Yaşadığımız coğrafyanın hikayelerini tarafsız ve dürüst bir şekilde, manüplasyona uğratmaksızın kamuoyuna sunmak amacıyla 2012 yılında bağımsız foto-muhabirlerinin bir araya gelmesiyle Istanbul’da kurulan Agence Le Journal, tanıklığını WITNESS (TANIKLIK) adlı fotoğraf sergisiyle bir araya getiriyor.
Le Journal fotojurnalizm bakışı ile insan hakları çerçevesinde yoğunlaşarak yaşadığımız coğrafyanın gerçek hikayelerini belgeliyor. 30 yıl aradan sonra World Press Photo ödülünü 2012 yılında Suriye’de kaydedilen bir işkence anını anlatan fotoğrafla 2.lik, 2013 yılında ise Gezi Tanıklığı belgeseli ile aynı yarışmada birincilik kazanarak 2.kez Türkiye’ye getiren Le Journal, İstanbul merkezli ajansı uluslararası platformlarda temsil ediyor. 2 yıl kadar kısa bir süre içerisinde tarihi nitelikte birçok anı belgeleyen Le Journal fotoğrafçıları 2013’te Suriye’de Işid tarafından gerçekleştirilen infaz anını anlatan fotoğrafıyla Time dergisi tarafından yılın en iyi 10 fotoğrafı arasında gösterilirken Londra Frontline Club tarafından finalist, New York Press Club tarafından spot news birinciliği, National Geographic 3.lüğü, Prix Bayeoux Calvados fotoğraf ödülü ve Türkiye Fotomuhabirleri Derneği (TFMD) tarafından ödüllendirilmiş bulunuyor.
Ajans fotoğrafçıları 2 yıldır sürdürmekte olduğu yayın hayatında Suriye’de devam eden savaşı ve etkilerini, Ukrayna Bağımsızlık meydanında yaşanan protestoları, Kırım’da ki gerginliği, Irak’ta Işid’in katliamlarının etkilerini ve Gezi olayları sonrasında Türkiye’nin sokaklardaki direnişini Time Dergisi, New York Times, Paris Match, BBC World, CNN Int. , Le Monde, Der Spiegel, Bild, Le Figaro, El Pais, Guardian gibi dünyanın önde gelen medya kuruluşları vasıtasıyla sunmayı dünya kamuoyuna sundu. Witness sergisi Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu'nun içinden geçmekte olduğu kritik dönemi anlatan tarihi nitelikteki fotoğrafları içeriyor.
Marmaris Fotoğraf Festivali kapsamında 17-30 Kasım tarihlerinde izleyiciye sunulacak olan sergi Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.
Kosova savaşının ardında bıraktığı izler, Saray Bosna’da savaşın ardından bir rahabilitasyon merkezinde yaşama tutunmaya çalışan insanlar, Suriye’de 3 yıldır devam etmek olan savaşın iç yüzü, IŞİD katliamları, Gezi Parkı eylemleri, Soma’da yaşanan talihsiz facia, Kobane çatışmaları ve Türkiye’ye göçen binlerce mülteci, Ezidi Sürgünü anlatan fotoğraflar ile sergi yakın dönemin tarihi nitelikteki belgelerini kamuoyuna sunuyor. Sergi, ajans fotoğrafçılarından Altuğ Şencan, Emin Özmen, Engin Güneysu, Ferdi Limani, Kurtuluş Arı, Mete Çarkcı, Nazım Serhat Fırat, Şener Yılmaz Aslan, Uygar Önder Şimşek, ve Yücel Zorlu’nun fotoğrafları ile oluşturulan 14 farklı hikayenin anlatımını içeren 160 fotoğraftan oluşuyor.