YSK KARARLARI RESMİ GAZETE’DE

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandum unda, yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı vatandaşların, toplam 31 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 27 Mart Pazartesi'den itibaren günün 24 saati oy kullanabilmesine


YSK'nın, halk oylamasında gümrük kapılarında görev yapacak geçici gümrük kapısı seçim kurulları ve sandık kurullarının görev ve yetkileri ile buralarda oy verme işlemlerine ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre, halk oylamasında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında oy verme işlemleri 27 Mart Pazartesi, gümrük kapısının bulunduğu il yönünden belirlenen saatte başlatılacak ve 16 Nisan Pazar, yine gümrük kapısının bulunduğu il yönünden belirlenen oy vermenin sona erdiği saate kadar devam edecek.
Karar uyarınca, "1 Kasım ve 7 Haziran 2015 tarihlerindeki Milletvekili Genel Seçimleri, 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanı Seçimi ile 12 Haziran 2011'de yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanılan oy miktarları, yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarının yurda giriş ve çıkış yaptıkları gümrük kapıları, coğrafi konumları da gözetilerek" belirlenen, yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanabilecekleri gümrük kapıları şöyle: 
"Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Dilucu Karayolu, Dereköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Çardak Havalimanı, Eskişehir Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Havalimanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı, Marmaris Limanı ve Samsun Limanı."
Bu yerlerde seçmenler, tatiller dahil günün 24 saati oy kullanabilecek.
Belirtilen yerlerde, 11 Mart Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar "geçici gümrük kapıları seçim kurulları" oluşturulacak ancak İstanbul Atatürk Havalimanı gümrük kapısında oy pusulalarının yurt dışına gönderilmesi ile yurt dışından gelen oy torbalarının teslim alınması ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılması işlerini yürütmekle görevli Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu, 18 Mart Cumartesi günü göreve başlayacak şekilde kurulacak.
Bu seçim kurullarının görevleri 16 Nisan Pazar günü yapılacak halk oylaması sonucunun YSK tarafından ilanı üzerine sona erecek.
Öte yandan, "Anayasa Deği·şi·kli·ği· Halkoylamasında Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Geçi·ci· Gümrük Kapısı Seçi·m Kurulları ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetki·leri· ile Gümrük Kapılarındaki· Oy Verme I·şlemleri·ne I·li·şki·n 145/1 Sayılı Genelge" de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Genelgede, geçici gümrük kapısı seçim kurulları ile buralarda görev yapacak sandık kurullarının görev ve yetkileri, oy torbaları ulaştırma komisyonunun oluşumu ve görevleri, sandık alanı ve çevresinde alınacak tedbirler, sandığın konulacağı yer, oy verme araçları, sandık başı işleri, oy verme, oy vermenin bitimi, sandıkların açılması oyların sayımı ve dökümü gibi hususlarına ilişkin hükümler düzenleniyor.
Propaganda dönemi usul ve esasları
YSK tarafından anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulmasında propaganda döneminin başlangıç tarihinden bitimine kadar uyulması gereken usul ve esaslar da belirlendi.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre bugün başlayarak 15 Nisan'da sona erecek propaganda döneminde genel yollarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak.
Siyasi partiler yararlanmak istedikleri miting alanları ve tarihini yazılı olarak ilçe seçim kurullarına 27 Mart'a kadar iletecek. İlçe seçim kurulları 28 Mart'ta miting alanları ve tarihini belirleyecek. Birden fazla siyasi parti sözlü propaganda için müracaat ederse tarih ve alan için kura çekilecek.
Oy verme tarihinden önceki 7. gün olan 9 Nisan sabahından, oy verme gününden önceki 15 Nisan günü saat 18.00'e kadar olan propaganda süresinde, denetim ve gözetim yetkisi ilçe seçim kurullarında, diğer zamanlarda ise mahallin en büyük mülki amirinde olacak.
Açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak. Fakülte, öğrenci yurtları ile teknik ve idari birimlerinin bulunduğu etrafı kapalı ve giriş çıkışların kontrollü yapıldığı üniversitelerin yerleşkelerindeki tüm açık ve kapalı alanlarda seçim propagandası ve seçim toplantısı düzenlenemeyecek.
Yurt dışında açık yerlerde ve gümrük kapılarında sözlü propaganda yapmak da yasak olacak.
Kapalı yerlerde propaganda
Siyasi partiler adına yapılacak kapalı yer toplantılarında yapılacak konuşmalar güneşin batmasını takip eden ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle binanın dışındaki alanlara verilebilecek. Kapalı yer toplantılarına, toplantıyı idare eden heyetin isteği veya yetkili seçim kurullarının kararı olmadıkça, zabıta amir ve memurları, muhtar ve ihtiyar meclisleri/heyetleri hiçbir surette müdahale edemeyecek.
Mabetlerde, okullarda, kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle askeri mahfiller ile kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacak.

Yurt dışında ve gümrük kapılarında kapalı yerlerde propaganda yapmak yasak olacak.
Seçim büroları
Ticaret faaliyeti devam eden iş yerleri aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılamayacak.
Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklar, özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan dernekler ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler, seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak.
Seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek ancak seçim bürolarında yapılacak sesli yayınlarda, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun gürültü ile ilgili hükümlerine uyulması gerekecek.
Seçim büroları saat 09.00'dan 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunabilecek.
İlan ve reklam yoluyla propaganda
Siyasi partiler, bugünden oy verme günü öncesi 15 Nisan Cumartesi günü saat 18.00'e kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak, sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek ancak yurt dışında yayımlanan yazılı basında ilan ve reklam yoluyla yazılı veya görüntülü propaganda yapılamayacak. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak olacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman gönderebilecek.
Oy verme gününden önceki 7 gün içinde (9 Nisan'dan 15 Nisan tarihinde saat 18.00'e kadar) yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılması yasak olacak. Bu sürenin dışında, yurt içinde yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması zorunluluk teşkil edecek.
Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği mutlaka açıklanacak.
Propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtımı
Siyasi partiler halk oylaması sürecinin başlangıcı olan bugünden propaganda süresinin son günü olan 15 Nisan tarihinde saat 18.00'e kadar broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD/DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbest olacak.
Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak. Siyasi partiler tarafından yapılacak her türlü propagandalarda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek.
Propaganda faaliyetleri makam aracıyla yapılamayacak
298 sayılı kanunun 62. maddesinde sayılanlar ile kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış memur ve hizmetliler halk oylamasında da tarafsızlıklarını korumak zorunda olacak. Bu kapsama girenlerin, siyasi partilere her ne nam altında olursa olsun bağış ve yardımda bulunmaları, memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gerek ve imkanlarını siyasi bir partinin emrinde veya herhangi bir siyasi veya propaganda faaliyetinde çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırmaları yasak olacak.
9 Nisan'dan oy verme gününü takip eden güne kadar olan geçecek sürede başbakan ve bakanlar ile milletvekilleri yurt içindeki propaganda faaliyetleri ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile tören düzenlenemeyecek, resmi ziyafet verilemeyecek.
Başbakan, bakanlar, milletvekillerinin halk oylaması ile ilgili yapacakları propaganda gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

Zafer Partili Yiğit: "Beni öldürmeden susturamazsınız diyen Ümit Özdağ tutuklandı!"
ÇOCUKLARA DOLU DOLU TATİL
Cengiz Çay Son Yolculuğuna Uğurlandı
ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR
MHP Muğla İl Başkanlığı’nın Muhtarlar Buluşması Milas’ta yapıldı
EGİAD’da Devir Teslim Töreni İle Görev Dağılımı Gerçekleşti
MHP'li Cengiz Çay Hayatını Kaybetti
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tutuklandı
UĞUR MUMCU MARMARİS'TE ANILACAK
BAŞKAN ÜNLÜ MARKET DENETİMİNE KATILDI