Yüksek Profilde Ve Promilde: ‘Çakal&Lvbel C5!’

Ares Kıvanç D.- Sahneden Biraz!

Yüksek Profilde Ve Promilde: ‘Çakal&Lvbel C5!’

Ares Kıvanç Dönmez’le Sahneden Biraz;

‘nin katkılarıyla yayına hazırlanmıştır.

Bağımsız ve alternatif köşe, ‘Sahneden Biraz’, her türlü ‘baskı-şiddet-taciz-zorbalık ve ötekileştirme’ye karşıdır!

‘SAHNEDEN BİRAZ’ UYARISI: Yazıya geçmeden önce bilin, LÜTFEN! Bu köşe Green Peace’i (Yeşil Barış), WWF’yi (Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nı, Amnesty International’ı (Uluslararası Af Örgütü), Human Rights Watch’u (İnsan Hakları İzleme Örgütü) ve Save The Children’ı (Çocukları Koruma Vakfı), görece ‘daha iyi bir dünya’ desteklemektedir!

 

Bu desteğin karşılığı hiçir şart ve koşulda kesinlikle ‘maddi’ değil, mümkün olursa ‘manevi’dir.‘ Yalnızca son ağaç kesildikten, son ırmak zehirlendikten, son balık yakalandıktan sonra...Ancak ondan sonra paranın yenemeyeceğini anlayacaksınız.’ (Marlo Margon-Bir Çift Yürek)

TEMA VAKFINI VE BİR TANE BİLE OLSA FİDAN BAĞIŞI YAPMAYI SAKIN UNUTMA!BİL Kİ: ‘BİR CAN BİR CANDIR!’ https://www.instagram.com/bircanbircandir/

İLETİŞİM: kiracdonmez@gmail.com

Süreç işleyişi: -Tüm mailler aynı gün cevapladırılır ve bekletilmez.

-Mail süreci uzatılmadan, telefonla sesli iletişime geçilir.

Kıvanç İlkesi: Söz veriyorum:  Size doğru olmayan bir şeyi,  o an doğru onu gerektiriyor ya da kendi doğruma “doğru” geliyor diye doğru gibi yazıp göster(e)mem. Bir tek şey için söz ver(e)mem:

Taraf tutmamamı istemeyin benden. En tarafsız anımda, farkında bile olmadan bir tarafa geçmiş olabilirim. Kişilerin ve yerlerin asla ama ‘düşünce’ ve ‘fikir’ lerin daima.

‘Sahneden Biraz’ dan Okuyucusuna Teşekkür:

 

Ares Kıvanç Dönmez, bir önceki ‘Sahnede Biraz’da, çok uzun bir aranın ardından, yazı hayatına tekrar başlamış olması ile ilgili duygu ve düşüncelerini ve yeni köşesinin içeriğine dair olarak siz okuyucuları nelerin beklediğini ifade etmek üzerere kaleme aldığı değerlendirme yazısı ‘Vedalar Sonlara Gebe Değilse’ nin sahip olduğu yüksek okunma oranları nedeniyle ‘teşekkür’ eder.

MOTTO: ‘Sahneden Biraz’, sahnede gerçek olan ve gerçeğin kendisi ile ilgili olan şeylerin tamamı ile ilgilenir ve ‘gerçek sanat’ ile çok gerçek bir alışveriş içerisindedir.

 

Bir performans, sahnede başlar ve biter ama ‘Sahneden Biraz’ da uzun süre devam eder.

‘Yüksek Profilde ve Promilde; Çakal&Lvbel C5!’ adlı bu yazı, 28 Temmuz 2024, saat 17:00 ’de, Maximum Uniq Hall’de gerçekleşen ‘Çakal&Lvbel C5’ konser eventinin değerlendirme yazısıdır. 

ALANA GİRİŞ, iTİCKET TÜRKİYE’ İLE SAĞLANDI:

‘Sahneden Biraz’ a, ‘Çakal&Lvbel C5’ konser eventi için alana özel giriş hakkı tanıyan https://iticket.com.tr/en; bu yazı seninle var!

‘Sahneden Biraz’ Gösteri Puanlaması:

Bağımsız ve alternatif köşe, ‘Sahneden Biraz’ ın puanlama sistemi konser ve ses icrasına dayanan sahne performansları için 8 kriter baz alınarak işlemektedir.

