“MARMARİS’İN İSMİ GÜZELDİR, CENNET MARMARİS’DİR

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar:Değerli arkadaşlarım, 2016’nın bu son günlerinde sizlerle bir araya gelerek hem sizlerin hem de Marmarisli vatandaşlarımızın yeni yıllarını kutlamak için birlikteyiz.

 Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar:Değerli arkadaşlarım, 2016’nın bu son günlerinde sizlerle bir araya gelerek hem sizlerin hem de Marmarisli vatandaşlarımızın yeni yıllarını kutlamak için birlikteyiz. Geride bıraktığımız yıla dönüp baktığımızda 2016 yılı Türkiye tarihinde bir daha bu kadar sıkıntılı olumsuz, sorunlu bir yılın bir daha yaşanmaması dileğindeyiz. Ben 2017 yılının öncelikle Marmarisimizin, sizlerin ve hemşehrilerimin yeni yılını bir kez daha kutlamak istiyorum. Onlara sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı bir yıl diliyorum. Sizlerin yıllar boyu vermiş olduğunuz emeğiniz karşısında sizlere de sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sizler haber alma, bilgi edinmeyle ilgili her türlü konuyu halkımıza yansıtan birer elçisiniz onun için sizlere teşekkür ediyorum. Gelecekle ilgili kaygı yaşamadığınız ve emeğinizin karşılığını aldığınız güven dolu yıllar diliyorum.

2016 da planlayıp da yapamadığınız projeniz var mı?

2016 yılı veya önceki yılları değerlendirdiğimizde biz rutin programımıza devam ediyoruz. Özellikle 2014’ten sonra yeni yapılanma sonrası bir boşluğa düştük, bütçelerin yeniden değerlendirilmesi, idari sorumluluk ve yetkilerin büyükşehir yasayıyla birlikte dağılımının yapılması, hizmet adına yol haritasının belirlenmesi bizlere bir durağanlık yaşattı. Ama 2016 da tekrar planlamamızı yaparak sadece merkezde değil tüm mahallelerimizde, çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz. Önümüzde yapmayı düşündüğümüz ve şu anda faaliyetine başladığımız içmelerdeki Atatürk parkı, BurunucuMevkinde 19-20 bin metrekarelik alanda çok güzel bir rekreasyon alanı çalışması devam ediyor. Bunları önümüzdeki sezon öncesi açacağız. Kültür Parkı 23 Nisan’da, Burunucu’nu ise 19 Mayıs’ta açmayı planlıyoruz. Bisiklet yolu projemiz şu anda yapılmaya devam ediyor. İhaleler sonucu hem merkez de, hem de köylerimizde yol düzenleme çalışmaları yapılıyor. Somut olarak yapmayı planlayıp da yapamadığımız bir şey yok. Ama başından beri yapmayı planlayıp da yapamadığımız bazı projelerimiz oldu. Hizmette devamlılık esastır. Mesela yıllar önce körfezin ihtiyacı olan, kirliliği engelleyecek yat limanındaki 1. etap tonoz sistemimizi hayata geçirmiştik. Ama liman işletme hakkı Muğla Büyükşehir’e geçince bunun devamının yapılması lazım. Yetki kimde olursa olsun. Körfezin kirlenmesinin önlenmesi için bunun hayata geçmesi lazımdır. Günün birlik teknelerin bağlı olduğu saman iskelesinde ve yat limanında bunun hayata geçmesi lazım. Bunun yanı sıra yasal olarak körfez içinde demirleme imkanı bulunan yerlerde de posedonya çayırlarının yok olmasını engelleyecek tonozlama sisteminin yapılması lazım. Aslında çok zor bir proje değil ama uzun vadeli ve meşakkatli bir çalışmayı gerektiren bir proje olduğu için nedense görevimiz boyunca hayata geçiremedik. Hep söyleniyor yapay resif projesini hayata geçiremedik. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde bu kadar yoğun çalışma ortamının içerisinde bunu biraz ihmal ettik ama, balık avcılığı turizmi gibi alternatif turizmi de geliştirmek ve kent insanına farklı bir imkan sağlamak için bahsettiğimiz projeyi de hayata geçirmek gerekir.

Merkezi yönetim özellikle şunu vurguluyor. Yerel belediye bize bir proje sunmuyor, siz bugüne kadar onlara bir şey sundunuz mu, kabul edildi mi?

Bu samimi bir açıklama değil. Ben 12, neredeyse 13 yıldır burada görevdeyim. Merkezi yönetimin temsilcileri bu memleketin ihtiyaçlarını gayet iyi biliyor. Bununla ilgili dile getirdiğimiz konular çok oldu. Bu memlekette yıllardır birileri CHP’ye oy verirseniz başınıza her türlü şey gelir düşüncesiyle kente zarar veren bir şikayet mekanizmasını çalıştırdılar ve bu hala devam ediyor. Bu şikayetçilerin, bunlara öncülük edenlerin, bakanlık düzeyinde gidip de şikayet ettirenlerin kim olduklarını biliyoruz. Ama bu hiç önemli değil. Bunları biz bir kenara bıraktık.  Daha sonra bazı yetkili arkadaşlar bizimle beraber bakanlığa gittiler. Ama hala daha bakanlıkta şu memleketin 4 yıldır bütüncül planları bekliyor. Bu benim işim için değil. Vatandaşın işi için. Vatandaşın çözülmesi gereken çok küçük problemleri dahil çözülmüyor. Ama bakıyorsunuz ki merkezi yönetim temsilcilerinin de içinde bulunduğu bir arazinin imar planı çalışmasıyla ilgili onaylar bakanlıktan tıkır tıkır çıkıyor. Bu kesinlikle samimi bir açıklama değil. Şurada vatandaşın bir liraya çay içtiği mal müdürlüğünün tahsisiyle yapılan o çay bahçesinde bu ahşap platformu özellikle yıktırdılar. Bir şey talep etmeye gerek yok. Hadi buyursunlar çevre şehircilik il müdürlüğünden o yıktırdıkları ahşap platformun iznini biz aldık desinler başımızla beraber. Belediye bizden istemiyor diye bir şey yok.

Kapalı çarşıda postahane sokağında bu yıl bir çalışma olacak mı?

Bu yıl orayı açmayı düşünüyoruz. Çünkü belediyemizin eski hizmet binası da orada biliyorsunuz. Bu binanın kiracıları mahkeme kararıyla tahliye edildi. Bizim amacımız bu binayı yıkıp orada çarşı içindeki imar durumu 4 kata göre değil 2 katlı güzel bir bina yapmayı da düşünüyoruz. Bu vesileyle PTT sokağını ve Anatolia’nın olduğu yerden Eski Cami’ye çıkan aradaki dar yolu da yapmayı düşünüyoruz. Bu seneki programımızda bu var.

Muğla milletvekili Nihat Öztürk açıklamasında Marmaris Sanayi’sinin de Toki vasıtasıyla belki başka bir yere taşınabileceğini söyledi. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu tabiki önemli. İşte bunları oturup konuşacağız. Çünkü biz sanayinin taşınmasıyla ilgili birinci dönemimizde çöp depolama alanının olduğu bölgede 450 dönümlük orman vasfını yitirmiş bir araziyi sanayi bölgesi olarak talep ettik. 10 günün içerisinde bize olumsuz yazı geldi. Ama burası gerçekten ağaçlık bir bölge değil. Kaldı ki burası molozların da döküldüğü bir alan. Bu düşünceyle talep etmiştir ama o zaman reddedildi. Şimdi talebimizi yenileyeceğiz. Bunun takipçisi olsunlar. Toki veya hangi kurum olursa olsun. Örnek bir proje olarak sanayi sitesinin oraya taşınması, bu ihtiyacın karşılanması, sadece sanayi sitesi değil, turizm bölgesi olan Marmaris’te herkesin bildiği gibi taşıma firmalarının otobüslerin barınak yerleri yok, onları da karşılayabilecek düzeyde büyük bir arazidir orası. Kentin birkaç sıkıntısını çözebileceğimiz bir nokta. Talebi güncelleyelim, arkadaşlarımızın da o zaman bizlere destek olup olmadıklarını hepberaber görelim.

Getop Başkanı geçtiğimiz günlerde Chrismas Şehri Marmaris projesinden bahsetti. Sizin de bu yönde çalışmalarınızın olduğunu görüyoruz. Sizden de dinleyebilir miyiz bu konuyu?

Öncelikle kent insanımız için bazı aktivitelerin yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bizim kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz değer sonucu ortaya çıkan bir şey. Geçen yıl küçük çapta başladığımız bu etkinliği bu sene biraz daha geliştirdik. Halkımızın da çok mutlu olduğunu gördük. İnsanların buna ihtiyacı var. Zaten yaşadığımız ortam içerisinde ekonomik sıkıntılar, terör belası. İnsanların bu umutsuz tablodan biraz olsun sıyrılıp onları motive etmek, biraz renk katmak bizim görevimiz. Benim de çok iyi bildiğim Avrupa’nın bazı kentlerinde benzer etkinlikler var ve bazı insanlar sırf bunu için o kentlere gidiyor. Bunu neden burada yapamayalım. Bu mevsimde ilçemizde denize giren insanlar var. Bunu neden değerlendirmeyelim. Ama bunu biz tek başımıza yapamayız. Başka kurumlarla sürekli bunun tanıtımını yaparak, zaman içerisinde bunun altyapısı hazırlandıktan sonra Marmaris bu yönde de talep görmeye başlayacaktır. Bir ay süren Avrupa’daki etkinliklerin benzerinibu bu sene 3 hafta yapıyoruz. Çocuklara da eğlence imkanı sunduk. Bazı esnaflarımız geldi burada satış yapıyor.  Bu bile Marmaris’e bir hareket getirdi. Bakıyoruz insanlar mutlu. Buna herkesin ihtiyacı var. Bu sene eksiklerimizi olumsuzlukları gördük, bir dahaki seneye neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Daha ucuz imkanların sunulması için gerekli çalışmaları yapacağız. Bülent Bey doğru söylemiş. Sektörle birlikte bunu Avrupa’ya yansıttığımız taktirde, özel promosyonlarla belli sayıda insanların bu amaçla buraya gelmesini sağlayabiliriz.

Benzer bir etkinlik için vatandaşlarımızdan Ramazan ayı için de talep var. Bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?

Onu da düşündük. Çok doğru söylüyorsunuz. Bizim de düşüncemiz bu yönde. Biz ramazana özgü de bu tip etkinliklerin yapılabileceği bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Ramazan ayında da kesinlikle, öte yandan 23 Nisan tatilinde de çocuklara yönelik aktiviteler yapmayı düşünüyoruz.

Engelli otoparklarından dahil ücret alınıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Geçmişte de biz belediye olarak benzer bir uygulama yaptık. Sıkıntılı bir konu onun için zaten biz büyükşehir belediyesinde otopark işletme hakkının kendi şirketlerine değil, Marmaris belediyesine aynı şartlarda işletme hakkının verilmesini talep ettik. Ama bu kabul görmedi. Bu sıkıntıların yaşanması doğal bizim amacımız burada ücretli otoparktan para kazanmak veya birisine para kazandırmak değil. Hakikaten bir çok yerde ücretli otopark uygulaması var. Gerek bu şekilde gerekse özel otomatik sistemlerle bu tip uygulamalar var. Marmaris’in merkezinde maalesef vatandaşımızın trafik kurallarına uymakta hassasiyet göstermemesi nedeniyle merkezde trafiğin kargaşa haline gelmesi nedeniyle bunu uygulanmasında fayda var. Ama fiyatlar makul olabilir, ilk başlangıçta belli bir süre ücret alınmayabilir ve her bölgenin de otopark kapsamı içine alınmaması gerekir. Biz 700 e yakın bisiklet yolu yaptığımız yerde biliyorsunuz daha önceden vatandaş ana caddede park ediyordu bunu esnaf da yapıyordu, arabasını satmak isteyen de yapıyordu, müşteriler de yapıyordu. Bu doğru bir uygulama değil. Bisiklet yolu ile bunu bir şekilde önüne geçtiğimizi düşünelim. Ama yine de orada kısa süreliğine 15-20 dakikalığına işi olan vatandaş dörtlülerini yakıp park edebiliyoruz. Ama biz tali yol dediğimiz bağlantı yollarında 700 e yakın araç kapasiteli park alanı oluşturduk. Şimdi tutar da buraları da paralı yaparsanız. Vatandaş da haklı olarak tepki gösterir. Bizim amacımız cadde üzerindeki parkı engellemek. 100 metre ilerideki tali yola park etmelerini sağlamak. Ama orayı da paralı yaparsanız vatandaş da cadde üzerine aracını bırakır kimse amacına ulaşamaz. Bu haliyle baktığınız zaman esas amacın dışına çıkılmış olduğunu görüyoruz. Bizim de yaşanan sıkıntılardaki, özellikle konutların olduğu yerlerin ücretli olmasını doğru bulmuyoruz. Merkezdeki uygulama tamamdır. Gereklidir. Ama genel olarak tekrar gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Marmaris’e gazilik ünvanı verilmesi hakkındaki değerlendirmeniz nedir?

Bu biz vesileyle gündeme geldi. Bu o kadar basit ve kolay bir şey değil. Bizim gündemimizde de böyle bir şey yok. Bugün Türkiye’nin mevcut durumuna baktığınızda herşeyden önce çok önemli olan terörün son bulması gerekir. Bunun sorumluları devlet yetkilileridir. Onlar bunu çözmelidir. Tabiki vatandaş olarak bizler de bunu izliyor ve bekliyoruz. Hata vardır, belirlenen strateji yanlıştır. Bu ayrı bir şey bunu şimdi konuşmak istemiyorum. Ama bunun yanı sıra ülkede ekonomik sıkıntılar var, işsizlik artıyor. Gelecekle ilgili hepimiz endişeliyiz. Ve bu sorumlu problemli ortamı başkanlık sistemine bağlamak, parlamenter sistemi bitirip de tek elden yönetim sistemini getirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim temel meselemiz bu değildir. Herkesin düşüncesine belli ölçüde saygılı olmak gerekir. Burada böyle bir şey ortay atıldı ama bu bizim gerçek gündemimiz değil. Sonuçta Marmaris’in tarih boyunca gelmiş bir ismi vardır. Gazilik çok önemli bir mertebedir. Çok anlamlıdır. Ama gazi ünvanı kişiye verilir. Gaziantep gibi bir şehrimize gazilik ünvanı verilişinin önemli bir nedeni vardır. Dolayısıyla bu konu üzerinde durmayı gerek görmüyorum, Marmarismizin ismi güzeldir. Adı cennet Marmaris’dir, yeşil Marmaris’tir.

Yurtdışı fuarlarında etkin bir şekilde çaba gösteriyordunuz. Ak parti ilçe başkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında Marmaris’in yeterince temsil edilmediğini iddia etti. Siz ne düşünüyorsunuz?

Efendim biz 13 yıldır, kendimiz de turizm kökenli olduğumuz için turizmin tanıtımın ne olduğunu sektördeki diğer arkadaşlarımızla gayet iyi bir şekilde değerlendirip, elimizdeki imkanlar doğrultusunda ne yapılması gerektiğini gayet iyi bilen insanlarız. Bu 13 yıl içinde ilçenin tanıtımıyla ilgili sadece turizm fuarlarında değil, roadshowlarda, workshoplarda, gerek yurtdışında gerekse Marmaris’te önemsediğimiz programlarda, basın gruplarının ülke temsilcilerinin, özel görüşmelerin hepsinde belediyemiz lokomatif olarak görev yapmıştır. Türkiye’de hiçbir belediye tanıtım ve turizmin çeşitliliğiyle ilgili biz daha iyiyiz diyemez. Şimdi bu kadar aktif rol üstlenmiş belediyeye yeterince iyi tanıtım yapmıyor demek laf olsun diye konuşmaktan başka bir şey değildir. Bakınız yeni bir yıla giriyoruz. Bu yeni yıla güzel temennilerle iyi dileklerle girmek istiyoruz. Karamsar, kötü, unutmayı istediğimiz bu tabloyu düşünmemek istiyoruz. Bu şekilde hiçbir dayanağı olmayan bu tip karalamalar, hakikaten çok boş laflar. Yani bugün turizmciyim diyen AKP’nin ilçe başkanı, önce kendi işletmecilik mantalitesini masaya yatırıp düşünmesi lazım. Yıllardır otel işleten bu arkadaşlar acaba biz tanıtım adına ne yaptık diye düşünmeleri lazım. Bir açık oturum da davet edin lütfen, turizmi tartışalım, Marmaris’i tartışalım, böyle demek yerine temsilciler bir araya gelsin, hep beraber biz ne yaptık, onlar otelci, işletmeci, turizmci olarak ne katkıları olmuş bunları bir değerlendirelim. O zaman açık ve net kamuoyu önünde tartışalım. Kaldı ki merkezi yönetimin sebebi ne olursa olsun, hiç doğru bulmuyorum. Bugün belediye başkanlarının yurt dışına çıkışları bakanlık onayına bağlandı tamam gerekliyse buna saygı duyarım. Ama sorgusuz, sualsiz hiçbir belediye başkanının yurtdışı talebine de olumlu cevap vermemek de doğru bir uygulama değildir. Ben de buna tabi oldum. İzin talebinde bulundum. Cevap dahi verilmedi arkadaşlar. Hepinize çok teşekkür ederim. 

Marmaris’in Duayen İsmi Erol Uysal, Askeri Törenle Uğurlandı
AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partisi’nin Meclis Araştırması Açılması Önerisi’nin aleyhinde
Özcan’a ‘Engelli Dostu Muğla Milletvekili’ ödülü verildi
DEDEMİN GÖZYAŞLARI FİLMİNE 3 GÜNDE 6 ÖDÜL
BU KONSERDE BİLET DEĞİL KİTAP GEÇERLİ OLDU
KADINA ŞİDDET’E KARŞI FARKINDALIK PANELİ
Muğla Milletvekili Gizem Özcan, “Turizm sezonunda 5 milyon kişiyi ağırlayan Muğla bu nüfusa göre genel bütçeden pay almalıdır”
Marmaris Belediyesi Spor Kulübü Yöneticileri, Kaymakam Kaya'yı Ziyaret Etti
Marmarisliler bilet yerine kitapla konsere girdi
Köylüler Çimento Fabrikası İstiyor