Türk halk müziği sanatçısı Özay Gönlüm

DENİZLİ Türk halk müziği sanatçısı Özay Gönlüm, ölümünün 13. yılında düzenlenen törenle memleketi Denizli'de anıldı.

DENİZLİ Türk halk müziği sanatçısı Özay Gönlüm, ölümünün 13. yılında düzenlenen törenle memleketi Denizli'de anıldı.

Denizli Belediyesi, ölümünün 13. yılında sanatçı Özay Gönlüm için Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda anma töreni düzenledi. Törende, tiyatronun yanındaki Özay Gönlüm anıt heykeline çiçek bırakıldı.

Törene, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Denizli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüdaverdi Otaklı, Denizli Belediyesi Konservatuvar sanatçıları, çok sayıda seveni ve sanatçının yakınları katıldı.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, törende yaptığı konuşmada, Özay Gönlüm'ün, türküleriyle insanların gönlünde hoş bir seda bıraktığını ve tüm Türkiye'de sevildiğini ifade etti.

Özay Gönlüm'ün, çalışmalarıyla gelecek kuşaklara çok değerli bir kültür mirası bıraktığını dile getiren Çınar, şunları söyledi:

"Özay Gönlüm, özellikle Ege yöresi ve Denizli şivesiyle birçok türküyü besteleme, derleme ve icra etme anlamında önemi bir mesafe kat etti. Gençlerimiz ve çocuklarımız, onun bizlere bırakmış olduğu bu mirastan yaralanarak belki daha iyisini icra etme yolunda bir temele sahip oldu. Gönlüm, sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda bir mizah ustası ve sinema sanatçısıydı. Birçok yabancı ülkede sanatını icra edip, beğeniyle izlendi. Sazını eline aldığı zaman Anadolu insanında farklı bir duygu oluşurdu. Gönlüm'e Allah'tan rahmet diliyorum."

-Özay Gönlüm-

Gönlüm, 4 bine aşkın halk ezgisini besteleyerek halk müziğine kazandırdı, Türkiye'nin tanıtımı kapsamında, 9'u Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın 23 farklı ülkesinde konser verdi.

"Yaren" adlı üçlü sazıyla meşhur sanatçı Gönlüm, TRT repertuvarına kazandırdığı yüzlerce türküden "Çöz de al Mustafa Ali", "Sobalarında kuru meşe", "Denizli'nin horozları", "Evlerinin önü bulgur kazanı", "Avşar Beyleri", "Cemilemin gezdiği dağlar meşeli", "Tepsi tepsi fındıklar", "Şu dağlar tepe tepe"yi plaklara okudu. "Ninenin Mektubu" plağı satış rekorları kıran Gönlüm, Denizli şivesi ile anlattığı bu hikayeler ve fıkralarda saz çalıp söylemenin yanına şovmenlik ve taklit yeteneğini de kattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği, TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu üyeliği ve birçok sınavda jüri üyeliği görevlerinde de bulunan Gönlüm, 1 Mart 2000 Çarşamba günü, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde solunum yetmezliğinden vefat etti.

Muhabir: İbrahim Süzer / Mustafa Dermencioğlu / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı

MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ’DEN BODRUM’A BÜYÜK MÜJDE…
Türkiye ile Hollanda arasında yeni ekonomik anlaşma imzalandı
GANİ RÜZGAR ŞAVATA’NIN “YARASALARIN İSTİLASI:DEĞİRMEN “SİNEMA FİLMİ YAKINDA VİZYONA GİRİYOR
YARIYIL ŞENLİĞİ ÇOCUKLARI BEKLİYOR
ACAR ÜNLÜ: ÖNCELİĞİMİZ KAMU YARARI VE MARMARİS DOĞASI
Mehmet Ayyıldız Marmaris'e daha fazla İngiliz turistin gelebilmesi çalışmalara devam ediyor
TEMİZ MARMARİS İÇİN YOĞUN MESAİ
AK PARTİ MARMARİS’TE CAVİDAN ÖNER GÜVEN TAZELEDİ
Muğla MHP İl Başkanı Demirel: 'Bizim feda edecek, vazgeçecek tek bir dava arkadaşımız yoktur'
Başkan Ünlü Sinpaş Kızılbük GYO'nun Tüm Ruhsatlarının İptal Edildiğini Açıkladı