Bu kriterler köşe standardı olup, içeriğin duygu ve hissiyatın dan bağımsız olarak ilkin teknik unsurlara dayanmaktadır. Puanlama net bir şekilde ilgili değerlendirme yazısı öncesi aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

Not: ‘Alan Ekip Çalışması ve İletişim Başarısı’ sanatçının perfor- mans ve sahne başarısından ayrı tutularak sadece belirtilir ama diğer 8 ka- tegori ile ilişkilendirilmez ve yapılacak puanlamayı değiştirmez. Sanatçı tek ve yeganediri; ‘değişmez’  ama ekipler sürekli değişir ve yer değiştirir.

‘Sahneden Biraz’, iyi okumalar diler. Değerlendirme yazısı,‘Yüksek Profilde Ve Promilde; Çakal&Lvbel C5!’, bu noktada başlıyor! 

ÖNCE DİNLE:  https://www.youtube.com/watch?v=6p5xCeIzvks

ÖZEL TEŞEKKÜR:

‘Maximum Unig Lounge’a, ‘Sahneden Biraz’ ekibini en iyi şekilde ağırladığı ve alan içinde yalnız bırakmadığı için ‘teşekkür’ ederiz!

https://maximumuniq.com.tr/

Yüksek Profilde Ve Promilde: ‘Çakal&Lvbel C5!’

Nefesini sal bugün rahatına bakAcımasız ol sana acımasınlarBaşarıyı bekleme evde durarakPlanını anlatma ballandırarakSeni tanısınlar ama tanımasınlarDinlesinler ama duyamasınlarArasınlar ama bulamasınlarYalasınlar ama yutamasınlar

Kendin ol, herkese kendin olSen çok büyü davranışların küçülsünHarbi ol, herkesin derdi olOrtam kalabalıksa çevren küçülsün

Promilim yüksek, endorfin tavanBayılana gazoz kalanlarla devamÖzel odam lüks, yakala ya da yol alSadece kraliçe dolu bu kovan

Rahatsız, uykusuz, korunmasızRahatsız, uykusuz, korunmasız

Promilim yüksek, endorfin tavanBayılana gazoz kalanlarla devamÖzel odam lüks, yakala ya da yol alSadece kraliçe dolu bu kovan

Ayılana pata küte Dalaman, MuğlaMarinaya düşerse yolun bize uğraKarar veremiyo'san at bi' yazı turaYa yanımızda ol ya da bur'dan uzaHemen uza, git bur'dan uzağaDüşmeden önce dikenli bi' tuzağaBalık havuza atla temmuzaNumaramız onsa inmez dokuza

Promilim yüksek, endorfin tavanBayılana gazoz kalanlarla devamÖzel odam lüks, yakala ya da yol alSadece kraliçe dolu bu kovan

Sözleri, Emirhan Çakal’a, müziği Arem Özgüç ve Arman Aydın’a ait olan ‘Promilim Yüksek’ adlı parçanın sözleridir. Yazıya omurga olması nedeniyle girişte video linki ile birlikte verilmiştir.


İlgilisi olalım ya da olmayalım, konu buna bakmaz. ‘Çakal’ ve ‘Lvbel c5’, Türkçe Rap Müzik’te, çarpıcı ve sarsıcı bir dönemin başlangıcı kabul etmemiz gereken iki yeni isim. ‘Jet Baba’ adlı parçada düet için stüdyoya girdiler ama sektöre ortak imza vermek için bununla yetinmediler.

‘Yeni Nesil Türkçe Rap Müzik’ akımını, günün sektör dinamikleriyle birleştirip, ilgili hedef kitleye sunmak üzere eventleştiren ‘New Generati- on Entertainment’ ve ‘Concert Croft’ işbirşiği ile 28 Temmuz 2024 Pazar günü, Maximum Unig Açıkahava’da bir araya geldiler.

https://www.gundemgazetesi.net/sahneden-biraz-cakallvbel-c5de-81700h.htm

İkiliyi, doğum yılları olan 2000 sonrası nedeniyle, eğer tüketim toplumu kodlarını belirlemek için birey sömürüsüne bir koluyla ivme kazandıran ‘Oxford Dictionaries’ ve benzeri yapıların kuşaklarla ilgili olarak verdiği tanımların izini sürerek ‘Z Kuşağı’ çocukları olarak alacak olursak, iki müzisyene de fazlasıyla sığ bir giriş yapmış oluruz!

