İzmir müziği Odeon'un, EMI'nin arşivinde

İzmir'de tarihi Kemeraltı çarşısındaki mütevazı dükkanında plak satışı yapan Birol Üzmez, Türk müziği tarihini İngiltere'deki şirketlerin arşivindeki plaklardan dinleyebildiklerini belirterek, Türkiye'de böyle bir imkanlarının olmadığını söyle

İzmir'de tarihi Kemeraltı çarşısındaki mütevazı dükkanında plak satışı yapan Birol Üzmez, Türk müziği tarihini İngiltere'deki şirketlerin arşivindeki plaklardan dinleyebildiklerini belirterek, Türkiye'de böyle bir imkanlarının olmadığını söyledi.

Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk ozanları ve aşıklarının da dahil olduğu Türk müzik tarihinin büyük bir bölümünün plaklarda saklı olduğuna işaret ederek, günümüz müzisyenlerine eski plaklarda yolculuğa çıkmalarını ve onlarda bir şeyler bulmalarını tavsiye etti.

Türkiye'de herhangi bir müzik kütüphanesinin bulunmadığını ifade eden Üzmez, "Kitaplar için milli kütüphaneler var ama plakla ilgili bir tez hazırlayacağım mesela, onu bulamıyorum ya da dinlemek istiyorum, 1910'lu yıllarda İzmir'de söylenen Rum şarkıcılarının müziğini bulmak istiyorum, nereden bulacağım yok ki dolayısıyla benim İngiltere'ye EMI stüdyolarına ya da Odeon stüdyolarına gitmem lazım. İzmir müziği İngiltere'de, Odeon'un, EMI'nin arşivinde" diye konuştu.

Koleksiyonerlerin Türkiye'de bir plak kütüphanesinin kurulması talebi olduğunu söyleyen Üzmez, günümüzde plaklara ilginin giderek arttığını, gençlerin de plak almaya oldukça hevesli olduğunu kaydetti.

Yabancı müzik gruplarının plaklarında en fazla Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath ve Queen gibi bir dönemin listebaşı gruplarının albümlerinin arandığını belirten Üzmez, şöyle devam etti:

"Plaklara ilginin artmasının nedeni, plak dediğimiz şeyin koleksiyon değeri olmasıdır. Siz bunu hem dinliyorsunuz hem arşivinize aldığınızda, yıllarca değerinden kaybetmiyor. Birinci olarak yatırım, ikincisi günümüzde hep aynı tekno ritm, bir kuşak artık bu müzikten bıktı, bu yüzden de bir arayış başladı insanlarda, dolayısıyla keşfetmek istedi."

Plaklara ilginin artmasında bir diğer etkinin de son yıllardaki Türk filmlerden kaynaklandığını dile getiren Üzmez, "90'lı yıllarda doğan çocuklar babalarının yaşadığı dönemdeki müzikleri fark etti ama bu plaklar geniş yer işgal eden cihazlar olarak görüldüğü için herkes bunları dışarı attı, bu çocuklar da bunları yeni baştan toplamaya başladı" şeklinde konuştu.

Üzmez, yabancıların haricinde yerlilerde Barış Manço, Erkin Koray ve Cem Karaca'nın plaklarının çok sorulduğunu, buna ilave olarak Müslüm Gürses'in öldükten sonra plaklarının daha fazla satılmaya başladığını ifade ederken "Türkiye'de insan öldükten sonra değerleniyor" dedi.

- Kapaklarında bile tarih saklı

Birol Üzmez'in Kemeraltı'ndaki plak dükkanının müdavimlerinden biri olan fotoğrafçı Merih Akoğlu son 4-5 sene içinde bin kadar plak aldığını bildirdi.

Plağın mekanik olarak işleyişini görmenin en büyük heyecan olduğunu işaret fade eden Akoğlu, "Plak size hayatta olduğunuzu hatırlatır, bakım isteyen şeyler bunlar, iğnesi kırılır, tozlanır, sesi değişir, hem size yaşadığınızı hem de bunların yaşamakta olduğunu hissettirir" diye konuştu.

Muhabir: Can Erözden
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

MARMARİS ATATÜRK BARAJI DOLDU
CHP'li Bozdemir: "Halkımızın haklarını savunmaya, derdini dert edinerek, çözüm üretmeye aynı kararlılık ile devam edeceğiz!"
Şampiyon Selimiye Futbol Kulübü
Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI
Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Muzaffer Aravi İçmeler'de vatandaşları dinledi
Acar Ünlü Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a destek verdi
MARMARİS BELEDİYESİ SELİMİYE HALKININ YANINDA