DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, 28 Mayıs Çarşamba günü The Marmara Esma Sultan İstanbul’da düzenlenen DuPont Türkiye Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde açıklandı.
Zirveye gıda ve tarım sektörünün önde gelen yetkilileri katıldı.
İSTANBUL, 28.05.2014 - Küresel pazara birinci sınıf, yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bilim şirketi DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, 28 Mayıs Çarşamba günü gıda ve tarım sektörünün önde gelen yetkililerinin de katılımıyla düzenlenen DuPont Türkiye Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde açıklandı.
The Marmara Esma Sultan İstanbul’da düzenlenen zirvenin ilk bölümünde DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda & Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, DuPont Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Pierrick Le-Gallo ve DuPont Beslenme ve Sağlık İş Birimi Global Başkanı Craig Binetti konuşma yaptı ve EIU Özel Araştırmalar Direktörü Lucy Hurst Küresel Gıda Güvenliği İndeksi sonuçlarını paylaştı.
Çalışmaların başladığı 2012’den bu yana yıllık gıda güvenliği / güvenilirliği gelişmelerini ortaya koyan indekse bu yıl ülke olarak Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri ile gıda israfı ve obezite metrikleri de eklendi. 2014 indeksi, 109 ülkeyi tüm dünyada tarım alanındaki yatırımların, işbirliklerinin ve politikaların süregelen etkisini, 28 gıda güvenliği göstergesine göre ölçüyor. Satın alınabilirlik, erişilebilirlik, kalite ve güvenlik olarak 3 kriterde ölçümleme yapan Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’ne bu sene iki yeni metrik - gıda israfı ve obezite - ile iki yeni ülke - Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri - de eklendi.
Tarımsal Ar-Ge’de ilk 20 arasında yer alan Türkiye puanını geçen yıla oranla yüzde 1.5 artırdı
· Türkiye, Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde puanını 2013 yılına göre yüzde 1.5 puan artırarak 39. sırada yer aldı. İndekse göre Türkiye’nin en yüksek skoru kalite ve güvenilirlikte, ancak en hızlı büyüme ulaşılabilirlikte yaşandı.
· Türkiye, tarımsal Ar-Ge alanında ilk 20 arasında yer alıyor. 2013 yılında Türkiye’de tarım alanında Ar-Ge’ye ayrılan kamu harcamaları %300 arttı.
· Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde 3. üst segmentte bulunan Türkiye, tedarik yeterliliği konusunda tüm ülkeler içinde 5. sırada yer aldı.
· Tahıl depolanması, şişelenebilir su ve market sektöründe yüksek puan alan Türkiye’nin Küresel Gıda Güvenliği İndeksi sonuçlarına göre kendisini geliştirmesi gereken alanlar; ithalat gümrük tarifesi, gıda israfı ve protein kalitesi.
T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda & Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik konuşmasında kamu ve özel sektörün sürdürülebilir tarıma olan katkısından bahsetti. Birişik, önümüzdeki dönemler için kalkınma planları hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.
Dr. Nevzat Birişik “Tarım için toprak ve sudan fazlasına ihtiyacımız var. Özel sektörün Ar-Ge çalışmaları yaparak ve kamuoyunu bilinçlendirerek destek olması çok önemli”
T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda & Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik konuşmasında gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularına değinerek kamu ve özel sektörün sürdürülebilir tarıma katkısından da bahsetti. Birişik “Tarımda sürdürülebilirlik, gıdada sürdürülebilirlik demek. Tarımı sistemlere entegre edip gelecek nesillere bırakabiliyorsanız, sürdürülebilir tarımı başarmışsınız demektir” dedi. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, gıda güvenliği / güvenilirliği için yapılan çalışma ve planlamalardan da bahseden Birişik “Sürdürülebilirlik sadece kamunun üstelenebileceği bir rol değil” dedi ve “Bugün burada olmamız özel sektörün bu konuda önemli rol üstlendiğini gösteriyor. Özel sektörünün Ar-Ge çalışmaları yaparak ve kamuoyunu bilinçlendirerek destek olması çok önemli” diye ekledi.
Halide Aydınlık “Hiç şüphesiz ülkemizde sürdürülebilir tarım ve gıda
günümüzün en önemli ve kritik konularından biri”
DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık konuşmasında “DuPont bugün 3. yüzyılını yaşayan bir bilim şirketi. DuPont’un Türkiye’deki varlığı ise 1950 sonları 1960 başlarına dayanıyor. Bugün, hızlı nüfus artışı ve çevresel güçlüklerle karşı karşıya kalmış bir dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak için biyoloji, kimya, malzeme bilimi ve mühendislik alanlarındaki uzmanlığımızı kullanıyor ve çözüm bulmaya çalışıyoruz. Eşsiz lezzetlerin, müthiş bir damak tadı ve mutfağın bulunduğu, dört mevsimi ve zengin toprakları ile birçok tarımsal ürünün üretiminde dünyada üst sıralarda yer alan ülkemizde, hiç şüphesiz sürdürülebilir tarım ve gıda günümüzün en önemli ve kritik konularından biri. Gelecek nesillerimize daha güvenli bir dünya sağlamak için gıda ve tarım alanında da özel sektör, hükûmet, üniversite ve stk işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Pierrick Le-Gallo “Türkiye’de güçlü bir geleceğimiz olduğunu düşünüyoruz”
DuPont Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Pierrick Le-Gallo “Türkiye, dünyada her zaman en iyi performans göstermiş ve göstermeye devam eden ekonomilerden bir tanesi ve bizim için de anahtar bir pazar. DuPont olarak, Türkiye’de güçlü bir geleceğimiz olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin uzun vadeli büyüme hedefleriyle paralel olarak çalışmalarımızı yürütüyor, gıda ve tarım sektörlerinin bu hedeflere ulaşmadaki kritik önemini anlıyoruz. İşte bu neden bugün burada sizlerle birlikteyiz” dedi.
Craig Binetti “Dünyada her sekiz kişiden bir tanesi açlık yaşarken;
dünya nüfusunun yüzde 20’sinin obez olması büyük bir ayrım yaratıyor”
DuPont Beslenme ve Sağlık İş Birimi Global Başkanı Craig Binetti “Gıda konusunda büyük bir ikilem ve ayrım içindeyiz. Dünyada hiçbir zaman bu kadar genç ve bu kadar yaşlı, bu kadar zenginlik içinde ve bu kadar fakirlik sınırı altında yaşayan; bu kadar sağlıklı ya da hasta bir nüfus olmamıştı. Ve daha inovatif ve daha karmaşık zorluklarla karşılaşmamıştık. Şu anda 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyar olması bekleniyor. Bu karşılaştığımız karmaşık durumlar ise hızla artıyor. Örneğin; her sekiz kişiden bir tanesi açlık, her beş yaş altı dört çocuktan bir tanesi kronik yetersiz beslenme yaşıyor. Burada büyük bir ayrım bulunuyor: dünya nüfusunun yüzde 20’si obez ve yüzde 65’i gıda fazlalığından dolayı ölümlerin yaşandığı bölgelerde yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite ve fazla kilo dünya sağlığını tehdit eden riskler arasında beşinci sırada yer alıyor” dedi. Binetti ayrıca sürdürülebilir gıda ve beslenmeye yönelik yaklaşımın üç ana temelini de paylaştı. Binetti “Sürdürülebilir gıda ve beslenme için ilk olarak bilimsel çözümler başarılı olmak için yerelleştirilmeli, ikinci olarak işin ölçeği büyütülmeli ve sürdürülebilirliği artırmak için özel sektör önemli bir rol oynamalı. Üçüncü faktör ise üreticiler, müşteriler, yöneticiler, akademisyenler ve toplumla iş birliği içinde hareket edilmeli” ifadelerini kullandı.
DuPont Türkiye Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nin ikinci bölümünde ise Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga’nın moderatörlüğünde panel gerçekleştirildi. Panelde T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda & Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ‘Türkiye’de İnovasyon ile Sürdürülebilir Tarım & Gıda’, SVL Gıda Biyoteknoloji Danışmanlık CEO’su Doç. Dr. Levent Dağaşan ‘Türkiye’de Gıdada Yeni Teknolojiler’, EIU Özel Araştırmalar Direktörü Lucy Hurst ‘GFSI Zirve Deneyimi - İşbirliğinin Önemi’,DuPont Pioneer Avrupa Bölge Direktörü Jeff Rowe ‘Küresel Trendler’ ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın ‘Dünyada Gıda Güvenliği / Güvenilirliği, Ortaklık ve İşbirliği Geliştirme’ konuları üzerine konuşma yaptı. Panelde gıda güvenliği / güvenilirliği, sürdürülebilir tarımın rolü ve yenilikçi gıda ve beslenme çözümleri konuları hakkında sohbet gerçekleştirildi .