Mehmet Hasbioğlu, mağduriyetlerin giderilmesi için bireysel değil, topluca çözüm ve kalıcı bulunması gerektiğini bunun için de yasal düzenleme yapılmasının daha doğru olacağına inandıklarının altını çizdi.
Mehmet Hasbioğlu, düzenlediği basın toplantısında, Rekabet Kurulu tarafından 21.08. 2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında oluşturdukları kartel nedeniyle, 12 bankaya 8 Mart 2013 tarihinde toplam 1 milyar 117 milyon TL dolayında idari para cezası verildiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Banka müşterisinin, 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında, 12 bankadan herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almışsa, suni şekilde oluşturulan kartel faizi oranında zararı için 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor. Danıştay 13. Dairesi tarafından Rekabet Kurulu kararının onandığı ve kesinleşmiş olduğu 12 Aralık 2015 tarihinden itibaren alacak hakları doğan tüketiciler 10 yıllık süre içerisinde haklarını arayabilirler.”
Mehmet Hasbioğlu, söz konusu 12 bankanın kartel oluşturduğu tarihlerde mağdur edilen tüketicilerin haklarını anlatırken, “Tüketicilerin fazladan ödedikleri faiz miktarları ile tüketici mevduatlarına uygulanan düşük faizden dolayı oluşan mevduat faiz farklarının faiziyle, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 58. Maddesi gereğince 3 katı tazminat ile birlikte hesaplanarak mağdur edilen tüketicilerin hesaplarına yatırılması talep edilebilir.”
Soruna bireysel değil, topluca çözüm ve kalıcı bulunması gerektiğini kaydeden Hasbioğlu, bunun için dernek genel merkezlerinin, yasal düzenleme yapılmasına yönelik BDDK ve Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı olarak başvurduklarını ifade etti ve ekledi: “Bankaların oluşturduğu kartel nedeniyle, mağdur edilip alacaklı olan ve haklarını arayan tüketicilerin ikinci mağduriyet yaşamamaları ve mahkemelerin tıkanmaması için bir yasal düzenlemeyle getirilecek toplu çözüm en adil, en uygun ve en ekonomik yol olacaktır.”