Halkın Gündemi isimli söyleşi programına katılan gazeteciler Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünü konuştular. Gazeteciler söyleşinin ardından Marmarisli okurları için kitaplarını da imzaladılar.
Türkiye’nin en önemli soruşturmacı gazetecilerinden Soner Yalçın, Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel Marmaris Televizyonu’nun daveti üzerine Halkın Gündemi Programı’na katıldılar. Marmaris TV Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Ulu’nun moderatörlüğünü yaptığı programda Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü konuşuldu.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel,Türkiye’de 70 gazetecinin tutuklu bulunduğunu belirtti. Sertel, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre, Türkiye’nin tutuklu gazetecileri bulunan ülkeler arasında dünyada birinci sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’de yaklaşık 28 bin gazetecinin bulunduğunu ve on bin gazeteciye dava açıldığını hatırlatan Sertel “ Türkiye’de her iki gazeteciden biri soruşturma baskısı altında” dedi.
Gazeteci yazar Soner Yalçın da konuşmasına neden söyleşi etkinliklerine katıldığını anlatmakla başladı. Yalçın “ Ben niye buradayım. Beni vatandaşlar kitap yazan biri olarak tanıyorlar. İki yıl cezaevinde tutuklu kaldım. Şimdi buradayım. Ben meydan okumak için buradayım” dedi. Soner Yalçın, gazetecilere uygulanan baskılara işaret ederek “ gazetecilikte önemli olan özgürce soru sorabilmektir. Türkiye’nin temel meselesi budur. Soru soramazsan araştıramazsın. Gazetecinin soru sorabilmesi önemlidir. Yoksa biz cezaevini yıkar geçeriz.mesele o değil” diye konuştu. alçın, medya diliyle konuşmanın yanlış olduğunu kaydederek “ Tayyip Erdoğan’a cevap verme telaşındayız. Buna gerek duymamalıyız. Bizi başka tartışmalara sürüklüyorlar. Bize kendi gündemlerini dayatıyorlar. Bu gündemleri elimizin tersiyle iteceğiz” dedi.
Vatan Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu da konuşmasında “ Türkiye’de gazeteciler, bilim adamları, askerler tutuklandı. Şimdi de çiftçiler tutuklanıyor. Ses çıkaran olmadı. Kim ses çıkaracak. Hala ne bekliyoruz” dedi. Binlerce vatandaşa sosyal medyada yazdığı ve paylaştığı iletiler nedeniyle dava açıldığını kaydetti.
Gazeteciler söyleşi sırasında salonda bulunan vatandaşların sorularını da yanıtladılar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmralı tutanaklarının yayınlanması nedeniyle Milliyet Gazetesi’ne ve gazetecilere gösterdiği tepki de gündeme geldi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel,gazetecilerin görevini yerine
getirdiğini kaydetti, İmralı tutanaklarının kamuoyunun bilgi edinmesi adına yayınlanması gerektiğini söyledi. Vatan Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “ Sen siyasetçi olarak görüşüyorsan ben gazeteci olarak yayınlarım. Yazılması ayıpsa görüşülmesi daha da ayıptır” dedi.
Söyleşi sırasında gazeteci Ayşenur Arslan ile de telefon bağlantısı yapıldı. Arslan’a CNNTÜRK’te yayından kaldırılan “Medya Mahallesi” isimli programıyla ilgili bir soru yöneltilti. “Medya Mahallesi programına ne oldu” sorusuna gazeteci Arslan “ fişi çekilen gazetecilerdenim ben, medya mahallesinin de fişi çekildi” yanıtını verdi.