Covid-19 salgını sonrası sosyal izolasyonun sağlanabilmesi amacıyla birçok işlemenin faaliyetlerine geçici süreyle ara verildi. Restoran, AVM ve spor salonları gibi birçok işletme, bu süreçte kapalı kaldı. Türkiye'nin virüs karşısındaki mücadelesi başarılı bulununca hayatın normalleşme süreci bugün itibariyle yeniden başladı. Kapalı kalan işletmeler tekrar hizmete açıldı. Bu işletmelerden spor salonları da kapılarını açtı. Düzenli spor yapan birçok Marmaris’li sabahtan itibaren salonların yolunu tuttu. Hizmete başlayan salonlarda pandemiye karşı önlemler alındı.
10 METREKAREYE 1 KİŞİ
Marmaris Armutalan’da faaliyet gösteren Salon Fitness sahibi Okan Korkut, "Uzun bir aranın ardından salonlarımız açıldı. Çeşitli önlemler aldık. İlk olarak salona gelen müşterilerimiz, solanda kullanacağı ayakkabıyı giyiyor. Ardından hijyenik paspasımızla ayakkabılarını dezenfekte ediyor. İçeri giren üyemizin ateşi ölçülüyor. Sonrasında ellerini dezenfekte ediyorlar. Kurallar gereği 10 metrekareye 1 kişiyi alıyoruz. Makinelerin arasında en az 2 metre mesafe olmak üzere. Üyelerimiz muhakkak havlu kullanmak sorunda. Dersler sonrası ekipmanları dezenfektanlarla temizliyoruz. Dersler arası 30 dakika zaman bırakıp bu süreçte salonu havalandırıyoruz. Çünkü klimaları kullanmamız bu süreçte yasak. Sonrasında bir sonraki üyelerimizi kabul ediyoruz. Üyelerimizi randevuyla alıyoruz. Salonları birer kişi kullanabiliyor. Ancak dolaplar ve duş kabinlerini kullanmak yasak" dedi.
Spor salonları ve havuzlar yeni normal şartlarla kapılarını açtı, müşterilerine hizmet vermeye başladı. Yeni sosyal mesafeli sporda 10 metrekareye bir kişi alınacak. Duş ve sauna olmayacak. Klimalar çalışmayacak…
Spor salonu hijyeni için alınan önlemler:
• Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her misafir kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilmeli.
• Spor salonlarında her gün düzenli olarak temizlik yapılmalı. Sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenmeli.
• Çalışma saatinin ortasında bir saat müşteri alınmamalı ve genel temizlik yapılmalı.
• Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilmeli. Toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmalı.
• Spor salonlarının temizliğinde özellikle kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, spor aletlerinin el ve vücudun sık değdiği yüzeylerin temizliğine dikkat edilmeli. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu kullanılabilir. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalı.
• Klor bileşiklerinin uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalı.
• Koşu bantları, bisikletler, ağırlık aletleri vb. düzenli olarak temizlenmeli, yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilmeli.
• Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılmalı ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmeli. Tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin en az 60 derecede yıkanması önerilir.
• Tuvaletlere tuvalet kağıdı ve tek kullanımlık kağıt havlu konulmalı.
• Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalı.
• Tuvaletlerdeki su ve sabunlar mümkünse fotoselli olmalı.
• Duş ve soyunma kabinlerinin temizliği her müşteri kullanımından sonra tekrar yapılmalı.
• Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalı.
• Spor salonları sık sık havalandırılmalı. Havalandırma, temiz hava sirkülasyonunu sağlanacak şekilde düzenlenmeli.