İzmir'de arkeolojik alanda bulunan mozaiklerin taşınması kararı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğaner:- "Biz taşınabilir raporu verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bir perakende şirketine ait arazide arkeolojik kalıntılara rastlanmasının ardından yürütülen kurtarma kazılarında bulunan mozaiklerin taşınması yönünde tavsiye kararı veren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğaner, "Mozaikleri kurtarmak için oradan alınmasına karar verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler" dedi.

Doğaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu şirket tarafından depo yapılmak istenirken bulunan alanda yürütülen kurtarma kazıları sonrasında M.S 4'üncü yüzyıla ait mozaiğe rastlandığını hatırlattı.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kendilerinden tavsiye kararı istediğini, bunun üzerine Yrd. Doç. Emine Tok ile rapor hazırladıklarını ve mozaiklerin taşınabileceği yönünde görüş belirttiklerini ifade eden Prof. Dr. Doğaner, şu bilgileri verdi:

"Biz mozaiklerin taşınabileceği konusunda rapor verdik o kadar. Taşınmaz demedik. Çünkü Antakya ve Gaziantep gibi birçok müze, taşınabilir birçok mozaikle doludur. Mozaiklerin orada kalmasında tehlikeler olduğunu düşündük. Biz taşınabilir raporu verdik ancak karar bizim değil Anıtlar Kurulu'nun. Orada başka şeyler var mı yok mu bu tartışılabilir. Ancak bulunan mozaik gerçekten muhteşem. Bununla ilgili makale hazırlanıyor. Yakında yayınlanacak. Biz, firmanın değil o mozaiğin kaderi için oradan taşınması gerektiğine karar verdik. Hangi firma olduğu benim için önemli değil, benim için önemli olan taşınmadığı taktirde mozaiğin başına gelecekler."

Prof. Dr. Doğaner, bölgedeki sit alanı tartışmalarıyla ilgili görüş belirtmek istemediğini de kaydetti.

İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili Osman Arslan ise kurulun verdiği kararlar hakkında açıklama yapmak istemediğini, konuyla ilgili son olarak Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararının bulunduğunu, bu karar sonrası herhangi bir değerlendirme yapılmadığını söyledi.

Arslan, "Bu konuda yeni bir değerlendirme yapılabilmesi için şirketin başvurusu bekleniyor. Bulunan mozaikler ise Müze Müdürlüğünün yetki alanı içinde" dedi.

- Kamuya "geri alın" teklifi

Arazi sahibi perakende firmasından yapılan açıklamada ise Kemalpaşa'da şirkete ait 40 bin metrekare arazide depo yapmak üzere başlayan hafriyat çalışmalarında kalıntılara rastlanıldığı ve İzmir Müze Müdürlüğü'ne haber verildiği belirtilerek, nisan ayında tamamlanan kazılar sonrası İzmir 2 No'lu Koruma Kurulu'nun eserlerin bulunduğu bölüm için 1. derece sit, diğer bölümler için 3. derece sit alanı kararı aldığı bildirdi.

Eserlerin müzeye taşınması konusunda Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na başvuru yapıldığı, kurulun da Ege Üniversitesi tarafından verilen raporu dikkate alarak mozaiklerin müzeye taşınması ve duvar kalıntılarının yerinde korunması şartıyla araziyi 3. derece sit alanı olarak belirlediğine dikkat çekilen açıklamada arazinin maliyet fiyatı üzerinden kamu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla geri alınması için yazılı müracaatta bulunma kararı alındığı vurgulandı.

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

MARMARİS'TE YENİ YIL HAZIRLIKLARI BAŞLADI
MARMARİS’TE GİYSİ KUMBARALARI YENİLENİYOR
ÖZCAN: KAYYIM SİYASETİ YARGININ SİYASALLAŞMASININ EN UÇ NOKTASI
KÜLTÜR SANATEVİ GERİ DÖNÜYOR
Kalbimde Sen Aklımda O' Kitabın Yazarı Gamze Saraçoğlu'dan ilk imza günü
Marmaris’in Duayen İsmi Erol Uysal, Askeri Törenle Uğurlandı
AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partisi’nin Meclis Araştırması Açılması Önerisi’nin aleyhinde
Özcan’a ‘Engelli Dostu Muğla Milletvekili’ ödülü verildi
DEDEMİN GÖZYAŞLARI FİLMİNE 3 GÜNDE 6 ÖDÜL
BU KONSERDE BİLET DEĞİL KİTAP GEÇERLİ OLDU