Pedasa Antik Kenti İçin Hazırlanan Destek Protokolü İmzalandı

İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek,

 

 

 

 

 

 

 

İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Pedasa Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak’ın yanı sıra Kazı Bilimsel Danışmanlığını Prof. Dr. Adnan Diler’in yürüttüğü Bodrum ilçesine bağlı Pedasa Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Antik belgelerde Troya savaşı sırasında ve sonrasında Lelegler bugünkü Bodrum Yarımadası’nda sekiz kent kurmuştur. Kurulan bu şehirlerin en önemlilerinden birisi Pedasa’dır. Kendisi’de Pedasa’ya komşu Halikarnassoslu Herodotos’un aktardığı bilgiye göre “Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içeri” konumlanan Pedasa yarımada üzerinde iskan edilmiş Leleg yerleşmelerinden birisidir.

Pedasa antik kenti İlimiz Bodrum ilçesinde Konacık mahallesinden 2 km yukarıda yer alır. Pedasa’da yürütülen yüzey araştırmaları sonrası 2007 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi adına Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında kazı ve koruma çalışmaları yürütülmektedir.

Pedasa’da bugüne kadar yürütülen kazı ve araştırmalar sonucu Karya’nın en eski Tümülüs mezarları ve konutları açığa çıkarılmıştır. Kültürel ve doğal değerlerin bir arada en iyi korunduğu Pedasa, antik kaynaklarda Karların Ataları olarak gösterilen Leleglerin Bodrum yarımadasında kurduğu en önemli yerleşmedir.

2007 yılından itibaren kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları yürütülen Pedasa Antik Kentinde bugüne kadar sürdürülen çalışmaların ana ilkesi, koruma, araştırma ve tanıtma yolu ile Pedasa’yı yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturarak kültür turizmine katkı sağlamak olmuştur. Bundan sonra yapılması planlanan proje odaklı çalışmalarla, Pedasa’da koruma sürekliliğin sağlanması, çevre düzenleme ve restorasyon uygulamalarının yürütülmesi ile elde edilecek bilimsel bilgilerin geniş halk kitlelerine yayın yoluyla tanıtılması hedeflenmektedir. Bölgemizde ihtiyaç duyulan kültür turizminin model bir uygulamasını hayata geçirilmesi öncelikli hedefler arasındadır.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Adnan Diler yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

MUTTAŞ Deniz Hizmetleri A.Ş'den Başkan Ünlü'ye Ziyaret
Milletvekili Otgöz’den “24 Kasım Öğretmenler Günü” Mesajı…
Selçuk Özdağ: İktidar nimetlerinden ve tatlı yaşamdan makam mevkiden ayrılmak zor değil mi!!!
DURALİ ÇETİN UNUTULMADI
SELÇUK ÖZDAĞ: 'LAİKLİK SİYASETİN DEĞİL, VİCDANIN KONUSUDUR'
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ: ENERJİ YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
BAŞKAN ÜNLÜ MİNİK MİSAFİLERİNİ AĞIRLADI
Muzaffer Aravi Mazbatayı Aldı
ReBirth, denge “SİZ” siniz!
Oğuz Akarfırat: “Ağır bir karalama ile karşı karşıyayım”