Ak Parti Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Mansur Harmandar, 4 günlük Marmaris ziyaretinin son gününde Hisarönü ve Değirmenyanı köylerinin yanı sıra İçmeler Beldesi'ni ziyaret etti.
Ak Parti Ak Parti Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Mansur Harmandar, Marmaris İlçe Teşkilatı üyeleriyle birlikte köyleri tek tek ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Marmaris’in köylerinde yaşayan vatandaşları tek tek dinleyen Harmandar, yaşlıları da evlerinde ziyaret etmeyi ihmal etmedi.
İlk kez bir büyükşehir belediye başkan adayını karşılarında gören köylerdeki vatandaşlar ise Harmandar’ı adeta bağrına bastı. Marmaris'in köylerinde oldukça sıcak ve coşkuyla karşılanan Harmandar Muğla'nın büyükşehir olmasıyla birlikte köylerin de büyükşehir belediyesinin tüm imkânlarından yararlanacağını söyledi. Kendisi de köyde doğup büyüyen birisi olarak köylülerin sorunlarını daha iyi analiz eden Harmandar, hizmete köylerden başlayacaklarını söyledi. En ücra köşeden merkeze kadar hizmet getireceklerini ifade eden Harmandar, Muğla’nın büyükşehir olmasıyla 5 yıl boyunca vatandaşların birçok vergiden muaf olacaklarını söyledi. Muğla’nın büyükşehir olmasının vatandaşlara yanlış şekilde anlatıldığını söyleyen Harmandar, “Büyükşehir olunca Muğla çağ atlayacaktır. Vatandaşlarımız büyükşehrin gelmesine üzülmesinler. Tam tersi sevinsinler. Her köy, mahalle, cadde, sokak en iyi hizmeti alacaktır” dedi.
Harmandar, Değirmanyan'ı köyündeki kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelerek hem sohbet etti hem de köylülerin sorunlarını dinledi. Değirmenyanı köylüleri en büyük sorunlarının imar ve kış aylarında aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketi olduğunu söylediler. Harmdanar, Değirmenyanı köylüleriyle birlikte selden etkilenen bölgelerde inceleme yaptı. Harmandar, bölgedeki sel felaketlerinin önüne geçilebilmesi için dere ıslahları ve alt yapı çalışmaları için gerekli çalışmayı yapacaklarına dair vatandaşlara söz verdi. İmarla ilgili konuların Muğla bölgesinin en büyük sorunu olduğuna dikkat çeken Harmandar, bu konuda da geniş çaplı bir çalışma yaparak Muğla'daki imar sorununa son vereceklerini belirtti.
Hisarönü Köyü'nde de vatandaşlarla bir araya gelen Harmandar, bölgenin turizm için önemli bir noktasında yer alan köyün gelirini arttırmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Hisarönü Köyü'nün stratejik bir noktada olduğunu belirten Harmdandar, köyde yaşayan vatandaşların turizmden daha şok faydalanması ve ekonomik gelirlerine daha çok katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.
Marmaris'in İçmeler Belde Belediye Başkanı Zekin Eren'i makamında ziyaret eden Harmandar çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Zeki Eren'i tebrik etti. Eren de Harmandar'ın Muğla'yı ve Muğla'nın sorunlarını yakından bildiğini tecrübesiyle de Muğla'ya hizmet için önemli katkıları olacağını söyledi.
"BÜYÜK ŞEHİR BÜYÜK AVANTAJ"
Büyükşehir yasasını, köylere ve köylülere yeni imkân ve avantajlar sağlayacağını kaydeden Profesör Harmandar, şunları söyledi. “Büyükşehir Yasası, şehre verilen hizmetlerin köylere, köylülere ulaşmasını sağlayacak bir yasadır. Yasanın aleyhinde söylemler olabiliyor, bunlara inanmayın. Söz konusu Yasa, köylerin ve beldelerin lehine işleyecek bir yasadır. ‘Neler var bu yasanın içinde?’ derseniz, öncelikle, köyleri ilçelere, şehre taşıyan yolların Büyükşehir tarafından yapılmasını sağlayacak. Özellikle anayollarımız şehirlerarası yollarımızın standardında olacak. Köydeki kazanılmış haklarınız aynen devam edecek. Daha önceki tüm hak ve avantajlarınız, her türlü imkânlarınız, yine köylülerin lehine devam edecek. Yeni yasaya göre, 5 yıl
emlak vergisinden muaf tutulacaksınız. Bunun yanı sıra ayrıca, büyükşehirlerin gelirleri artıyor. Türkiye’deki gelirlerin yüzde 5’i büyükşehirlere ayrılıyordu, şimdi bu oran yüzde 6’ya çıktı. İl genelinde toplanan gelirin yüzde 2’5’u ilçelere veriliyordu, şimdi yüzde 4,5’a çıktı. Muğla genelindeki belediyelerimizin gelirleri yüzde 100 artıyor. Yani iki katına çıkıyor. Dolayısıyla hizmet etme imkânımız da artıyor. Artık, köylü-şehirliye farklı hizmet gitmeyecek, aynı hizmet verilecek, aynı imkânlar sunulacak. Yollarımız daha güzel olacak, suyumuz olacak, şimşek çaktığında elektrikler kesilmeyecek. Datça’da 9-10 köy gezdim hep aynı şeyi söylediler, bir şimşek çakmasıyla elektriklerin kesilmesinden yakındılar. Bu yakınmalar da bitecek.”