MARMARİS CHP’TEN ÇED RAPORUNA İTİRAZ

CHP Marmaris İlçe Örgütü’nce ‘Kanal İstanbul’ projesi ÇED raporuyla ilgili Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Marmaris Şubesi’ne itiraz dilekçesi verildi.

CHP Marmaris İlçe Örgütü, ‘Kanal İstanbul’ projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna itiraz etmek amacıyla Marmaris İlçe Binasında bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Av. Zekican Balcı konuyla ilgili basın açıklaması yaparak ardından partililer ile birlikte  itiraz dilekçelerini Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Marmaris Şubesi’ne teslim ettiler.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) itaraz haklarını kullanmak üzere bir araya geldiklerini ifade eden CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Balcı, “ İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ne sunulmak üzere Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Marmaris Şubesi ne gidip dilekçelerimizi sunacağız. Vatanını seven, çocuklarımızın geleceğinden endişe eden her yurttaş gibi biz de her yönü ile tartışmalı bir proje olan Kanal İstanbul’a Hayır diyoruz.

Bu projeye HAYIR dememizin sebeplerinden bazıları şunlardır:

1936 yılında imzalanan “Montrö Boğazlar Antlaşması” sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin Lozan’daki başarısı taçlanmış böylece ülkemiz boğazlarda, Marmara’da ve Karadeniz’de tam bir hakimiyet kurmuştur. “Kanal İstanbul” projesinin hayata geçirilmesi; bu anlaşmanın 2. Maddesinin tartışmaya açılmasına sebebiyet verecektir. 1595 sayfalık ÇED raporunda sadece bir hukukçudan görüş alınıp, ulusal güvenliğimizi etkileyecek bir hususta Genelkurmay Başkanlığından, Dışişleri Bakanlığından ve Milli Savunma Bakanlığından görüş alınmaması olaya nasıl yaklaşıldığının göstergesi niteliğindedir. Bu projenin hayata geçmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti’ni zor bir süreç beklemektedir. İşte bu yüzden Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz.

Ayrıca;

Bölgede tarımın, hayvancılığın ve su kaynaklarının telafi edilemeyecek bir şekilde zarar görmesine neden olacağı için,

Ekolojik sistemin ve iklimin değişmesine ve çok verimli tarım alanları ile orman alanlarını sonsuza kadar ortadan kaldırarak doğanın katledilmesine neden olacağı için.

Bu proje için harcanacak bedel ile İstanbul’daki tüm okulların yeniden inşa edilebileceği için.

Bu projenin doğal dengeyi bozup balığın da balıkçılığın da bitmesine neden olacağı için.

Panama Kanalı 1.000 km. Süveyş Kanalı 600 km yol kısaltıyor. Kanal İstanbul ise 0 km. Dolayısıyla bu projenin başka amaçlara hizmet edeceğini bildiğimiz için,

23 Milyon m2 orman alanı yok olacağı için.

Stratejik öneme sahip su altı rezervlerinin kaybedilme riski bulunduğu için.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin sırtına 23 Milyar TL Ek maliyet yükleyeceği için.

Bu proje için harcanacak bedel ile İstanbul’daki deprem riski olan yapıların yeniden yapılabileceği için.

İnşaat ile ortaya çıkacak aşırı yüklenmelerin yeni depremlere sebep olabileceği için,

17 Milyon m2 sit alanı etkileneceği için,

136 milyon m2 tarım alanının yok olacağı için Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz.

“HUKUKİ MÜCADELEMİZİ VERECEĞİZ”

Maliyeti 75 milyar TL olarak öngörülen ve halkımızın omuzlarına 100 milyar liralık yeni vergi yükü getirilmesi anlamına gelen, akıldan ve vicdandan tamamıyla uzak bu projeyle binleri para kazanacak diye doğanın, tarihin yok edilmesine tüm hukuki mücadelemizi vererek izin vermeyeceğiz. Şahsi kanaatim bu proje 75 Milyar TL’ye değil çok daha fazla bir bedele mal olacak.

Kanal İstanbul projesinin yapılacağı bölgede Arap şirketlerin binlerce m2 tarla satın almasını da halkımızın dikkatine sunuyoruz. Bu olay bile “Kanal İstanbul” projesinin hangi amaçlara hizmet edeceğinin bir göstergesidir.

“PROJEYE AYRILAN BÜTÇE İLE 9 MARMARAY İNŞA EDŞLEBİLİR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da açıkladığı gibi: Bu projeye ayrılan bütçe ile en az 9 Marmaray inşa edilebilir. 150 yataklı tam 1.650 tane hastane veya yüzbinlerce gencimizin istihdam edileceği yüzlerce fabrika inşa edilebilir. Bu projenin nereden bakılırsa bakılsın, bir israf projesi olduğunu anlamak çok da zor değildir.

Açıklamaya çalıştığımız bu nedenlerden dolayı tüm halkımızı, içeriğinde çok fazla eksiklikler barındıran, bilimsellikten uzak. ‘ben yaptım” oldu mantığı ile hazırlanan ÇED raporuna itiraz etmeye davet ediyoruz.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi Marmaris İlçe Örgütü olarak tüm gücümüz ile bu projeye karşı çıkmaya, hukuki haklarımızı kullanmaya ve her türlü platformda düşüncelerimizi aktarmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partisi’nin Meclis Araştırması Açılması Önerisi’nin aleyhinde
Özcan’a ‘Engelli Dostu Muğla Milletvekili’ ödülü verildi
DEDEMİN GÖZYAŞLARI FİLMİNE 3 GÜNDE 6 ÖDÜL
BU KONSERDE BİLET DEĞİL KİTAP GEÇERLİ OLDU
KADINA ŞİDDET’E KARŞI FARKINDALIK PANELİ
Muğla Milletvekili Gizem Özcan, “Turizm sezonunda 5 milyon kişiyi ağırlayan Muğla bu nüfusa göre genel bütçeden pay almalıdır”
Marmaris Belediyesi Spor Kulübü Yöneticileri, Kaymakam Kaya'yı Ziyaret Etti
Marmarisliler bilet yerine kitapla konsere girdi
Köylüler Çimento Fabrikası İstiyor
ABB Başkanı Yavaş Marmaris Halk Kafeyi ziyaret etti