İnsan Hakları alanındaki çalışmalarıyla, 2003'te Nobel Barış ödülü alan İranlı hukukçu Şirin Ebadi, “Suriye'deki işkence fotoğrafları, Esed’in Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'nde yargılanmasını gerektiriyor. Ülkemin, sivillerin öldürüldüğü Suriye'ye müdahalesinden bir İranlı olarak utanıyor, Suriye halkından özür diliyorum" dedi.
Suriye'deki işkencenin delili niteliğindeki fotoğrafların yayınlanmasını AA muhabirine değerlendiren Ebadi, "Uluslararası kuruluşların bu fotoğraflarla ilgili hazırladıkları raporlar, Esed’in insanlık suçu işlediğini belgelemiştir" diye konuştu.
Rusya çıkarları için Esed'in yargılanmasını engelliyor
Suriye’nin üye olmaması nedeniyle Esed aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) dava açılamadığını ifade eden Ebadi, Sudan’ın sözü edilen mahkemeye üye olmamasına rağmen, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in BM Güvenlik Konseyi'nin girişimiyle UCM'de yargılandığını vurguladı. Ebadi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in de aynı şekilde yargılanmasının mümkün olduğunu ancak, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Rusya’nın, Suriye'deki çıkarları nedeniyle teklifi veto ederek, yargılamayı engellediğini öne sürdü.
"İran, halkına rağmen Suriye’de"
İran'ın, kendi halkını katleden Esed rejimine, para ve silah desteğinde bulunarak, Suriye’nin içişlerine müdahale ettiğini iddia eden Ebadi, İran’ın, gönderdiği askerlerin hem Suriye askerlerini eğittiğini, hem de operasyonlar düzenleyerek birçok Suriyeliyi öldürdüğünü savundu.
Ebadi, "İran halkına gelince; halk, İran devletinin Suriye'deki yaptıklarını asla onaylamıyor. Ülkemin, sivillerin öldürüldüğü Suriye'ye müdahalesinden bir İranlı olarak utanıyor, Suriye halkından özür diliyorum" ifadesini kullandı.
"Suriye için neler yapılabilir" sorusuna ise Ebadi, “Suriye için öncelik, tarafların silahlarını bırakarak acilen ateşkesin sağlanması. Yurtlarını terk eden milyonlarca Suriyelinin evlerine dönmelerini sağlamak" cevabını verdi.