Girişimiz daha en başından sığ olunca da, sahip oldukları kafa ile kapsadıkları müziğe giremeyiz bile. Çakal’ın da, Lvbel C5’in de ‘kimlik’ ve ‘aidiyet’ tanımları, içinde oldukları, durdukları ve yol aldıkları ‘müzik’ le, bunu onlara dayatan dünyaya ve dünyası dayatmalar olanlara karşı içi-dışı ‘rap’ dolu çok büyük bir ‘kışkırtma!’ 

‘Kimlik’, esasen kim olduğumuzu tanımlama biçimimiz olsa da, bir ‘kimsin’ ve/ya da ‘kimlerden sin tonunda sorulara yanıt oluşturma isteğimiz kabaca.

Aslına bakacak olursak, bu isteğe istemeden bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde iştah kabartma durumumuz, günün sonunda. 

‘Ben’ ve ‘o’, ‘biz’ ve ‘onlar’ arasındaki varsa farkı yoksa benzer olanı, yaşamın anlamlı/anlamsız’ akışı içinde sürekli olarak bundan doğan bir merakla gelen bulma çabası,  ‘Çakal&Lvbel C5’ tarafından her parçada sorgulanandı.

Bu, bir eventin sınırları içerisinde de olsa, tartışma götürmez bir biçimde buna karşılıktı!

Lvbel C5, hitlerinden olan ‘On Numara’ adlı parçaya girip, ‘Hayatım böyle on numara/Forma giymem ama on numara/Kuran çarpsın on numara/Bak keyfim meyfim on numara’ kısmına geçerken, bu eylemle kendinden geçen ve çok ayarında ‘yeap’ ler çeken binler sıyrıldıkları her türlü kimlikten resmen sıyrılabilmişdiler ve özlerini Uniq Acıkha- va’da alana verirken, hepsi çok ‘yüksek promil’ diler!

‘On numara’ bir konser eventi için büyümeye başlayan tutku, promili belli ki bitene değin hiç düşürmeyecekti. (Düşürmedi!)

Örnekse, ona bu kuşak, şuna şu kuşak gibi kalıp yaklaşımları resmi tarihe belirgin bir dil ve içerik yapısı ile geçiren ve bilindiği kadarıyla ‘regularly updated’ şeklinde bir davası da olan ‘Oxford Dictionaries’ ler, sistemle kavgası olan alandaki diğer Çakal ve Lvbel C5’ lerce, adına ‘sistem’ denilen şeyi, bunu dünyaya sürenlerin, kafasına vurmak için kullandıkları sert bir cisim işlevinden ibaretti sadece.

Dünya sistemden belki bu şekilde özgürleşemezdi ama bunu yapmak alandaki Çakal’ ları ve Lvbel C5’ lerin dünyasını oldukca özgürleştirdi!

Bu esnada promil yüksek, endorfin tavandı ve Çakalın sahneden verdiği sinyal,  ‘bayılana gazoz kalanlarla devam’ dı. Çakal’ da, Lvbel C5’ de ne ‘o kuşağı’ ne de ‘bu kuşağı’ ydı.

Ne şu kültürün ne bu kültürün  çocuğu, ne de o bilmem neyin o’ su ne de bu bilmem neyin bu’ suydu.

Farklı yaş gruplarından birbirini ikna ederek alana gelenlerden oluşan toplama bir kuşaktı ikili sahnede.

‘UNİQ AÇIKHAVA’yı saran binlerin dinledikleri her parçada ‘işte kafam’ dedikleri o kafadan çıkan neyse, oydu ikilinin sahnedeki kültürleri.

‘Kültürel farklılık’ lar mı? Bu kimsenin umrunda olmayacak kadar harbiydi durum Çakal ve Lvbel C5’le Uniq’de.

‘Harbi ol, herkesin derdi ol’ diyordu Çakal ve bu da yetiyordu. Harbi olmanın kültürü yoktu çünkü, olup olmaması vardı.

Bir kültürün harbi olanı ve olmayanıysa…

İşte o kültür, eğer Türkçe Rap Müzik dinleme ile yakından ilişkiliyse, tarih 28 Temmuz 2024 Pazar’dı, yer Maximum Uniq Acıkhava’ ydı.

Çakal’la Lvbel C5 sahnede buna alenen, ‘bir var-bir yok’ havalarda ama hep ‘var’ kafalarda yüksek promil den birer tavırlardı.

