Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan:- "Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, karbonmonoksit gazıyla meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabildiğini bildirdi.

Ceyhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda, tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.

Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlendiğine dikkati çeken Ceyhan, şöyle konuştu:

"Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."

Ceyhan, karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini aktararak, vatandaşların Sağlık Bakanlığı'na bağlı ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi arayarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgileri alabileceğini dile getirdi.

- "Zehirlenen kişi öncelikle temiz havaya çıkarılmalıdır"

Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikayetler görüldüğünü belirten Ceyhan, şöyle devam etti:

"Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, hızlı nabız, hızlı solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür. Zehirlenen kişi öncelikle temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de haber vererek en doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Ekipler gelene kadar suni solunumla hastaya ilk müdahale yapılabilir."

Ceyhan, soba ve kombi zehirlenmelerinden korunmak için hava durumunun düzenli olarak takip edilmesi, özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmaması, soba kurulmadan önce bacı temizliğinin yapılması, kaliteli odun ve kömür seçilmesi ve soba ile kombinin kurulu olduğu odada yatılmaması gibi tedbirlerin alınabileceğini kaydetti.

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Sinan Özmüş

Zafer Partili Yiğit: "Beni öldürmeden susturamazsınız diyen Ümit Özdağ tutuklandı!"
ÇOCUKLARA DOLU DOLU TATİL
Cengiz Çay Son Yolculuğuna Uğurlandı
ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR
MHP Muğla İl Başkanlığı’nın Muhtarlar Buluşması Milas’ta yapıldı
EGİAD’da Devir Teslim Töreni İle Görev Dağılımı Gerçekleşti
MHP'li Cengiz Çay Hayatını Kaybetti
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tutuklandı
UĞUR MUMCU MARMARİS'TE ANILACAK
BAŞKAN ÜNLÜ MARKET DENETİMİNE KATILDI