YOUTUBE'DE ALAYCI TAVIRDAN YARIŞÇI SİSTEME GEÇİLDİ!

Kocakoç: "Video Çekip Sosyal Medyaya Yükleyenlerle Alay Edilirdi"

İyi bir sosyal medya kullanıcısı ve medyada önemli çalışmalarıyla tanınan Talip Kocakoç, günümüzün zirvedeki dijital platformlarından biri olan Youtube hakkında değerlendirmelerde bulundu. Youtube'nin dünü ile bugünü arasında köprü kuran Kocakoç, daha öncesinde dijital içerik üretme konusuna alaycı bir tavırla yaklaşılırken şimdi adeta bir yarış ortamında olunduğunu söyledi.

Gazeteci Talip Kocakoç, uzmanlık alanı olan sosyal medya ve dijital dönüşümü şöyle yorumladı:

"Sosyal medya şu dönemde birçok kişi için ekmek kapısı ve artık iş olarak görünmeye başladı. Bir o yıl öncesine bakıldığında Youtube'ye video yükleyenlere alay eden gözlerle bakanlar şimdilerde Youtuber olma gayreti içine düşmüşler adeta. Dijital içerik üretenlerle dalga geçilen bir dönemden yine bu alanda yarışa girilen bir dönemdeyiz şimdilerde. Teknoloji o kadar hızlı değişiyor ve hayatımızı etkiliyor ki dünkü kızdıklarımızı bugün geçim kaynağı olarak görüyoruz."

ABONESİ ÇOK OLAN BUGÜNÜN KRALI!

"Yıllardır Youtube içeriği üreten ve aynı zamanda dijital içerik sürecini öğrenen kişilerin bugünlerde on binlerin üzerinde takipçileri oluşmuş durumda. İşte o zamanında "Beğen, Abone ol" tuşlarının ne anlama geldiğini dahi bilmeyen Youtuber'ler bu günlerin kralı durumunda karşımıza çıkıyor. Önceki yıllarda bu kişilerle alay edenleri de şimdilerde abone kasma hileleri peşinde olduğu da apaçık bir gerçek.

KALİTELİ İÇERİK DÖNEMİ BİTTİ!

Talip Kocakoç, kaliteli içeriğin ne ve nasıl olması gerektiğine ise şu cevabı verdi:

Youtube'nin Türkiye'de yoğun olarak kullanılması ile birlikte ilk üretilen içerikler doğal olarak özgün kabul ediliyordu. Birisi şarkı söylese biri başka bir şey yapıyordu videolarda. Ancak şimdiye gelindiğinde para kazanma yarışı da devreye girdiği için herkes birbirinin taklidini yapmaya başladı. Eskiden "Köy hayatı" araması yaptığımızda üç beş video çıkardı karşımıza ve baştan sona izlerdik. Gelinen noktada görüyoruz ki "Köy hayatı" çeken dijital içerik üreticilerin hepsi aynı kadrajdan bakıyor köye. Konu aynı olsa da farklı içerik üreten, yani kalite ve özgünlük sunan bir çalışma göremiyoruz artık. Tabi para kazanma sistemi ilgi çektiği için Youtube platformuna girenlerin çok olması da kaliteyi düşürüyor. Bunu sadece para kazanmak hedefiyle etik ve ahlaki değerleri yok sayanların hallerinden de tahmin edebiliyoruz. Kaliteli içerik döneminin bittiğini görmemek elde değil. İstisnalar hariç.

YOUTUBE PLATFORMUNA GİRMEK İSTEYENLERE UYARI: "HEDEFİNİZ BELLİYSE GELİN!"

Sosyal medya uzmanı Talip Kocakoç, yaptığı açıklamada içerik üretimi için kolları sıvayan yeni Youtuber adaylarına da uyarılarda bulundu. Belli bir hedefi olmadan, yol haritası çizmeden bu alana girenlerin kısa sürede yok olacağı ve adeta rezilliği ile kalacağını söyleyen Kocakoç şöyle konuştu:

"Youtube aslında bir saygınlık ve etik çerçevesinde çalışıldığında, iş edebini esas alarak çalışıldığında seni seni seviyor. Çünkü etiği bilen insan başkalarından fikirler alır ancak birebir kopyalama yöntemine gitmez. Zaten başkalarını taklit eden içerikler telif ihlalleri gibi sonuçlar doğuracağı için bu videoları izleyelerde de olumsuz etkiler oluşturacaktır.

TALİP KOCAKOÇ NE İZLİYOR?

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan, yıllarını gazetecilik mesleğine adamış ve son dönemde sosyal medya alanında da uzman isimler arasında anılan Talip Kocakoç, kendisinin Youtube platformundaki konumunu ve neler izlediğini şöyle anlattı:

"Youtube benim için bilgisayar başında çalışırken, bir taraftan müziğimi dinleyerek zaman zaman videoları izlediğim bir alan. Bunun yanı sıra kaliteli içerik ürettiğine inandığım birkaç arkadaşımı takip ediyorum. Benim de bu alana girmeyi denediğim dönemler oldu ancak mesleğim gazetecilik ve yoğun bir süreç içinde olduğumdan dolayı Youtube'de süreklilik sağlayamayacağımı düşündüm. Bu alan sürekli anlık takip gerektirir. Kullandığın her cümleye dikkat ederek ve takipçilerinle de irtibat halinde olman gereken bir yapı. İlerleyen dönemlerde belki bu alanda yer alabilirim. Şimdilik izlemek, müzik dinlemek vesilesiyle kullanmak benim için yeterli."

Selçuk Özdağ: İktidar nimetlerinden ve tatlı yaşamdan makam mevkiden ayrılmak zor değil mi!!!
DURALİ ÇETİN UNUTULMADI
SELÇUK ÖZDAĞ: 'LAİKLİK SİYASETİN DEĞİL, VİCDANIN KONUSUDUR'
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ: ENERJİ YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
BAŞKAN ÜNLÜ MİNİK MİSAFİLERİNİ AĞIRLADI
Muzaffer Aravi Mazbatayı Aldı
ReBirth, denge “SİZ” siniz!
Oğuz Akarfırat: “Ağır bir karalama ile karşı karşıyayım”
EKİM GEÇİDİ 14. KEZ KAPILARINI AÇTI
Selçuk Özdağ: Hazır, “at yalanı döveriz inanmayanı”