EFSUN YILMAZ - Türkiye'de son 10 yılda görülme sıklığı yüzde 100 oranında artan diyabeti önlemek amacıyla Ege Üniversitesi, Halk Sağlığı ve Milli Eğitim müdürlükleri işbirliği ile gençlere yönelik Karikatür Projesi başlatıldı.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olduğunu, buna karşın tüm dünyada epidemik şekilde arttığını belirtti.
Diyabetin dünyada görülme sıklığının yüzde 2'lerden yüzde 6'lara çıktığını, Türkiye'de ise 2000 yılında yüzde 7.2 olan rakamın bugün yüzde 13.7'ye ulaştığını kaydeden Tözün, "Bunun anlamı son 10 yılda ülkemizde diyabetin yüzde 100 oranında artmış olmasıdır. 2025 yılında ulaşılması düşünülen rakamlara şimdiden ulaşmış durumdayız" dedi.
Diyabeti önleme eylemlerinde yapılması gereken ilk çalışmanın toplumu harekete geçirmek ve farkındalık sağlamak olduğunu aktaran Mustafa Tözün, broşür, eğitim, duyuru, bilgilendirme toplantısı gibi standart farkındalık çalışmalarının yanında farklı ve uygulanmamış alanlarda diyabet ile savaşacaklarını ifade etti.
Gençlerin eğlenerek, keyif alarak yapacakları karikatür çalışmasının toplumun da dikkatini çekeceğini vurgulayan Tözün, "Amacımız hastaların bu yolla anlaşılmasını sağlamak ve diyabet alanında sosyal farkındalık yaratmaktır" dedi.
- Karikatür yarışması düzenlenecek
Projeyi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bostanlı Rotary Kulubü ile sürdürdüklerini dile getiren Mustafa Tözün, İzmir'de öğrenim gören lise ve dengi okul öğrencilerinin katılımıyla diyabet konulu bir karikatür yarışması düzenleyeceklerini söyledi.
Okul müdürlüklerinin öğrencilerin eserlerini en geç 15 Mart 214 tarihine kadar teslim edeceklerini dile getiren Tözün, 1 ay sonra sonuçların açıklanacağını, 1. seçilen öğrenciye üç kurluk dil eğitimi, 2'nciye bin liralık bilişim ve teknoloji ödülü hediye çeki, 3'üncüye ise 750 liralık spor malzeme hediye çeki vereceklerini sözlerine ekledi.
Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz