Parmaklarındaki yüzükten AKS ekipleri kurtardı

Son dönemlerde kullanımı artan çelik yüzükler, yaralanmalarda parmağın şişmesinden dolayı kan dolaşımını engelleyerek acil servis görevlilerinin müdahalede bulunmasına engel teşkil ediyor - DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne gelen kimi yaralı

RAMAZAN ERCAN - Son dönemlerde kullanımı artan çelik yüzükler, yaralanmalarda parmağın şişmesinden dolayı kan dolaşımını engelleyerek acil servis görevlilerinin müdahalede bulunmasına engel teşkil ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne gelen kimi yaralılar, parmaklarındaki çelik yüzükten ancak Arama Kurtarma ve Sağlık (AKS) ekiplerinin müdahalesiyle kurtulabildi.

DEÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların ne zaman yaralanacağını öngöremediğini, doğal olarak buna da hazır olunmadığını, parmakta yüzük varken yaralanmanın tüm dünya için büyük bir sorun olduğunu anlattı.

Acil Servis çalışanları açısından yüzüğün büyük bir sorun olduğunu, insanların yüzüğün nelere mal olabileceğini kestiremediğini dile getiren Bayram, şöyle konuştu:

"Yüzük parmağın etrafını çeviren bir şey. Yaralanma olunca o bölgede şişme oluyor. Yüzük bulunduğu yeri sıkıştırıyor. Daha öteye dolaşımı, kanı götürmeye izin vermiyor. Parmağın dolaşımı bozulmaya başlıyor. O yüzden büyük bir sorun. Bir an önce oradan uzaklaştırılması gerekiyor. Parmakta yüzük olduğu zaman özellikle yaralanmayla birlikte sıkışma meydana geliyor. Bu da dolaşım için önemli bir sorun. Bu durumda biz yüzükleri çıkarmak için bazı yöntemler kullanıyoruz. Kayganlaştırıcı kullanarak ya da parmak altına dikiş ipi sarılarak yüzüğü çıkarıyoruz. Ya da kesici aletlerden yararlanıyoruz. Bütün yüzükler bizim için sorun. Özel yüzük kesicilerimiz var ama bazı özellikli malzemeleri kesmekte yetersiz kalıyorlar."

- Acil servise AKS ekipleri çağrıldı

Özellikle son dönemde kullanımı yaygınlaşan çelik yüzüklerin ciddi sorunlara neden olduğunu acil servislerdeki özel yüzük kesicilerin yetersiz kaldığını vurgulayan Bayram, şöyle devam etti:

"Çelik yüzükler bugünlerde baş belamız. Bunları normal kesicilerle kesemiyoruz. Özel yüzük kesicilerimiz var ama bu tür özellikli malzemeleri kesmekte yetersiz kalıyorlar. Yüzüğü normal çıkarma yöntemleriyle çıkarmak için de vaktimiz olmuyor. Çünkü parmak çok hızlı şişiyor. Son dönemde çelik yüzüklerin neden olduğu ciddi dolaşım bozukluğu ile acil servisimize başvuran hastalar oldu. İki hastanın parmağındaki yüzüğü çıkarabilmek için AKS ekiplerinden yardım istemek zorunda kaldık. Özel hazırlanan bir malzemeyle parmak korunarak spiral demir kesici ile yüzük kesildi. Başka hastanelerde de bu tür sorunlar görülüyor.

İnsanlar parmaklarını çok sıkan yüzüklerden uzak durmalı. Baş parmaklarına, birinci parmaklarına yüzük takmamalılar. Çünkü orada bir de yüzüklerin takılma eğilimleri var. Takıldığı zaman elde çok daha ciddi yaralanmalara sebebiyet veriyorlar ve onların tedavisi bizim için çok zor. Çelik yüzükleri ise hiç takmasalar daha iyi. Son iki vakada durum oldukça vahim seyretti. Kesme aşaması oldukça uzun seyrediyor."

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

SELÇUK ÖZDAĞ’DAN SPOR KULÜPLERİNE YÖNELİK SERT ELEŞTİRİLER
Cumhuriyet’in 101. Yılı Geleneksel Cumhuriyet Balosu ile Kutlandı
Kızılbük GYO: "Kızılbük Projesini Etkileyecek Bir Durum Söz Konusu Değil"
MHP MUĞLA’DA YENİ BAŞKAN BURAK DEMİREL
2024’ÜN SON MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
“FARKINDALIĞI YÜKSELTMELİYİZ”
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI
TİYATRONUN PERDESİ BU KEZ KÜTÜPHANE İÇİN AÇILACAK
ÖZCAN’DAN DÜNYA ENGELLİ HAKLARI GÜNÜ’NDE ENGELLİ HAKLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ
Büyükşehir Belediyesi’nden İmar Çalıştayı