Pamukkale'nin TÜRSAB'a devri

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Gürlesin: "Türkiye'deki ören yerlerinin tamamının işletmesini TÜRSAB'a veren Bakanlık, Pamukkale'nin işletmesini de TÜRSAB'a verdi"- "Pamukkale'de üç ay sonra turizm sezonu başladığında devir yapılsa bu

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ​Türkiye'deki ören yerlerinin tamamında olduğu gibi Pamukkale Ören Yeri'nin de işletmesini de Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'ne (TÜRSAB) verdiğini belirterek, işletmenin turizm sezonu başlamadan devredilmesiyle de yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Gürlesin, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin ören yeri işletmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2006 yılında yapılan protokolle Pamukkale Ören Yeri İşletmesinin 10 yıllığına, 2016'ya kadar İl Özel İdaresine devredildiğini hatırlattı.

Denizli'nin büyükşehir olması dolayısı ile Denizli İl Özel İdaresi'nin 30 Mart 2014'te tüzel kişiliğinin sona ereceğini gerekçe gösteren Bakanlığın, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshederek Pamukkale'nin işletmesini 31 Aralık akşamı devraldığını ifade eden Gürlesin, şöyle konuştu:

"Özel İdarenin kapanacak olmasından dolayı bir boşluk doğmaması adına Bakanlık Pamukkale'yi devraldı. Bakanlığın hızlı hareket etmesi, devletin geldiği noktanın anlaşılması bakımından önemli. Dünyaca ünlü, dünyanın göz bebeği olan bir yerde boşluk doğmaması, sıkıntı olmaması için Bakanlık üç ay önceden burada tedbir aldı. Türkiye'deki ören yerlerinin tamamının işletmesini Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'ne (TÜRSAB) veren Bakanlık, Pamukkale'nin işletmesini de TÜRSAB'a verdi."

Burasının yerel yönetim tarafından işletilmesi taraftarı olduklarını dile getiren Gürlesin, "Zaten hükümetin politikası da yerinden yönetim yönünde. Biz de Pamukkale'nin yönetiminin buradan olmasını istedik. Ama diğer bütün ören yerlerini TÜRSAB'a veren Bakanlık burayı da aynı çatı altında yönetimine aldı. Her tarafın TÜRSAB'a ait olup sadece buranın büyükşehir belediyesi veya farklı bir şekilde işletilmesinin doğru olmayacağı kanaatinde demek ki Bakanlık burayı devraldı. Bunu takdirle karşılamak gerekir, burasının asıl sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı" dedi.

- "1 Nisan'a kadar çalışanların sözleşmesi devam ediyor"

Çalışanların hiçbir mağduriyetinin olmayacağını ifade eden Gürlesin, 1 Nisan'a kadar çalışanların sözleşmesinin devam ettiğini, o tarihe kadar çalışanların maaşlarını Bakanlıktan alıp ödeyeceklerini, oradaki işletmelerin de aynı şekilde devam edeceğini, 1 Nisan'dan sonraki sürecin Bakanlığın takdirinde olduğunu kaydetti.

Pamukkale'nin yönetiminin Denizli'de kalması için mücadele de verdiklerini vurgulayan Gürlesin, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Türkiye'deki bütün ören yerlerinden farklı bir şekilde yönetilen Pamukkale, Özel İdare kapatılmasa yine devam edecekti. Devralma, herhangi bir problem, sıkıntı olduğundan değil. Aksine biz, zarar eden Pamukkale'de güzel bir sistem kurarak burayı kara geçirdik. Ondan dolayı Bakanlık bize teşekkür ediyor, burada geçmişle kıyaslanmayacak yatırımların yapılması, vatandaşların memnuniyeti, iyi gelir elde edilmesinden dolayı. Herhangi bir sıkıntı, problem, dedikodu olduğundan alınmış bir olay değil.

Sadece bir boşluk doğmaması için devletin önceden tedbir alması olayıdır. Olaya olumlu yanından bakmak gerekiyor. Burada devletin eski devlet olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti devletinin geldiği nokta üzerinden bakılması gerekiyor. Burada yetkililerimiz son günü beklemeden Özel İdarenin kapatılmasına daha 90 kala buraya neşter vuruyorlar. Olayın bu yönüne bakılması gerekir."

Pamukkale'de üç ay sonra turizm sezonu başladığında devir yapılsaydı burada yaşanacak bir aksaklığın telafisinin mümkün olmayacağına dikkati çeken Gürlesin, "Hareketlilik başladığında devrin yapılması ve sistemin oturması sıkıntı olurdu. Eğer burada boşluk doğmaması adına, Türkiye Cumhuriyeti ismine sıkıntı gelmemesi, Pamukkale'nin yara almaması için yapılıyorsa bunun neresi kötü? Her şey para değil ki. Neymiş, daha önce gelir buraya kalıyormuş, şimdi Bakanlık almış. Onunla ilgili zaten çalışmalarımız var. Oradaki kaynak suyu Özel İdareye ait, onun karşılığında Bakanlık belki belli bir rakam ödeyecek" diye konuştu.

- "Önemli olan, gelirin yine Denizli'ye aktarılmasını sağlamak"

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen de, hiçbir şehrin kendi gelirinin yok olmasını istemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Denizlili olarak biz de bu gelirin yok olmasını arzu etmiyoruz. Ama burada bir durum var, yapılan ihale ile bunu TÜRSAB işletecek. TÜRSAB da Türkiye'nin tanıtımı için çaba gösteren ciddi bir kuruluş. Özel İdarenin kapatılması ile buranın ciddi bir kuruluşla işletilmesinin kötü olacağını düşünmüyorum. Ama burada önemli olan, buradan elde edilecek gelirin yine bir şekilde Denizli'ye aktarılmasını sağlamaktır, TÜRSAB'ın Denizli'ye destek olmasını sağlamaktır. Dışarıdan başka birinin yapmasındansa TÜRSAB'ın burayı işletmesi daha doğru. İnanıyorum ki TÜRSAB, Denizli'nin tanıtımında daha ciddi rol alacak ve destek verecektir. Burasının işletmesi Özel İdareden alınıyorsa, Denizli Belediyesine de verilmiyorsa, bunu TÜRSAB'ın yapması çok olumsuz değil. Eğer Denizli Belediyesi bunu üstüne alıp yapabiliyorsa bu bizim tercihimizdir."

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Selçuk Özdağ: İktidar nimetlerinden ve tatlı yaşamdan makam mevkiden ayrılmak zor değil mi!!!
DURALİ ÇETİN UNUTULMADI
SELÇUK ÖZDAĞ: 'LAİKLİK SİYASETİN DEĞİL, VİCDANIN KONUSUDUR'
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ: ENERJİ YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
BAŞKAN ÜNLÜ MİNİK MİSAFİLERİNİ AĞIRLADI
Muzaffer Aravi Mazbatayı Aldı
ReBirth, denge “SİZ” siniz!
Oğuz Akarfırat: “Ağır bir karalama ile karşı karşıyayım”
EKİM GEÇİDİ 14. KEZ KAPILARINI AÇTI
Selçuk Özdağ: Hazır, “at yalanı döveriz inanmayanı”