Sağlık Bakanlığı, Suriye'de görülen çocuk felci vakalarıyla ilgili bilim kurulu kararıyla bazı tedbirlerin alınmasına karar verdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, çocuk felcinin bu hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabildiği, hastalık etkeni virüsün su ve besinlerle ağız yoluyla alındığı, hastalıktan korunmada en etkili yöntemin aşılanmak olduğu belirtildi.
Ülkede son çocuk felci vakasının 1998 yılında görüldüğü, o tarihten bu yana çocuk felci bulunmadığı, 1963 yılından beri çocuklara çocuk felci aşısı uygulandığı ifade edilen açıklamada, "Halen aşı takviminde 2, 4, 6, ve 18. aylarda ve ayrıca ilköğretim birinci sınıfta çocuklarımıza çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte 'çocuk felcinden arındırılmış ülke' sertifikası almıştır" denildi.
Dünya Sağlık Örgütünün, Suriye’de çocuk felci vakalarının görüldüğünü teyit ettiği ve bu durumu bir "halk sağlığı acili" olarak ele aldığı kaydedilerek, hem Suriye’de hem de bölgedeki diğer ülkelerde tedbir alınması gerektiğinin ifade edildiği anımsatıldı.
"Suriye’de çocuk felci salgını olduğu bilgisi alındıktan sonra Bilim Kurulumuzca ülkemize hastalık girişinin engellenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir" ifadesine yer verilen açıklamaya göre, şu önlemlere başvurulacak:
-Suriye ile komşuluğu olan 6 il (Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) ile Adana'da yaşayan 5 yaş altı tüm çocuklara (T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu) ağızdan damla şeklinde çocuk felci aşısı yapılacak.
-Diğer illerde ise kamplarda veya kamp dışında yaşayan Suriyeli 5 yaş altı çocuklara bulundukları yerde ulaşılarak çocuk felci aşısı yapılacak.