Marmaris yakın taihlerden itibaren gerek yerli gerekse yurt dışından göç almaktadır. İç göçü sarfınazar edersek, dış göçlerin, Marmaris’in demoğrafik yapısını değiştireceğini bu günden görmek mümkün.
Hali hazırda, İngiltere, Rusya, Ukranya, Gürçistan, Kazakistan,Özbekistan,Türkmenizstan gibi ülkelerin vatandaşları, Marmaris’te yaşamaktadırlar. Bu vatandaşların bir kısmı Türklerle evli olup Türk vatandaşlığına geçmiş, büyük bir çoğunluğu ise Marmaris’te yerleşik, bir kısmı ise sezonluk çalışmak üzere geçici olarak kalmaktadırlar.
Bu tablo dikkate alındığında önümüzdeki yıllar itibarıyla, Marmaris’ te, demoğrafik hareketlenme olacağının, işaretini vermektedir.
Demografik hareket, hepimizin bildiği gibi,
“İnsan nüfusunun yenilenme ya da yenilenmeme durumlarını inceleyen bir disiplindir. Bu disiplinle ilgili olan yapıya da demografik denir. Nüfusun doğum, ölüm, evlilik gibi yönlerini incelemenin yanında ülkelere veya bölgelere göre nüfus dağılımlarını da inceler. Göç hareketlilikleri de en önemli konularından biridir.
Halıhazırda 95 bin nufusa sahip olan Marmaris’in, yakın tarihlerde nufus yapısının değişeceğini, belki de dünyada, bu kadar çok kültür ve yaşam ve inanç şeklini, bünyesinde taşıyan tek ilçe olacaktır.
Bu gurur verici yaşam çeşitliliğinin huzur ve sağlıkla, bir arada yaşama birlikteliğinin bir çok dünya ülkelerine de örnek olacağını düşünmekteyim.
Rusya, ukranya vatandaşları, çocuklarını beraber büyütüyor olacaklar ve bu da dünya barışının, ileriki yıllarda ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olabilecektir.
Kimbilir Marmaris’teki nufus aritmetiği belki İngilizler belki de ruslar lehine değişebilecektir.
Antalya’ de bu gün itibarıyla her dört kişiden biri yabancı değil mi? Bazı il ve ilçelerimizde ise suriyelilerin, oranı yarı yarıya.
Dünya değişiyor dünyaya bakışlar değişiyor, çeşitli din ve dillerin, anane ve kültürlerin, renklerin bir arada yaşaması yaşayabimesi, tank ve kurşunların sonunu getirmez mi?