Odun ateşinde pişirilen aşurenin tadı başka

Aydın'da, muharrem ayında bir araya gelen kadınlar, kazanlarda odun ateşiyle aşure pişirip dağıtarak imece geleneğini sürdürüyor- Baltaköy Muhtarı Çoban: "Aşure şehirlerde tüplü ocaklarda pişiriliyor. Köylerde ise odun ateşinde yapılıyor ve köydekinin

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'da, muharrem ayında bir araya gelen kadınlar, kazanlarda odun ateşiyle aşure pişirip dağıtarak imece geleneğini sürdürüyor.

Merkeze bağlı Tepeköy'ün muhtarı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muharrem ayı süresince her hanenin aşure hayrı yapmak istediğini, bu süreçte köylü kadınların birbirlerine yardımcı olduğunu söyledi.

Bir evde aşure pişirileceği zaman diğer hanelerdeki kadınların yardıma koştuğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Köyümüzde muharrem ayı geldiğinde her hanede aşure heyecanı başlar. Hemen hemen tüm haneler berekete vesile olması niyetiyle aşure pişirerek komşularına dağıtmak ister. Köyümüzdeki bir hanede aşure yapılacağı zaman diğer evlerdeki kadınlar orada toplanıp malzemelerin hazırlanması, pişirme ve dağıtımda ev sahibine yardım eder. Hep birlikte aşure malzemeleri hazırlanır, kazanda odun ateşiyle kaynatılır ve piştikten sonra da yine beraberce dağıtılır. Bir sonraki gün yine aynı şekilde aşure pişirecek olan diğer eve yardımcı olunur. Muharrem ayı boyunca süren bu aşure dayanışması, köyümüzde birlik, beraberlik ve kaynaşmaya vesile oluyor."

- Aşurenin yanında keşkek

Aydın'da köylülerin keşkeği de çok sevdiğine işaret eden Yıldırım, muharrem ayında aşure ile keşkek yapıldığını dile getirdi.

Kazanlarda aşure için buğday kaynatılırken diğer tarafta keşkek için ayrı bir ocakta buğday ve etin kaynatıldığını anlatan Yıldırım, "Böylelikle tatlı olan aşurenin yanı sıra tuzlu olarak da keşkek ikram ediliyor. Muharrem ayında aşure ve keşkek, buğdayın tatlı ve tuzlu iki farklı lezzeti olarak pişirilmiş oluyor" dedi.

- "Köydekinin lezzeti bir başka oluyor"

Baltaköy'ün muhtarı Durmuş Çoban da aşure geleneğinin şehirlerde de bulunduğunu ancak köylerde odun ateşinde pişirilenin yerini tutmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kazanlarda pişirilen aşurenin lezzetini tatmak için köylerine dışarıdan da misafirlerin geldiğini belirten Çoban, "Aşure şehirlerde tüplü ocaklarda pişiriliyor. Köylerde ise odun ateşinde yapılıyor ve köydekinin lezzeti bir başka oluyor. Yıllardan beri sürdürülen aşure geleneği vesilesiyle köylü kadınlar bir araya gelip çok güzel zaman geçiriyor" diye konuştu.

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

MARMARİS ATATÜRK BARAJI DOLDU
CHP'li Bozdemir: "Halkımızın haklarını savunmaya, derdini dert edinerek, çözüm üretmeye aynı kararlılık ile devam edeceğiz!"
Şampiyon Selimiye Futbol Kulübü
Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI
Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Muzaffer Aravi İçmeler'de vatandaşları dinledi
Acar Ünlü Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a destek verdi
MARMARİS BELEDİYESİ SELİMİYE HALKININ YANINDA