MUSTAFA DERMENCİOĞLU - İspanya'da başına düşen mermer parçasıyla ağır yaralanan ancak riskli olduğu için ameliyat edilemeyen akademisyen, Türkiye'de gördüğü tedavi sonrası sağlığına kavuşarak görev yaptığı üniversitede ders vermeye başladı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Tanrıöğen, ERASMUS faaliyetleri kapsamında akademik çalışma için gittiği İspanya'nın Huelva kentinde bu yılın ilk aylarında binadan düşen mermer parçasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.
Riskli olduğu için İspanya'da ameliyat edilemeyen Prof. Dr. Tanrıöğen, Sağlık Bakanlığının tahsis ettiği ambulans uçakla İspanya'dan Denizli'ye getirildi. Tanrıöğen, PAÜ Hastanesi'nde yapılan beyin ameliyatının ardından fizik tedavi görmeye başladı.
Haziran ayından beri tedavisine PAÜ'de devam edilen Tanrıöğen, eylül ayında koltuk değnekleri ile üniversitede ders vermeye başladı.
Huelva'da başına mermer düşen binada sorumluların bulunması için İspanya'daki olayı yargıya taşıyan Tanrıöğen, üst mahkemeden gelecek cevapla tazminat davası açacak.
Tanrıöğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mayıs gecesi ERASMUS faaliyetleri nedeniyle gittikleri İspanya'nın Huelva kentinde bir öğrenci ziyaretinden çıkışta birden bire kendini yerde bulduğunu söyledi.
Yanında bulunanlardan başına taş düştüğünü öğrendiğini dile getiren Tanrıöven, şöyle dedi:
"Yanımdaki arkadaşlarımın bana bildirdiğine göre bir binanın 4. katından mermer parçası başıma isabet etmiş. Ben bir süre yerde ambulans bekledim. Tabii düşen taş aynı zamanda burnumu da kırmış. Hem burnumdan hem kafamdan kan akıyordu. Ambulans geldikten sonra beni Huelva'da bir hastaneye yatırdılar. Hastanede iki gece müşahede altında kaldım. Orada şartlar iyi değildi. Oradaki doktorlara kendimi emanet etmek istemedim. Çünkü bana 'ölüm riski var' dediler. Ben de öleceksem de memleketimde eşimin dostumun yanında ölmek istediğimi bildirdim. Onlar da hak verdi."
İspanya'dan Türkiye'ye getirilme sürecinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın çok büyük katkıları olduğunu hatırlatan Tanrıöven, şöyle devam etti:
"Üniversite yönetiminin de büyük çabaları oldu. Beni 1 Haziran'da ambulans uçakla İspanya'dan Denizli'ye getirdiler. Denizli'de Doç. Dr. Feridun Acar beni muayene ettikten sonra 5 Haziran'da ameliyat etti. Çok riskli bir durumdu. Düşen taş kafatasımı kırıp beyindeki çok önemli bir damarın üzerine baskı yapıyordu. Ameliyatla o baskı yapan kemik kaldırıldı, dolaşım normale döndü. Çok büyük bir risk taşıyordu. Ameliyat sırasında o damarın kanaması durdurulmamış olsaydı hayati risk vardı."
Beyin ameliyatından sonra sağlığının hızla iyiye gittiğini bildiren Tanrıöğen, üniversitedeki ggörevine başladığını kaydetti.
PAÜ Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feridun Acar da hastanın getirildiğinde durumunun oldukça ağır olduğunu belirterek, "Her iki bacağında hiç güç yoktu. Aynı zamanda takibe aldığımız ilk saatlerde de kolunda, üst bölgede güçsüzlük başlamıştı. Cerrahi kararı aldık. Problemsiz bir ameliyatın ardından hastamız sağlığına kavuştu" şeklinde konuştu.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş