PARA PİYASADAN KALKIYOR

Gökten Ulugergerli

Kimse, 500’lük, 1000 TL küpür lük para birimlerinin basılacağını beklemesin.

Dolaşımda olan para miktarı da azalacak böylece para kâğıdı, basımı masraflarından da tasarruf etmiş olunacaktır. 

Malum yeni çıkartılan yasa ile yedi bin liranın üstündeki harcamalar için aracı bankalar kullanılacak böylece piyasadaki para hacmi daraltılacaktır. Ancak yedi bin liranın altındaki harcamalar için şimdilik nakit para kullanılabilecektir.

Piyasalardaki para hacminin azaltılması ve para kullanılmasının daraltılması bir yandan da vatandaşın para harcamaları kontrol altına alınabilmesine imkân sağlayabilecektir. 

Vatandaşın harcamalarını kontrol altına alınması, diğer bir yönü ile de vergi kayıplarına sebep olan harcamaların takibi ve önlenmesine de sebep olabilecektir.

Vatandaş penceresinden bakıldığında, gelirinden fazla harcama yapanların ilgili kurumlar tarafından, inceleme altına alınabileceğine imkân tanıyacaktır.

Bugüne kadar çıkartılan bu yöndeki yasalar sadece vatandaşları kapsamamakta, esnaf ve eczahanele ve perakende satış yapan hizmet kollarını da kapsamaktadır. 

Vergi kayıp ve kacakların sadece vatandaş ve esnaf ayağında önlenebileceğini düşünmek bile mümkün değildir.

Kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte özel şirket ve benzeri kuruluşlarında aynı şemsiye altına alınması, vergiden muaf tutulan iş ve işlemlerin yeniden tanımlanması fevkalade önem arz etmektedir.

Yoksa dar gelirlilerde alıp yine dar gelirlilere vergi transferleri ile vergi ve gelir dağılımı adaleti sağlanamaz.

Yoksul gene yoksul zengin yine zengin kalır, aradaki fark daha da fazlalaşır.