Muğla Valiliği himayelerinde Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve MUÇEV tarafından Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Bertarafı” Projesi hayata geçirildi.
Gelecek nesillere temiz hava, temiz toprak ve temiz su bırakma sorumluluğuyla hayata geçirilen Zirai İlaç ve Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Edilmesi Projesi ile ilimizde tarımsal üretim esnasında kullanılmakta olan ve ciddi bir çevre kirliliği oluşturan bitki koruma ürünleri ambalaj atıkları ile gübre ambalaj atıklarının toplanması bu sayede toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedeflenmiştir.
2019 Yılı verilerine göre İlimizde 26.345 çiftçimiz, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olup, 894.135 da alanda tarımsal üretim yapılmıştır. İlimize 62 firmadan bitki koruma ürünü girişi yapılmakta olup, ruhsatlı 1200 civarında Bitki Koruma Ürünü kullanılmaktadır. Muğla’da 2019 yılı verilerine göre 730 ton Bitki Koruma Ürünü kullanımı gerçekleşmiştir. İlimize yıllık yaklaşık 460.000 adet Bitki Koruma Ürünü ambalajı giriş yapmaktadır. Çiftçilerimizle örnekleme yapılarak yapılan çalışmada ilaç kullanım alışkanlıkları ile ilgili bir değerlendirme yapılmıştır. Zirai ilaç ambalajlarının dolu olarak ağırlığı yıllık 730 ton olup, ilaç ambalajları 100-250-500-1000-5000 mlt hacimlerinde yer almaktadır. İlaç atıklarının biriktirildiği lokasyonlarda yoğun olmak üzere İlimizde yaklaşık 1.514.766 adet plastik şişe, karton kutu, alüminyum torba, plastik çuval, jüt çuval, metal kutu formunda olmak üzere toplamda 59.737 ton gübrenin kullanımı sonrası oluşacak atıkların ambalajları da konteynerlere atılabilecektir.
Bu veriler ışığında; İlimizde yılda üretim sezonu içerisinde kullanılarak atılan yaklaşık 50 ton ambalaj atığı oluştuğu tahmin edilmektedir.
Bitki koruma ürünü ambalaj atıkları ile gübre ambalaj atıkları ciddi bir çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bu kapsamda il genelinde bu atıkların toplanarak bertarafının gerçekleştirilmesi ve örnek bir proje oluşturulması planlanmıştır.
Bu amaçla 13 İlçemizde konuşlandırılacak olan konteynerlerde ambalaj atıklarının toplanması sağlanacaktır. Konteynerlerde toplanan atıklar Muhtarlarımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz ’in gözetiminde Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Yönetmelik ve Tebliğ’e uygun bir nakliye aracı ile bertaraf firmalarına gönderilecektir.
Tüm İlçelerimizde Ambalaj Atıklarının toplanması hususunda, Çiftçi Eğitim ve Yayım Faaliyetleri gerçekleştirilerek, ambalaj atıklarının toplanması konusunda hedef kitle bilinçlendirilecektir.
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Muğla Valisi Orhan Tavlı, “İlimiz tarım ve turizmi ile ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır. Yerli ve yabancı birçok misafiri konuk eden ilimizde doğal hayatın, çevrenin korunması ve bunun sürdürülebilirliğinin sağlanması birinci önceliğimizdir. Bu görüşten hareketle covid-19 pandemisinin yaşandığı, ülkemizin ve dünyanın büyük sınavdan geçtiği bu günlerde doğanın ve insan yaşamının değerini daha iyi anlamaktayız. Dolayısıyla projemizin geri dönüşleri çok yönlü olacaktır. Gerek turizme ve gerekse çiftçi gelirlerinin arttırılmasına da katkı yapacaktır.” Dedi.