UFUK KIRABALI - Dünyada tasarımı ve kalitesiyle yer edinen Türk deri giyim sanayi, bu alanda dünya lideri olmayı hedefliyor.
Başta Rusya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere kalitesiyle adından söz ettiren Türk deri giyim ürünlerinde ihracat, yeni pazar arayışlarının yanı sıra sektörün tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemle artış gösteriyor.
AA muhabirinin Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) edindiği bilgiye göre, geçen yıl ham ya da işlenmiş deri ve post ihracatı hariç, deri ve kürk giyim eşyası, saraciye ve ayakkabı şeklinde mamul bazında 1 milyar 345 milyon 224 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiren sektör bu rakama bu yılın ilk 10 ayında yaklaştı.
Bu yılın ilk 10 ayında aynı ürün gruplarında 1 milyar 295 milyon 688 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiren sektör, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17 seviyesinde ihracat artışı yakaladı.
Geçen yıl ham ya da işlenmiş deri ve post ihracatıyla 1 milyar 605 bin dolar ihracata ulaşan sektörün, bu yılın ilk 10 ayındaki toplam ihracatı da 1 milyar 546 bin doları buldu.
- Sektör kaliteli üst sınıf üründe zirveyi zorluyor
Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tahiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deri giyim ve eşyasında, kaliteli ve üst gelir grubuna hitap eden ürün bazında dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
Bu alanda Türkiye'nin en büyük rakibinin İtalya olduğunu, Türkiye'den sonra en fazla ihracat yapan Hindistan, Pakistan ve Çin'in ise daha çok orta sınıf ve daha ekonomik kalemlerde kendine yer edinebildiğini ifade eden Tahiroğlu, üst sınıf kaliteli deri ürünü ihracatında sektör olarak dünya liderliğini hedeflediklerini dile getirdi.
Tahiroğlu, bunun için hali hazırda sektör için en büyük pazar konumundaki Rusya ile her ürün için olduğu gibi önemli bir pazar olan Avrupa ülkelerinin yanı sıra son yıllarda Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu'yu hedef seçtiklerini kaydederek, "Zor pazarlar olmalarına rağmen bu pazarlarda yer almak için son 3 yıldır araştırma ve strateji belirleme çalışması yapıyoruz" dedi.
- Tasarım ve Ar-Ge'ye verilen önem
Sektör olarak hedefleri doğrultusunda özellikle tasarıma ve Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini ve Birlik olarak bu doğrultuda 2011 yılından itibaren "Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması" düzenlediklerini hatırlatan Tahiroğlu, şunları kaydetti:
"Deri giyimde kalite ve tasarım gücümüzle dünya lideri olma hedefimiz var, o hedefe de ulaşmak üzereyiz. Bunun için Deri'n Fikirler yarışmasıyla genç tasarımcı arkadaşları deri sektörüne kazandırmayı amaçlıyoruz çünkü bizim dünyada lider konuma gelebilmemiz için tasarım gücümüzü, Ar-Ge gücümüzü daha çok artırmamız gerekiyor. Bunu da bu tarz yarışmalarla üniversitelerden genç tasarımcılara, deriyi sevdirerek,onlara deriyi tanıtarak yapabiliriz. Bunun sonuçlarını da almaya başladık. Bu yarışma sonucunda dereceye giren arkadaşların bir kısmı deri sektöründe görev yapmaya başladılar."
- "2023 hedefini rahat geçeriz"
Tahiroğlu, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde 5 milyar dolar olarak belirlenen sektör payına ilişkin de sektörün halen geldiği noktada 2 milyar dolara yakın bir ihracat rakamını yakaladığına işaret ederek, "İhracatta sektörümüzün 2023 yılı için 5 milyar dolar hedefi var ama bunu sanırım rahatlıkla geçeceğiz" dedi.
Muhabir: Ufuk Kırabalı
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı