Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanarak imza kampanyasına destek veren CHP Muğla İl Başkanı Âdem Zeybekoğu; “ Kanal İstanbul projesi sadece İstanbul’u değil tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu projenin bütün illerde olumsuz etki yaratacağının bilinci ile itirazımızı gündeme getiriyoruz” diyerek dilekçe verdiler.
İtiraz dilekçelerini teslim ettikten sonra açıklama yapan CHP Muğla İl Başkanı Zeybekoğlu; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müze Kanal İstanbul projesi için itiraz dilekçemizi teslim ettik. Marmara ve Karadeniz’i bağlayan doğal bir İstanbul Boğazı’na sahipken çevreye, ekonomiye, geleceğe zarar verecek Kanal İstanbul Projesi’nde ısrar etmek hiçbir kesime yarar getirmez. Bilim ve akılla yararı bir türlü açıklanamayan Kanal İstanbul Projesi’ni isteseniz de istemeseniz de anlayışından çıkarak referandumla halka sormak belki de en doğrusu olacaktır. Kamuoyundaki ciddi iddialardan sonra projenin adının Katar İstanbul’mu yoksa Kalan İstanbul’mu olması ciddi endişeler doğurmaktadır. İstanbul konusunda sicili bozuk olan ve bu şehre ihanet ettik diyen anlayışın tekrar güzeller güzeli İstanbul’umuza ihanet etmesine asla izin vermeyeceğiz. Bilim ve aklın ışığında projenin tekrar gözden geçirileceğine, yapılan itiraz dilekçelerin dikkate alınacağına ve projeden tamamen vazgeçileceğine inancımız tamdır. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Buna göre, Anayasa’da vatandaşların da çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek konusunda ödevli olduğu açıkça belirtilmiştir. Kanal İstanbul doğal çevreyi değiştirerek olumsuz etkileyecek, bir başka değişle çevre ve halk sağlığını bozacak bir proje olduğundan sağlıklı çevrede yaşama hakkımın ihlal edilmesini kabul etmiyorum. Anayasal yetkilerimi kullanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 11. maddesinin 4. fıkrası çerçevesinde ÇED Raporu’na itiraz ediyor, proje için ÇED olumsuz kararın verilmesini talep ediyorum” dedi.
“İstanbul’a Faydadan Çok Zararı Olacak”
Kanal İstanbul Projesi’nin faydadan çok zarar olacağını vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “ Dünya’nın ve ülkemizin en güzel şehirlerinden biri yedi tepeli İstanbul’a yapılmak istenen Kanal İstanbul Projesi için Muğla olarak itiraz dilekçemizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müze teslim ettik. İstanbul sadece İstanbulluların değil, hepimizin kültürel, tarihi ve sosyal bağlara sahip olduğu ortak değerimiz. Bilim ve akıl ışığında teknik incelemeleri yapılan, ülkemize ve güzeller güzeli İstanbul’umuza faydasından çok zararları olan projede ısrar edilmesinin kimseye yarar getirmediğini düşünüyor, itiraz dilekçemizin dikkate alınarak bu projeye ayrılan bütçenin istihdam, tarım ve farklı alanlara yönlendirileceğini ümit ediyorum” dedi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise; “Kanal İstanbul Projesi’ne itiraz dilekçimizi verdik. İstanbul’un tarihini, ekolojisini ve geleceğini tehdit altına alacak Kanal İstanbul Projesi, İstanbul’a yapılacak en büyük ihanettir” dedi.
Kanal İstanbul Projesi Nedir?
Kanal İstanbul, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda hayata geçirilecek olan bir projedir. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır.