Ak Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Ali Doğan Tugay, 1/ 25 binlik imar planlarından sonra köy ve koyların çok önemli bir hal alacağını, bu sebeple yapılaşma ve betonlaşmaya karşı da önlem alınacağını belirtti, “Koylarda kesinlikle yapılaşmaya, betonlaşmaya izin verilmeyecek” dedi.
Ak Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Ali Doğan Tugay, ziyaretleri kapsamında bu kez Mali Müşavirler Odası’ndaydı. Tugay ve ekibi, Marmaris’te çalışan mali müşavirlerle Oda’nın toplantı salonunda bir araya geldi.
İlk konuşmayı Ak Parti Belediye Başkan Adayı Doğan Tugay yaptı. Mali Müşavirler Tugay’dan projelerini ve planlarını anlatmasını istedi. Kendisi ve ekibini ağırladıkları için mali müşavirlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Tugay; projelerinin iki grup halinde olduğunu söyledi. Birinci grubun hükümetin ve devletin desteği ile hayata geçirilecek projeler, ikincinin belediye hizmetleriyle hayata geçirilecek projeler olduğunu söyledi. Tugay şöyle konuştu:
“Hükümet ve Devlet ilişkileri iyi diyalogla sürdürenlerden desteğini esirgemez!”
“Ben önce devletle ilgili projelerimizden bahsetmek istiyorum sizlere. Tabii bu yanlış anlaşılmasın, yani hükümet ilçemiz Ak parti tarafından alınırsa; bu projeler yapılır, alınmazsa diye bir şey söz konusu değildir. Buna sadece tek bir örnek vererek başlamak istiyorum; örneğin 2009-2013 yılları arasında Bodrum Belediyesi’ne sadece Turizm Bakanlığı’ndan ek ve herhangi bir karşılığı olmadan 10 Trilyon lira yardım yapılmıştır. Bildiğiniz gibi Bodrum Belediye Başkanı Sevgili Kardeşim Mehmet Kocadon Demokrat Parti Belediye Başkanıdır. Şimdi de CHP adayıdır. Demek ki, hükümet ve devlet ilişkileri iyi bir diyalogla sürdürenlerden desteklerini hiçbir zaman esirgememişlerdir.
“Spor Turizmini Geliştirmek ve Yaymak Öncelikli Görevimiz olacaktır”
Marmaris’te gelince, spor turizmini geliştirmek ve yaymak ilk görevimiz… Sayın Başbakan’la görüştükten sonra, Beldibi Bölgesi’nde stadın olduğu yer, büyütülüp, buralarda yeni tribünler yapılıp, bir de pist yapılarak uluslararası atletizm yarışmalarına açılıp, hizmet verilecek. Aynı zamanda ışıklandırılacak bir stadyum yapılacak. Uluslararası standartlarda iki taneden fazla tenis kortu, yine uluslararası standartlarda basketbol sahası, çok muazzam ve çağdaş bir gençlik merkezi projelerimiz kapsamında yer alıyor. Biliyorsunuz bu gençlik merkezleri Spor Ve gençlik Bakanlığı’nın projeleridir. Türkiye’nin her tarafında, her ilde, her belli ilçede bu çalışmalar başlatılmıştır. Ve ayrıca aynı bölgede 1000 kişilik kapalı spor salonu. Bunlar, ihalesi yapılmış plan ve projelerdir. Yani yapılacak projelerimiz zaten ihale edilmiştir.
“Marmaris Stadyumu can ve mal Emniyeti açısından sakıncalıdır”
İkinci projemiz de Marmaris Stadyumu ile ilgili. Burada yine Gençlik ve Spor Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler ışığında anladık ki; Marmaris Stadyumu’nun şu an ki sahibi Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır. Ancak Marmaris Belediyesi ile aralarında 13 Bin metrekarelik alan üzerinde 1200 metrelik şuu varmış. Gençlik ve Spor Bakanlığı bu şuuun kaldırılmasının ve bunun kaldırılması karşılığında Marmaris Belediyesi ödemesi gereken 250Bin lira tazminatın da silinmesini istemiş. Ve bu da Gençlik Ve Spor Bakanlığı tarafından kabul edilmiş. Fakat daha sonra yapılan incelemede Marmaris Belediyesi’nin Marmaris Stadyumu’nun olduğu yerde 2850 metrekare civarında ödemesiz el atması tespit edilmiş. Ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Marmaris Belediyesi’ne bu 2850 metrekarenin hibe edileceğini ve ancak 1200 metrekarenin bu şuulun kaldırılıp burada gençlik kompleksinin yapılacağını söylemiş. Fakat daha sonra Marmaris belediyesi çoğunlukla bir meclis kararı alarak bu yapılmak istenen yerin, park olduğunu ve buralarda bir inşaata izin verilemeyeceği şeklinde bir karşı görüş, ret kararı vermiştir. Ancak, aynı statüde bulunan Amfi Tiyatro karşısında yüzme havuzunun yapıldığı o büyük alan da aynı şekilde malikleri tarafından park yeri olarak Marmaris Belediyesi’ne terk edilmiş ve Marmaris Belediyesi oraya binalar yaparak, bir yüzme havuzu tesis etmiştir. Hala da dava devam ediyor. Şimdi burada anlatmak istediğim, siyasi olarak değil ama şu var ki, tüm bunlar hükümetin Marmaris’e yardım etmediği fikrini ortaya çıkarmak açısından çok ilginç bir karardır. Yapılmak istenen bir şey vardır ama engellenmek istenen yatırımlar da vardır. Tabii bu yatırım böyle kalmayacaktır. Marmaris o stadyumu keçilerin ve kuzuların bile otlayamayacağı halde kalmasına izin vermez. Bayındırlık Bakanlığı’nın incelemelerinde burada ki tribünlere bir kişinin dahi çıkmasının can ve mal emniyeti açısından sakıncalı olduğuna dair raporu vardır.
“Asparan büyük ölçüde Spor Turizmine katkı sağlayacak!”
İçmeler Belediyesi bir karar alarak, Asparan’da ki alanı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis etmiş ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projesiyle buraya stadyum yapılıp, bir de kamp tesisi ilave edilerek ilerde Milli takımların dahi kamp yapmasına olanak sağlayacak bir tesis yapma projelerini ortaya koymuştur. Bunun yanında yine; Barajlar Bölgesi’nde maalesef kullanılmayan 3 tane sahanın tekrar gündeme getirilerek bunların da işlevsel bir hale getirilmesi ve spor turizmine katkı sağlaması amacıyla bitirilmesi öngörülmüştür.
Fuar Ve Kongre Merkezi yapılacak! Okullar Birleşecek! Beldibi hayat bulacak!
Bunların dışında yine Beldibi’nde 2006 yılında tahsisi yapılmış olan ve Turizm Bakanlığı tarafından Kongre Kültür ve Fuar Merkezi olarak tanımlanan yerin de yine Turizm Bakanlığımız ile görüşülerek bu tesislerin yapılması projelerimizin içindedir. Üçüncüsü yine Beldibi’nde Gençalioğlu Anadolu Lisesi’nin karşısındaki alan 60 Dönümlük alan sosyal alan olarak kaydedilmiş, buraya da beş veya altı ortaöğretim-ilköğretim okullarımızı taşıması bakanlığımız tarafından öngörülmüştür. Bunların içerisinde 75. Yıl, Sabancı okulumuz gibi okulların yerinin değiştirilmesi gereken okullarımız var. Bunlar, Spor ve Turizm Bakanlığı’nın birinci derecedeki yapacağı yatırımlardır.
“Günnücek Ormanı Halka Açılacak”
Orman Bakanlığımız tarafından istenen ve hazırlanan ve benim şahsen hazırladığım çok uğraştığım bir başka proje de Günnücek Ormanı’nın halkımıza açılması ve buradan halkımızın, hanımlarımızın ve çocuklarımızın çok net olarak faydalanabilmesini sağlamaktır. Bununla ilgili proje hazırlanmıştır. Ve Bakanlığa gönderilecektir. Bildiğiniz gibi burası, doğal sittir. Ve Orada herhangi bir yapılaşma söz konusu bile olmadan bütün bu işlemler yapılacak, ve o çamlık olan bölümde yürüyüş yolları yapılarak platformlar üzerinde oturma yapılıp, plaja inme yollarında da kuma basmadan platform üzerinde yürüyüş ve oturma tesis edilerek, oradaki Günlük ağaçlarımızın köklerine zarar verilmesi önlenecektir. Bunların hepsi Orman Bakanlığımızın ve Milli Parklarımızın elemanları ve teknik heyetleri tarafından incelenerek böyle bir proje gerçekleştirilmiştir. Ve aynı zamanda Çamlık alanda çocuklarımız için oyun sahası, çocuklarımızın hayvan sevgisini aşılamak için ki, Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü’ nün de o konuda katkısı vardır. Keçi, tavşan ve daha başka hayvan beslemek ve onları görmek gibi çağdaş ülkelerde yapılan bir sistemi de oraya getireceğiz. Restoran olmamak üzere halkın çok rahatlıkla oturabileceği kafeteryalar olacaktır. Ve bu yer emin olun ki, çocuklarımızın, hanımlarımızın orada gönül rahatlığıyla vakit geçirmesini sağlamak üzere hazırlanmış bir projedir.
“Marmaris’te 106 şehidimiz var! O’nlar için Şehitlik Abidesi yapılacak”
Şehitlik yapacağız. 106 tane şehidimiz var. Eğer ilave olmadıysa… Albatros Marina’dan Aktaş’a doğru giderken, 50 metre sonra denize doğru doldurulmuş bir alan vardır. Hatta Denizci İmdat üzerine ağaçlar dikmiştir. Oraya bir tane Şehitlik Abidesi yapıp, buradan da şehitlerimizi anılmasını ve halkımızın o banklarda oturarak deniz manzarası seyretmesi gibi bir alternatif de projelerimiz içindedir.
Aksaz Yolu Ve küçük Havaalanı Projesi
Projelerimizden bir tanesi de; Aksaz üzerinden Dalaman Havalalanı’na daha kısaltıcı bir güzergahı sağlamaktır. Bu yolu açabilmek için, analizleri yapmak gerekir ki, biz bu analizleri yapıyoruz şu anda. Acaba mevcut yolla yeni açılacak bu yol arasında Marmaris’le olan sürecin yarım saatten az olmamak suretiyle indirilmesi eğer söz konusu ise, bu yol ekonomik ve kullanılabilir bir yoldur. Çünkü buradaki amaç, benim düşündüğüm, Marmaris’e eğer yarım saat bir indirim söz konusuysa; demek ki şu anda Marmaris’e geldiğimiz süreçte belki Selimiye ve daha ilerdeki yerlere de gidebileceğiz demektir. Çünkü köylerimizin de turizme katılabilmesi için planlar neredeyse bitmek üzeredir. Eğer bunu yapabilirsek bizim büyük ihtimalle küçük, özel uçakların ve özel helikopterlerin inmesine gerek olan küçük bir havaalanının yarımadamızda belki gerek olmayacaktır. Çünkü bu mesafe, buraya gelecek üst gelir gruplarına da tanınmış kişilere de çok uzun bir yol gibi algılanmayacaktır.”
Al Doğan Tugay’ın konuşmasını dikkatle dinleyen Mali Müşavirler, yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda önemli ayrıntıları not aldı. Tugay projelerini açıklarken; Milli parklar İmar Revizyon Planı’nda ihale edilen bir projeyle Marmaris’in yeşil alanlarının talan edilmeye çalışıldığını örnekleri ve belgeleri ile Mali Müşavirlere anlattı. Tugay, şunları söyledi: “1/25.Binlik Milli Parklar İmar Revizyon Planı 2011 yılında başlatılmış ve ihale edilmiştir. Ve bu ihaleyi alan kişi Marmaris’ten ekipler kurarak, bu ihaleyi yerine getirmiştir. Bu ihaleyi alan Beyefendi, ekibini de Marmaris’te daha önce Milli Parklar Mühendisliği yapmış Atilla Bey, şu anda Kumlubük planlarını belediye adına yapan, Ufuk Kardeşimiz ve haritacı olarak da CHP İlçe Başkanı Candan Yürekli bu ekipte yer almıştır. Marmaris’te kıyı kesiminde yeşil alan bırakılmayacak kadar yerleri imara açmışlardır. Birinci derece doğal sit çam ağaçları ile dolu kıyılarımız, Kadırga Burnu’ndan başlayarak İçmeler’e kadar, Cennet Adası’nın boğazın dışındaki kıyıları ve Kızılkum kıyısı ve Siteler’den İçmeler’e kadar olan o yolun üstleri imara açılacak bir şekilde planlanmıştır. Bu planla bir katliam yaşanmıştır! Bu katliamın kimlerle yaşandığını, kimlerle ilişkiye girildiği konusu çok açık ve nettir. Hiç bunun kaçarı, göçeri yoktur. Hiç kimse hiçbir şey söyleyecek halde değildir. Ama biz bu planları aldık, şuanda bu yerleri aynı durumuna getirdik. Vicdani bir hareket yaptığımıza da eminiz. Yolun geçtiği yanları 500 metreye kadar varan sarı ile çizmişler. Yani düşünebiliyor musunuz, İçmeler yolunu 500 metre dağa doğru imara açacak proje hazırlamışlar. Biz üzerimize düşen her şeyi yaptık. Aldıklarını verdiklerini nasıl iade edecekler. Onu bilemem.“
“Kendileri engelledi, şimdi ‘Devlet yapmadı’ diyorlar”
Ak Parti Belediye Başkan Adayı köylerde yaşanan sorunlara da dikkat çekti ve bu sorunların yıllar öncesinden çözülebileceğini ama engellendiğini söyledi. Tugay, şöyle konuştu: “Köylerde 1/25 Binlik planların yapılması istendi. Fakat 2011 tarihinde Muğla İl genel Meclisi üyeleri “Köylerimiz bu planları yapmaya daha hazır diyerek 200 liralık bütçeyi reddetti. 200 Bin liralık bu bütçe taş döşemeye, kum dökmeye gitti. Çünkü görseldi onlar. Ve onlar yapılamadığı için 1/5000’lere geçilemedi. Ve bütün köylerimiz cezalar yiyor biliyorsunuz. Ben buraya siyaset yapmaya gelmedim ama herkesin bu gerçekleri bilmesi gerekiyor. 26’ya karşı 11 oyla reddedildi bu bütçe! 24 tane CHP’li arkadaşlarımızın oradaki ret oyuyla… Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/25Binlikleri yaptı ve İnşallah onları alacağız. Kimse ev yapamadığı gibi, deniz kıyısında kendilerine Ata’dan kalmış evlerinde tedirgin oturuyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir genelde yayınladı; Burada, eski yapıların tümü ruhsatlandırılacak, yıkılmayacak. Ama yeni bir yer, yapılamayacak, ta ki bu yerler için kıyı kenar özel kanunu meclise verilene dek. Böylece çarpık ve çirkin yapılaşmanın hepsi bitmiş olacak!
Kadınlar, Yaşlılar ve Çocuklar önceliğimiz…
Kimsesiz hanımlar için ‘Kadınlar evi’ yapacağız. Birçok gencimizi görüyoruz, ellerinde naylon torbalarla geziyorlar. Onların içinde tiner ve hap var! Bunlar için rehabilitasyon merkezi yapacağız ve o çocuklarımıza iş bulacağız. Bir Belediye Başkanı yöresinin refahını, kültürünü, sosyal yapısını ve eğitimine katkı koyan yapan yaptıran ve o yörenin itibarını yükselten kişidir. Ben bir Belediye Başkanı’nı ancak böyle tasvir edebilirim. Belediye Başkanı bir ağabey, amca, baba olmalıdır. Bu da ancak ve ancak sevgi ile olur. Bunu yapabilirseniz, o yörede hiçbir sorun olmaz.
“Marmaris Eğitim ve Kültür alanında da adını duyuracak! Akademisyenleri İlçemize çekeceğiz”
İçmeler Bölgemizi Üniversiteler Bölgesi yapıyoruz. Şükrü Ayyıldız’ın da desteklediği bir proje bu! 2 yıllık Turizm Meslek Yüksek Okulu’nu Marmaris’e kazandırdık ve orayı 4 yıllık turizm meslek yüksek okuluna çeviriyoruz. 5 yıl içinde İçmeler’deki Köy Hizmetleri koyunu üniversitemize tahsis ettiriyoruz. Oraya Deniz Birimleri Enstitüsünü teklif ettik Hoca’ma… Turizm önemli ama biraz da akademisyenleri ilçemize çekmemiz gerekiyor.Bir hayırseverimizin Hukuk Fakültesi yapılması kaydıyla yer bulunup, bu yer üniversiteye intikal ettirilmiştir. İçmeler Belediyesi’nin karşısında olan 50 dönümlük alanı tahsis ettirdik. Doğaya zarar vermeden Hukuk Fakültesi’ni yöremize kazandıracağız. Bana Başbakan ‘Ben senin arkandayım’ dedi. Şimdi yalan mı söyleyeyim. ‘Ben Başbakan’dan almam, Ak Parti’den bir şey alam’ Almazsan böyle debelenir durursun!
Turizmde çalışanların iyi bir eğitimden geçmediklerinden dolayı turist kaybettiğimizi düşünüyorum. Bunların turizme zarar verdiğini, kalitemizi düşürdüğü kanaatindeyim. Bu konuda projeleriniz var mı?
2009’da da bu konudaki çalışmalarım şu şekildeydi. Bir yüksek okulun Marmaris’e getirilmesi çok büyük katkıdır bu konuda. Biz; aşçı ve diğer elemanları yüksek okuldan alıyoruz yaz döneminde. Bu okullardaki talebelerimizi bu turizm sektörümüzde kullanmaya başlayacağız. Biz ayrıca belediye olarak muhakkak eğitim kursları açacağız. Yani çalışırken, kurslar açacağız. Çünkü başka türlü bu işin altından çıkamayız. Cebirle hiçbir şeyi çözemiyorsunuz. İstediğiniz kadar ceza verin adama fayda etmez. Eğitim şart!”
Bir Gazetecinin “GETOB toplantısında Filipinlerden işçi getirilmesi için çalışmalar yapıldığı söylendi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Doğan Tugay şöyle cevap verdi:
“Bizim Filipinlerden kimseye ihtiyacımız yok. Bizim vatandaşlarımızın nasıl kıymeti bilinmiyor ben anlamıyorum.”
SEZON NASIL UZAR?
Tugay, “Marmaris’te turizm 3 aya düştü! Ortalama gelir düştü. Marmaris turizmden beslenen bir ilçe. Bu bağlamda yeni yerel yönetimler yasası ile birlikte turizmde köylerin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Marmaris’te turizmin vizyonunu nasıl görüyorsunuz? Koyların turizme açılması konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Marmaris’te turizmi uzatmak için ne gibi projeleriniz var?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Ben bir defa 25 binlik planlardan sonra köylerimiz ve koylarımız çok önemli bir hal alacak. Bir defa köylerimizde ben şık, temiz ve her bütçeye de hitap edecek aile işletmelerini ön planda tutuyorum. Lüks küçük otelleri önemsiyorum. Ve turizmin bunlarla şekillenmesi çok güzel. Örneğin Selimiye ve Bozburun’daki ören yerlerimizi ortaya çıkarmak kültür turizmine katkı sağlayacaktır. Koylarda kesinlikle yapılaşmaya, betonlaşmaya izin verilmeyecek. Köylerimizde ikinci çok önemli bir alternatif turizm şeklinden söz ettik. Kiraya verilen mesire yerlerimizde ‘Lüks Çadır Turizmi’ projesini hayata geçireceğiz. Yatırım şartlarını ağırlaştırmak kaydıyla çadır otel turizmi yapacağız.”