Günümüzde çeyiz geleneğinin değişmesi, ithalat yoluyla ucuz ipeğin yurdumuza girmesi gibi nedenlerle yok olma sürecine giren ipek dokumacılığı, Ödemiş Kadın Kooperatifi'nin geliştirdiği projeyle yeniden hayata geçti.
İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) yapılan açıklamaya göre, Sabancı Vakfı'nın da Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklediği proje ile Ödemiş'te geçmişi 1300'lü yıllara dayanan "Ödemiş İpeği" yeniden dokunmaya başlandı.
"İpekle Geleceğini Doku" projesi ile kadın istihdamının sınırlı olduğu Ödemiş ilçesinde kadınlara eğitimler verilerek, kadınların işgücüne katılımının artırılması ve geleneksel ipek böcekçiliğinin canlandırılması hedefleniyor.
Proje sayesinde Ödemiş, Birgi ve çevre köylerinde ikamet eden, 18 yaş üstü 90 civarında kadının ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlanacak ve geleneksel ipekböcekçiliğinin canlandırılmasıyla kültürel mirasa sahip çıkılacak.
Kadınlara, proje kapsamında ilk olarak "ipek çekme" ve "boyama" eğitimleri verilerek, ipeğin elde edilişi, özellikleri gibi bilgiler ile kozaların kalitelerine göre ayrılması, koza kazanında pişirilmesi, soğutulması gibi teknikler uygulamalar eşliğinde öğretildi. Ardından Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından dokuma kursları başladı. Proje kapsamında bugün toplam 10 tezgahta üretim yapılıyor.
Açıklamada ifadelerine yer verilen Ödemiş Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Gülfer Keskin, projede kullanılan kozaların tohumlarını destek amacı ile üreticiye ücretsiz dağıttıklarını belirterek, "Üretici yetiştiriyor, biz üreticiden kozaları alıyoruz. Eğitim gören kadınlarımız ipeği elde ediyor. İpekleri daha sonra doğal bitkilerle boyuyoruz. Nar, kına, ceviz ve yöremize has minivası ve yapışkan otu ile kalıcı renkler elde ediyoruz. Daha sonra bu ipekler dokuma tezgahlarımızda hayat buluyor. Kimi şal oluyor, kimi çarşaf. Ürünlerimizin her biri el emeği olduğu için hepsi birbirinden farklı. İngiltere'ye dahi numune yolladık. Katılımcı sayımız arttığı sürece daha fazla ürün elde edip, Ödemiş'in adını daha fazla duyuracağız" dedi.
Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı