ORMAN YANGINI

Metin Cangör

Değerli okurlar geçen yaz birçok yerde orman yangınları çıktı. Bunların arasında Marmaris'te bayağı büyük bir alanı kaplayan ve belkide milyonlarca canlı yaratığın yanarak öldüğü ve ağaçların yandığı büyük bir yangın meydana geldi.

Bu yaz aynısının veya daha tehlikelisinin olmayacağını kim garanti edebilir?

O zaman nasıl bir hazırlık yapıldığını da halkın öğrenme hakkı yok mudur? Yoksa yine motosikletli çocuklar korna çalarak sokaklarda dolaşacak, yol ağızlarında yemek çadırları mı kurulacak?   Bu ve benzer durum ülkemizi yabancılara karşı küçük düşürüyor, sonra duyduğumuz zaman kızıyoruz.  Bu gibi yangın durumlarında motosikletli çocukların değil devletin duruma el koyması ve bütün çalışmaların  profesyonelce yapılması gerekir. Amatör gençlerle yaparsanız ölümler olur ve çoğalır.

Her işin bir uzmanlık alanı vardır herhalde bunu hala anlamamış durumdayız.

Bugünkü medeniyet seviyesinde “her işi yaparım” diye bir cahillik yoktur… Orman yangını söndürmek, itfaiye ve diğer çalışan uzmanlara geri planda yardımcı ve destek olmak bile  mutlaka profesyonellik gerektirir. 

Amatörce bu gibi işleri yapmak veya yapmaya çalışmak tamamen cehalettir.  Bugün savaşta bile ülke topraklarını savunmak isteyen sivil halka profesyonel askerler ne yapacaklarını  öğretirler.  İşin uzmanı olmadan  “Gönüllü” olmak bugün tüm medeni ülkelerde yasaktır.  

Bu gibi işler ne kadar kalbi temiz olursa olsun gönüllülerin işi değildir, onlara müsaade etmek ölüme atmaktır. Yapılacak en doğru iş ''eğitim-eğitim-eğitim'dir''.  Bugün tüm ülkemizde muhtemel olması beklenen ne deprem için, ne de orman yangınları için eğitim çalışmaları  yapıldığını hiç duymadık.

Bu da yine vatan, millet, sakarya diyerek amatörce kendimizi 1900 lü yıllarda sanarak felaketlerle mücadele  edeceğiz demektir.