Tarımsal destekler sürüyor

Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İlçe Müdürü Nejmettin Kaya Şube Sorumluları ile birlikte tüm Kırsal Mahallelerde toplantılar yaparak Üreticilere Yeni Destekleme Modelini anlatıyor.

Kaya, yaptığı toplantılarda şunları anlattı: "Çiftçilere ödenen mazot ve gübre desteğinin 2025 yılından itibaren kaldırılacağı yönündeki haberler tamamen ASILSIZDIR. "MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALKMAMIŞTIR.” Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen 'temel destek' olarak revize edilmiştir

İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. 

Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız.

Verim ve kalitenin artırılması amaçlanıyor

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu.

Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.

Temel destekler

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak.

Planlı Üretim Desteği

Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak.

Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100'ü karşılanacak." Dedi.

Martılar İlk Antrenmana Çıktı
Özdağ, "İyi polis- kötü polis oyununuz çok sırıtıyor"
Marmaris'te Gaziler Günü kutlandı
19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.
Marmaris Kaymakamı Kaya’nın 19 Eylül Gaziler günü mesajı
DEDEMİN GÖZYAŞLARI FİLMİNE GÖRKEMLİ GALA
Muğla Süper Amatör B Grubu Maçları Ekim ayında başlıyor
GÜNDEM GAZETESİ : PEKCAN TÜRKEŞ VE MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NUN KATKILARIYLA “GRAND TURK” ADASI İLE İLGİLİ YANLIŞLIK DÜZELTİLDİ
CHP Gençlik Kolları'ndan Başkan Ünlü'ye Ziyaret
Tarımsal destekler sürüyor