Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Üçlü Danışma Kurulu toplantısında taşeron işçilerin, taşeron işverenlerin, iş dünyasının ve işçi sendikalarının taleplerini özet bir metne dönüştüren takdimi taraflara yaptıklarını belirterek, "Üzerinde teknik düzeyde çalışmamız gerektiğiyle ilgili bir ittifak oluştu. Taraflarla teknik heyet bu hafta içerisinde, biz de tekrar en kısa zaman içerisinde bir kez daha bir araya gelip, burada özetlenen bilgilerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini netleştirmiş olacağız" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Konferans Salonu'nda Bakan Faruk Çelik başkanlığında toplanan Üçlü Danışma Kurulu sona erdi.
Toplantıya, TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu bazı bürokratlar katıldı.
Alt işveren ve esnek çalışma uygulamaları ve bu alanda yaşanan sorunlarla ilgili işçi ve işveren temsilcilerin görüşlerinin alındığı toplantı, basına kapalı olarak yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantının ardından Bakan Çelik, Hisarcıklıoğlu, Kudatgobilik, Atalay, Arslan ve Beko ile basın mensuplarına açıklamada bulundu.
"Bugüne kadar konuşulan, taşeron işçilerin, taşeron işverenlerin, iş dünyamızın ve işçi sendikalarımızın taleplerini özet bir metne dönüştüren takdimi taraflara yapmış bulunduk" diyen Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Şöyle bir noktaya gelindi: özetlenen bu konuların teknik boyutu önemli. Üzerinden teknik düzeyde çalışmamız gerektiğiyle ilgili bir ittifak oluştu. Taraflarla teknik heyet bu hafta içerisinde, biz de tekrar en kısa zaman içerisinde bir kez daha bir araya gelip, burada özetlenen bilgilerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini, hangi konularda uzlaşmaya dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği konusunu birlikte netleştirmiş olacağız. Bugün çok verimli çok düzeyli bir toplantıyı taraflarla gerçekleştirdik."
"Tüm söylenenlerin özetlendiği bir taslak"
Çelik, bugüne kadar tüm kesimlerden kendilerine gelen taleplerin bir özet şekline dönüştürüldüğünü belirterek, bunların yasal bir düzenlemeye nasıl uyarlanacağına yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.
Üzerinde görüştükleri söz konusu taslağın işçi, işveren ya da hükümetin bir taslağı olmadığını vurgulayan Çelik, "Bu tüm söylenenlerin özetlendiği bir taslak. Bunun üzerinden bir çalışmanın doğru olacağı konusunda değerlendirmelerden çıkan bir neticeyi sizlerle paylaşmış oluyoruz. Umuyorum ki kısa süre içerisinde yapacağımız bir toplantıda nerelerde uzlaştık, nerelerde uzlaşmadık bunlar daha da netlik kazanacak" diye konuştu.
"Birlikte çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış bulacağız"
Görüşülenin kanun metni olmadığını, tüm çalışmaların bir taslağa dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Çelik, açıklamasına şöyle devam etti:
"Biz şimdiye kadar konuşulan ne varsa taslağa dönüştürdük ve onlarla ilgili nihai bir değerlendirme yapmak sosyal tarafların hakkıdır diye düşünüyoruz. Birlikte çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış bulacağız. Ne bizim hükümet olarak, ne de sosyal tarafların zorlaması söz konusu değil. Gayet demokratik bir platformda çalışmalarımız devam ediyor."
"Paniğe gerek yok. Yapılan tıkanan noktaları açmaya yönelik"
Çelik, bir basın mensubunun, yapılacak toplantılarda sorunların çözüleceği konusunda umutlu musunuz? sorusu üzerine, tüm kesimlerin sorun alanları olduğu konusunda hem fikir olduğunu, ama çözümlerinin farklılık gösterdiğini belirterek, şöyle dedi:
"Bunu ne kadar uyumlaştırırsak o derece başarılı olacağız. Bence geldiğimiz nokta tüm tarafların görüşlerinin özetlendiği taslak ve üzerinde çalışacağımız konu iyi noktalara parmak basıyor. Hem işverenlerimizin rekabet gücünü artıran hem de işçimizin emeğini istismar etmeyecek bir düzenlemeyi beraberlik içerisinde çözmüş oluruz. 'Şu kalkıyor, bu iniyor' diye değerlendirmeler yanlış. Paniğe gerek yok. Yapılan tıkanan noktaları açmaya yönelik."