Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Muğla ve Marmaris ormanlarında çam kese böceğine karşı savaş açtı. Bu yıl kış aylarının sıcak geçmesi üzerine artan bu zararlıya karşı ormanlara zarar vermeyen biyolojik mücadele veriliyor.
Marmaris Orman İşletme Müdürü Şükrü Akın Ünler, ‘Özellikle düşük rakımlardaki kızılçam ve karaçam ormanları başta olmak üzere iğne yapraklı türlerde yayılış gösteren Çamkese Böceği (Thaumetopoea pityocampa) kış aylarının kurak ve sıcak gitmesiyle birlikte Marmaris ormanlarında yoğun şekilde görülmeye başladı. Bu durum üzerine bu zararlıya savaş açan bakanlığımız, biyolojik mücadele yöntemleriyle ormanları korumaya çalışıyoruz’ dedi.
BİYOLOJİK MÜCADELE YAPILIYOR
Bu zararlıya karşı hemen harekete geçen Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ise ormanlara zarar vermeyen mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri ile mücadelesini başlattı. Bu mücadelede kesinlikle zararlı kimyasal mücadele yöntemi kullanılmıyor. Mekanik mücadele kapsamında Çamkese böceği olan ormanlarda keseler toplatılıp imha ediliyor, biyolojik mücadele kapsamında ise adacıklar oluşturuluyor. Çamkese böceğinin yırtıcısı olan phrix caudata, çamkese böceği tırtıllarıyla beslenmesini sağlayacak şekilde adacıklara konuluyor. Diğer yandan bu zararlıyı kendine çeken bir koku ile tuzağa düşüren feromon tuzakları da biyoteknik mücadele kapsamında uygulanıyor.