Kekikte düşük rekolte doğadan karşılandı

Kekik üretiminde dünya lideri olan Türkiye'de, bu yıl kültür üretimindeki rekolte düşüklüğü doğadan toplanan ürünle karşılandı- Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarakçıoğlu: "Kültür üretimindeki rekolte

ALİ RIZA KARASU - Türkiye'nin, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kekikte yaşanan rekolte düşüklüğü, fiyatlar artınca doğadan toplanan ürünle karşılandı.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültür kekiği üretiminde rekoltenin bu yıl önceki yıllara göre yüzde 20 civarında düşük gerçekleştiğini söyledi.

Rekoltenin düşmesinin hasadın ardından fiyatların yüzde 25-30 oranında artırdığını belirten Tarakçıoğlu, "Fiyat artınca doğada kendiliğinden yetişen ürünü toplamak ekonomik oldu. Bu sayede rekoltenin önemli bir kısmıı karşılandı" dedi.

Nurettin Tarakçıoğlu, dünya kekik tüketiminin 20 bin ton civarında gerçekleştiğini, bunun 14-15 bin tonunun Türkiye'den karşılandığını ifade etti. 25 yıl önce doğadan toplanan ve bin ton civarında olan Türkiye'nin kekik üretimin talep nedeniyle hızla artığına dikkati çeken Tarakçıoğlu, sulu tarıma uygun olmayan verimsiz alanların kekik tarlasına dönüştürüldüğünü kaydetti.

Ege Bölgesi'nde geçmişte tütün tarımı yapılan verimsiz arazilere kekik ekilmesiyle Türkiye'nin bugün dünyan üretiminin yüzde 70-80'ini karşıladığına değinen Tarakçıoğlu, "Tütün ekimine kota getirilmesiyle özellikle Denizli yöresinde sulanmayan tarlalara kekik ekildi. Artan üretim Türkiye'yi dünyada pazar hakimi kıldı" diye konuştu.

Tarakçıoğlu, kültür üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğünün 10 yıl önce ekilen tarlalardaki köklerin yaşlanmasından kaynaklandığını dile getirdi.

- "Fiyatlar yeniden yükselebilir''

Tarakçıoğlu, temmuz-ağustos aylarında yapılan hasadın ardından kekiğin kilogram fiyatının 3,5-4 liradan 5,5-6 liraya çıktığını belirtti. Gelecek yıl şubat ayından itibaren fiyatların yeniden artmasının beklendiğini bildiren Tarakçıoğlu, şöyle devam etti:

"Hasat sonrasında fiyat artınca doğada kendiliğinden yetişen kekik kıymete bindi. Doğadan 5-6 bin ton kekik toplanmasaydı fiyatlar aşırı artardı. Şu anda 5,5-6 lira arasında alıcı buluyor. Şubat ayından sonra haziran ayına kadar yeniden bir yükseliş bekleniyor. Alıcı ülkelerin talebi fiyatta belirleyici olacak."

Kekik ihracatında her hangi bir sıkıntının olmadığını, döviz kurundaki artışın ihracatı olumlu yönde etkilediğini dile getiren Tarakçıoğlu, en fazla ihracatın ABD, İtalya ve Almanya'ya yapıldığını söyledi.

Geçen yıl 90 milyon dolar tutarında kekik ihraç edildiğini hatırlatan Tarakçıoğlu, yıl sonunda bu oranın 100 milyon doları bulacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Zafer Partili Yiğit: "Beni öldürmeden susturamazsınız diyen Ümit Özdağ tutuklandı!"
ÇOCUKLARA DOLU DOLU TATİL
Cengiz Çay Son Yolculuğuna Uğurlandı
ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR
MHP Muğla İl Başkanlığı’nın Muhtarlar Buluşması Milas’ta yapıldı
EGİAD’da Devir Teslim Töreni İle Görev Dağılımı Gerçekleşti
MHP'li Cengiz Çay Hayatını Kaybetti
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tutuklandı
UĞUR MUMCU MARMARİS'TE ANILACAK
BAŞKAN ÜNLÜ MARKET DENETİMİNE KATILDI