Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Kartal, sindirim sistemine alınan virüslerin, gıdaların veya antibiyotiklerin ishale neden olabileceğini bildirdi.
Kartal, yaptığı yazılı açıklamada, bulantı, kusma ve ishalin ani gelişen ve kendiliğinden geçen sindirim sistemi rahatsızlığı olduğunu belirtti. Kış aylarında ishal, bulantı ve kusma vakalarının artığına işaret eden Kartal, açıklamasında şunları kaydetti:
"Sindirim sistemine alınan virüsler, gıdalar veya bazı antibiyotikler ishale neden olabilir. Bu vakalar insandan insana temas, su, gıda yada nadiren solunum yolu ile bulaşır. Mikroplar mideye ulaştığında kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, bağırsaklara ulaştığında ise ishal ortaya çıkar. Altta ciddi bir neden yoksa kusma genellikle 12 saatte geçer, hasta rahatlar. Etken virüs ise ilk 3 gün yoğun olur. Dördüncü günden itibaren varsa ateş düşer. İshal ve kusma sayısı azalır. Bu süreçte hastanın sıvı kaybına uğramaması için, özellikle çocuksa azar azar ve sık aralıklarla sıvı takviyesi yapılmalıdır.İshalle kaybedilen sıvı verilen içeceklerle telafi edilebiliyorsa ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer yemek istiyorsa bağırsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, pirinç, yoğurt, ekmek verilebilir. Eğer anne sütü alan bir bebekse emzirme sürdürülmelidir."
Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş