Vücuttaki sıvı kaybı felce yol açabilir

Prof. Dr. Kaftan: "Vücuttaki yerine konmayan sıvı kayıpları, kalp krizlerini tetikleyebilir, beynin ve birtakım organların felç olmasına yol açabilir

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, vücutta yerine konmayan sıvı kayıplarının, kalp krizlerini tetikleyebileceğini, beynin ve birtakım organların felç olmasına yol açabileceğini söyledi.

Kaftan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuttaki sıvı kaybı alım azlığının çok ileri yaşlarda, kendi bakımını yapamayan, yemek için yardıma ihtiyacı olan veya acıktığını ve susadığını bilmeyen kişilerde görülebildiğini gibi ishal, kusma sonucunda da baş gösterebileceğini belirtti.

Sıvı kaybının hangi nedene bağlı olursa olsun kalp açısından çok önemli olduğunu dile getiren Kaftan, ishalle veya kusma ile vücuttan sodyum ve potasyum kayıplarının da kalp açısından birtakım risklere yol açacağını ve bunun sonucunda ise damarlarda büzüşmenin meydana geleceğini kaydetti.

Kaftan, bu durumun hastanın tansiyonun birden yükselmesine yol açabileceğini, böbrek üstü bezlerinden fazla salınımla birtakım hormonların salınımını provoke edeceğini, elektrolit kayıplarının da, ciddi miktarda ve yerine konamıyorsa, kalpte ritm problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Kaftan, sıvı eksikliğinin tedavisinin çok önem arz ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bir gün boyunca herhangi bir nedenle susuz kaldınız fakat akşam yemeğinizi yedikten sonra suyunuzu içtiniz. Bunda çok büyük bir problem yok. Ama günler süren ve yerine konamayan sıvı eksikliğinde hasta için daha ciddi riskler oluşabiliyor. Bu durumda ağızdan takviye yeterli gelmiyor. Damardan takviye yapmak zorunda kalıyoruz ve damardan sadece su vermiyoruz, içerisinde kaybedilen birtakım elektrolitler içeren maddelerle beraber veriyoruz. Günlerce kaybetme ve alıma bağlı olarak sıvısız kalan kişiyi bir günde tedavi etmeye çalışırsanız bunun farklı yan etkileri olabiliyor. Yani yavaş yavaş sıvı eksikliğini takviye etmek gerekiyor. Yerine konmayan sıvı kayıpları kalp krizini tetikleyebilir, hipertansiyonu birden tetikleyerek, kalp krizini de tetikleyebilir. Pıhtılaşma, kalp krizine yol açabilir. Dolayısıyla vücuttaki yerine konmayan sıvı kayıpları, kalp krizlerini tetikleyebilir, beynin ve birtakım organların felç olmasına yol açabilir."

Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Tarihi Kentler Birliği toplantısı Marmaris'te Başladı
ÖĞRETMENLER AYDINLANMANIN ÖNCÜLERİDİR
MUTTAŞ Deniz Hizmetleri A.Ş'den Başkan Ünlü'ye Ziyaret
Milletvekili Otgöz’den “24 Kasım Öğretmenler Günü” Mesajı…
Selçuk Özdağ: İktidar nimetlerinden ve tatlı yaşamdan makam mevkiden ayrılmak zor değil mi!!!
DURALİ ÇETİN UNUTULMADI
SELÇUK ÖZDAĞ: 'LAİKLİK SİYASETİN DEĞİL, VİCDANIN KONUSUDUR'
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ: ENERJİ YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
BAŞKAN ÜNLÜ MİNİK MİSAFİLERİNİ AĞIRLADI
Muzaffer Aravi Mazbatayı Aldı