Gürer: “Şiddet, toplumsal bir karşı duruş ile önlenir”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesiyle kadın cinayetlerini TBMM gündemine getirdi, Önergeyi yanıtlayan Bakan Selçuk, şiddetin önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı…

 
 
 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl katlanarak artan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sorununu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 
 
Ömer Fethi Gürer’in kadına yönelik şiddet olaylarında rakamsal veriler ve sanığa ‘iyi hal indiriminin’ verilmesinin getirdiği sosyolojik sorunlarla ilgili sorusuna yanıt vermeyen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, hayata geçirilen Şiddet Önleme Merkezi (ŞÖNİM), Kadın Destek Sistemi (KADES) ve Alo 183 Kadın Destek Hattı gibi uygulamalardan bahsetti. 
 
15 ilde elektronik kelepçe uygulamasının hayata geçirildiğini bildiren Bakan Selçuk ayrıca ülkemizde 145 kadın konukevinin 3.482 kapasite ile hizmet verdiğini ve Türkiye genelinde kadın konukevi olmayan ilin bulunmadığını da ifade etti. 
 
HER YIL 500 KADIN CİNAYETİ İŞLENİYOR
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayda ortalama 30, yılda ise 500’e yakın kadın cinayetinin işlendiği, kadına yönelik şiddet olaylarının her yıl arttığı ülkemizde, bu tür olayların önlenmesine yönelik yapılan çalışmaları sorduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından soruya yanıt verildi.
 
GÜRER’İN BAKAN SELÇUK’A YÖNELTTİĞİ SORULAR
 
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, “2002 yılından günümüze dek mağdurun kadın sanığın erkek olduğu, kadına yönelik şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır?
 
Bu davaların kaç tanesinde iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum gibi takdiri indirim sebepleri uygulanmıştır? Kaç tanesinde ağırlaştırıcı sebep uygulanmıştır? Uygulanan sebeplerin istatistiki analizi nedir?
 
2002 yılından günümüze dek mağdurun erkek sanığın kadın olduğu, şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır? Bu davaların kaç tanesinde iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum gibi takdiri indirim sebepleri uygulanmıştır? Kaç tanesinde ağırlaştırıcı sebep uygulanmıştır? Uygulanan sebeplerin istatistiki analizi nedir?
 
Kamuoyu vicdanını derinden yaralayan takdiri indirim sebeplerinin cinsiyetçi bir bakış açısı ile uygulanmasının önüne geçmek için hâkim, savcı ve diğer Adalet Bakanlığı personeline yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetin sebepleri, kadına yönelik şiddetle mücadelede başarılı olmuş ülke örnekleri gibi konularda hizmet içi eğitim verilmesi düşünülmekte midir?
 
Takdiri indirim sebeplerinin kadın şiddetini meşrulaştıran ve koruyan bu yanlı tutumunun önüne geçmek ve hukukun toplumda zedelenen saygınlığını, itibarını geri kazandırabilmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti. 
 
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk, kadına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili rakamsal verileri açıklamadı. Sanığa iyi hal indirimi gibi uygulamaların toplumda yarattığı sosyolojik ve psikolojik sorunlarla ilgili soruya da yanıt vermeyen Bakan Selçuk, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun ilgili maddelerinde koruyucu ve önleyici tedbirlerle ilgili kararların bulunduğuna dikkat çekti. 
 
81 İLDE ŞİDDET ÖNLEME MERKEZİ
 
Şiddet Önleme ve izleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) hayata geçirildiğini söyleyen Bakan Selçuk, şiddet olgusunun nedenleri, varlığı ve sonuçları ile tek elden ve çok yönlü mücadele edebilmek için Aralık 2019 tarihi itibarıyla 81 ilde hizmet sunmaktadır. 6284 sayılı Kanun kapsamında ŞÖNİM’lere ulaşan koruyucu ve önleyici tedbir kararlarına ilişkin gerekli inceleme sonrası şiddet mağduruna ulaşılarak karar hakkında bilgilendirme yapılmakta olup ŞÖNİM’de veya hanede mesleki çalışma gerçekleştirilmektedir” dedi.
 
KONUKEVİ OLMAYAN İL YOK 
 
Bakanlıklarına bağlı 110, yerel yönetimlere bağlı 32, sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 ve diğer kamu kuruluşuna ait 2 olmak üzere toplam 145 kadın konukevinin 3.482 kapasite ile hizmet verdiğini anlatan Bakan Selçuk, 81 ilde kadın konuk evinin bulunduğunu açıkladı. 
 
KADIN DESTEK SİSTEMİ 
 
Bakanlıkları ile İçişleri Bakanlığı işbirliğinde şiddet mağduru veya şiddet görme riski altında olan kadınlar için akıllı telefonlarda kullanılabilecek “Kadın Destek Sistemi (KADES)” uygulamasının hizmete girdiğini bildiren Bakan Selçuk, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede mağdurlarının etkin korunmasını sağlamak üzere teknik yöntemle takip pilot uygulamaları Bakanlığımız, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilmektedir. 2019 Haziran ayında yenilenen Protokol ile elektronik kelepçe pilot uygulaması 2 yıl süreyle 9 ile daha yaygınlaştırılmış, toplam 15 ilde Emniyet ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde uygulanmaktadır. (Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Antalya illerine ek olarak Adana, Aydın, Denizli, Eskişehir, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Trabzon)” diye konuştu. 
 
SOSYAL DESTEK HATTI 
 
Bakan Selçuk ALO 183 Sosyal Destek Hattıyla ilgili de, “ Şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak çalışmakta; bu kişilere hakları konusunda ve başvuracakları mekanizmalar hakkında bilgi vermektedir. Ayrıca ihmal, istismar ve şiddet vakaları için tedbir mahiyetindeki ihbarlar da alınmakta olup; vaka göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek müdahale edilmesi sağlanmaktadır.
 
Şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları, illere göre dağılımı konusundaki güncel veriler Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın veri sistemi üzerinde toplanmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
GÜRER: “KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER YIL KATLANARAK ARTIYOR”
 
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile, Çalışla ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınan tedbirlerin önemli bir bölümünün kâğıt üzerinde kaldığına dikkat çekti. Eğer öyle olmasa  kadına şiddet artmaz azalırdı diyen Ömer FETHİ Gürer, “Bu önlemlerin yeterli olmadığının önemli bir göstergesi her yıl artan kadın cinayetleridir. Yalnız geçen  Temmuz ayında 36 kadın cinayeti işlendiği, 11 de şüpheli kadın ölümünün kayda geçtiği açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporunda, öldürülen 36 kadından 18'inin neden öldürüldüğü tespit edilemediği de yer aldı. Ülkemizde her yıl 500’e yakın kadın erkekler tarafından öldürülmektedir. Alınan veya alındığı ileri sürülen tedbirlerin yeterli olmadığı rakamsal verilere bakıldığında görülecektir. Şiddet toplumsal bir karşı duruş ile önlenebilir. Yasalar ve eğitimin bu süreçte önemi büyüktür. Sorundan çok sonuç konuşmak yerine sorunu yaratan nedenlerle mücadele edilmesi gerekir” dedi. 
Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI
Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Muzaffer Aravi İçmeler'de vatandaşları dinledi
Acar Ünlü Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a destek verdi
MARMARİS BELEDİYESİ SELİMİYE HALKININ YANINDA
TGF : “16 Ocak Basın Onur Günü kutlu olsun”
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ’DEN BODRUM’A BÜYÜK MÜJDE…
Türkiye ile Hollanda arasında yeni ekonomik anlaşma imzalandı