Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Sağlık Müdürü Ünal: "Karbonmonoksit gazından zehirlenenlerde baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi, nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı görülür

Uşak Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Ünal, yaptığı açıklamada, zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirler ve zehirlenme anında yapılması gereken ilk yardımla ilgili bilgi verdi.

Ülke genelinde her yıl karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Uşak Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, soba, şofben, kombi, ocak, fırın, mangal  gibi ısınma sistemlerinin ürettiği karbonmonoksit gazının insan sağlığı için tehlikeli olduğunu vurguladı. Karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz olduğunu, belirli süre solunması halinde öldürücü olabileceğine dikkati çeken Ünal şunları bildirdi:

"Karbonmonoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan, renksiz kokusuz zehirli bir gazdır. Bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda da bulunur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit gazından zehirlenenlerde baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi, nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı görülür. Karbonmonoksit zehirlenmesi mutlaka hastanede tedavi edilmelidir"

Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Ünal, ev ve iş yerlerinde kurulan ısınma sistemlerinin bakımlarının belirli sıklıklarla yapılması gerektiğini söyledi.

Ünal şu bilgileri verdi:

"Isınma sistemlerinde kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, ısınma sistemlerinin bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların üst noktasının çatıdan 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı"

Muhabir: Soner Kılınç
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

BAŞKAN ÜNLÜ MARKET DENETİMİNE KATILDI
MUHTARLARDAN CHP İLE MHP'YE ZİYARET
Muğla’nın Tohumları Türkiye’nin Topraklarıyla Buluşuyor
MARMARİS ATATÜRK BARAJI DOLDU
CHP'li Bozdemir: "Halkımızın haklarını savunmaya, derdini dert edinerek, çözüm üretmeye aynı kararlılık ile devam edeceğiz!"
Şampiyon Selimiye Futbol Kulübü
Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI