Dünyanın başta gelen Turizm Fuarlarından birisi olan ve Bölgemiz için turizmde ana pazar konumundaki İngiltere’de 5-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen WTM LONDRA fuarına katılan turizmcilerimizin anlatımlarından ve yazılı basınımızdan takip ettiğimize göre bu fuarın bölgemiz için verimli geçtiği ifade edilmekte. Temennimiz; bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz turizmi için oldukça önemli olan ve beklentinin gerçekleşmesidir.
İsterseniz üzerinde bu kadar çok durulan İngiltere pazarıyla ilgili genel bir bilgilendirmede bulunayım.
Yaklaşık 67 Milyon kişilik bir nüfusa sahip olan Birleşik Krallık vatandaşlarının ziyaret ettiği ülkelerin %32 oranla İspanya, % 18 oranla Fransa ve % 8 oranla İtalya olduğu istatistiklere yansımaktadır. Türkiye’nin tercih edilme oranı ise şu an için %3 civarında.
Ülkemizi ziyaret eden İngilizlerin ise en fazla tercih ettiği İl’in %46 ile Muğla olduğunu, her 100 İngiliz vatandaşından 23 kişisinin İstanbul’u, 22 kişisinin de Antalya’yı ziyaret ettiğini tercih ettiğini görüyoruz.
Diğer taraftan istisnaları saymazsak; Güney Ege bölgesi olarak Galler, Kuzey İrlanda, İskoçya ve İngiltere’den oluşan Birleşik krallığın her yöresinden turist aldığımız söylenemez. Bölgemizi tercih edenlerin yöresel dağılımına baktığımızda genel olarak İngiltere’nin Orta ve Kuzey bölgelerinden turist ağırlamaktayız.
Rakamlara bakınca tüm İngiltere’den %3 oranında turist alıyor olmamız küçümsenebilir ama, madem bu ülke vatandaşlarının ilgisini çeken bir durumumuz var Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın her fırsatta dile getirdiği üzere ve Bakanlığımızın destekleriyle fuarlardan ziyade; çeşitli temalarla ve küçük çaplarda ama etkili çalışmalarla bu ilginin Birleşik Krallığın ekonomik yönden gelişmişlik düzeyi yüksek bölgelere yayılmasını sağlayabilirsek, sayısal olarak Bölgemizi ve Ülkemizi tercih eden İngilizlerin yaptığı kişi başı 580-600 Sterlin olan harcamanın çok daha yukarılara çıkarılması mümkün olacağı da muhakkaktır. Beklentimiz de bu yöndedir.
Olası riskleri dağıtmak anlamında Turizmde pazarı çeşitlendirmenin yararlı olacağı öngörülse de, her şeye rağmen mevcut ana pazarımızı da elimizde tutmamızda şüphesiz yarar vardır.
Bölge işletmecileri ve esnafı zaten faaliyet tarzını İngiliz misafirlere uygun biçimde şekillendirmiş durumda ve İngilizlerin istek ve alışkanlıklarına da aşina. Öte yandan; Tur operatörleri açısından oldukça karlı bir destinasyon olan bölgemizden vaz geçmeleri kısa vadede pek olası görünmediğine göre, bölgedeki tüm mesleki Odalar ve STK’ların desteğiyle ekonomik yönden daha üst seviyelerdeki İngilizlerin bölgemize çekilmesi yönünde yapılacak çalışmalarla bu beklentinin gerçekleşmesi bence mümkün.