Verdikleri tek cevap bu değildi tabiği ki. Başlı başına birlikte bir eventin içinde olmaları ve ‘rekabetin biz bu şekilde içine ederiz’ kafası taşıyan yaklaşımları, hatta rekabetten ziyade daha çok ‘rap müzik’ (genel olarak ‘müzik’ diye de almamız muhtemel ama rap müzikte bu, günün dünyası için başından temelli) piyasasındaki geçimsizliğe çok geçimli bir şekilde geçiren hareketleri, hakim piyasa standardının, rap müzikte rakipler arası ne olması gerektiği sorusuna diğer bir ‘yeni nesil cevap’ tı!

Elbette bu müzik sektörüne ilk defa ‘Çakal’& ‘Lvbel c5’ birleşmesi ile ilk ve tek büyük örneği vermedi ama beklenmeyen bir hamle gerçekleşti ve bundan iyi bir verim elde edildi

 

İş birlikteliğinin organizasyonu sağlayan yapımcılar için ihtiyaç duyulan halkaları iç içe alması bu halkaların yatırımcılarla, bilet satışı sağlayan firmalar için gelecek adına da bir baz oluşturması, göstermelik yapmak istedikleri için değil, böyle gereksindikleri için bir birlikteliğe imza attıkları, yan yana oldukları her an çok güçlü hissedildi.

 

Dijital çağ öncesi ve şimdi içinde olduğumuz dijital çağ içerisinde de, müzik mecralarında herkesin kendi safını belirlediği, kendi arkadaşlarını seçtiği, onlarla birlikte sahneye çıktığı ve tuhaf ikililerin oluştuğu eventler aranırsa bulunur; tarih konuşur.

Sahnede hangi iş kolu için olursa olsun, bir araya gelen ikililerde, ‘bu ikili olmuş’ dedirtecek olan, sunulan ikili- likteki işe olan uygunluktur.

 

Çakal ve Lvbel C5, Uniq’ de, 28 Temmuz 2024 Pazar- saat 16:00 tarihli buluşmada son derece uygundu!

80’lerin ‘rock’ dalgasından sonra tüm dünyayı etkisine alan ‘rap müzik’ türü, uzun yıllardan beri sessiz toplumların sesi, alt kültürden gelenlerin ise o çok derin serzenişi.

 

Bugün dünyasının mevcut sistemler içerisinde ister bireysel isterse toplumsal dinamikler için söz konusu olsun, içine attığı, biriktirip patlayacak durumda kaldığı her noktada mutlaka hayatın içinde bir kere tartışmasız dışavurum şekli!

 

Türkiye’de bir süredir Çakal ve Lvbel C5 bu şeklin, Türkçe Rap Müzik’ de karşılık bulan ifadesi.

ABD’den başlayıp tüm dünyaya yayılan bu müzik türü, günümüzde neredeyse tüm popüler müzik türlerinde kendine edindiği büyük yerle artık yeni kuşaklar için yaygın müziğin bizzat kendisi.

 

Türkiye’de rap müzik adına nitelikli üretimin kendini gösterdiği son 10 seneye bakılacak olursa, Türkçe Rap Müzik’ de aynı anda hem özgür hem de özgün bir şekilde yapılanan, bunun doğurduğu sonuçla da isim olan ‘Çakal& Lvbel C5’, özgünlüğü küfrün gücünden, özgürlüğü ise sisteme gark etmiş ‘o senin rakibin’, ‘pastadaki en büyük pay, tek büyük olmak istediğin sürece sadece senin’ şeklindeki düz kalıp menajer direktiflerinden tasarruf etmeye borçlu!

Bu nedenle ikisi bir arada bir pr çalışmasının sonucu olarak, bir konserde iki rapçi bir arada mantığı ile alana tek bir biletle girişin yapıldığı ama bir yerine iki rapçi kafasının yaşandığı bir eventle karşımızda olabilirler ama bu bir ‘diss track’ için değil.

 

Ayrıca Çakal ve Lvbel C5, rap müziğin patlama yaşadığı bir dönemde, bunun itici gücüyle birer isim olarak patlama yaşadıkları için bir turne trafiğinde değiller! 

 

Türkçe Rap Müzik’e getirdikleri katkı ve atlattıkları eşikle kendi farklarını ortaya koydukları için popüler olup, ilgilisi için yaşadıkları coğrafya da otomatik olarak bu müziği de ‘popüler’ kıldılar.

Üstelik ‘basılı albüm’ün miladını doldurduğu, tüketimin anlık yapıldığı ve giderek çok hızlandığı, bugünün yarına kalmadığı bir zamanda başarıya ulaştılar ve dijital mecrada değer üreten iki genç isim oldular.

 

Oysa seksenlerin sonun daki ‘Miraj’ (Mirage) adlı rock grubunun, dönem bu müziği popüler kılsa da, isim olmuş olmalarına rağmen bir albüm yapması mümkün olmamıştı ya da zaman ‘şimdi’ olsaydı ama o zamanın şartları konuşsaydı bir tekli’ yayınlaması…

 

Kaldı ki bir projede başka bir kendileri ile aynı popülerliğe sahip grupla bir konser eventi için bir arada olacak olmaları hayal bile edilemezdi.

 

Çakal ve Lvbel C5, tüm bunların, dönem popüler müziğinin içinde, bir ara- ya gelen/getirilen elementlerinden oluşan doğru birer bileşkesi!

Çok ilginç ki az önce bahsini geçtiğim ‘Mirage’ (Miraj) ve onun gibi grupları bir araya getirip oluşturulmuş ‘On Şarkı, On Grup’ şeklinde bir kaset var doksanlarda.

 

Ama bu kaset ilgili on grubu sahneye taşıyamıyor ve ya da aynı sahnede olmaları için bir projeye taşıyamıyor, taşımak için yeterli olmuyor.

Yine aynı dönem ‘HEY’ dergisinin yaptığı, dönemin rock gruplarından oluşan ‘HEY Boys’ adında bir başka kaset daha çıkıyor araştırınca karşı- mıza ve ondan da öncesine gidecek olursa işe duyduğumuz merakla, ‘Değişim Rüzgarları.’

 

Çakal ve Lvbel C5’ in bir araya gelmesi ile müzikte almamız gereken şeyin bir proje olarak verdiği karşılık, tüm bunları değerlendirince, yine aynı vurgu ile ifade etmek gerekirse oldukca doğru bir bileşke!

O dönemler, dönem popüleri, trendi ve eğilimi müzik için neye seyrederse seyretsin, kafalar müzisyenlerin içi ile dolu değil.

 

Sermayedar kimse, projesi için müzisyenler birer içerik ve alternatiflilik.

 

Bugünse, ‘sen güçlüsün, ben de güçlüyüm, gel kardeşim kafaları birbirine verelim, bi bakalım ya şu çıkan şeye…’ yaklaşımı var.

 

Bunun da bir sermayaderi olacak işin sonunda ama iş, direkt sermaye- dara endeksli değil.

Yani müzik o müziği yapan için bir alternatflilik ama kendisi değil. Bir müzisyen bugün alternatif müzik yapıyorsa ya da yaptığı hangi tarz müziği ortaya koyuş biçimiyle alternatif kılıyorsa, bununla sağlam bir içerik.

 

Türkçe Rap Müzik’de, girilen yeni alternatif dönemin bu açıdan bakıldığında özgün birer içerik olarak adı ve adımı, Çakal’ la Lvbel C5. Piyasada bir rock algısının olmadığı, prodüktörlerin sadece nereden para kazanacaklarına baktıkları, ‘rock müzik’ patladığında, iyi kötü demeden bütün rockçılara albüm yaptıkları günü gören bir ülkede, iyi de olsa kötü de, bugünün yarına hemen akabinde kaldığı zamanlardı.

İsimler şirketlerin bünyesinde dönemin işleri öyle gitmek zorunda olduğu için yan yana duruyor.

 

‘Pr’, ‘tanıtım’, ‘duyuru’, ‘konser’ gibi birçok şey o albümün yapıldığı şirketin tekelinde ve süreç kontrolünde oluyordu. Ama şirketlerin belirgin bir müzik anlayışı yoktu.

 

Bu dönem buysa, başka bir dönem şuydu. Elbette gerçek müzisyenler hangi dönem hangi gereğin karşılığı olsun ya da olmasın, adıyla ve müzik adına attığı adımıyla sürekliliği sağlıyordu ama sağlayanlara baktığımızda görecek olduğumuz içlerinde bir derdi, meselesi, mücadelesi olanlar sadece.

 

O dönem vardılar ve bugün yine varlar bir başarıya endeksle.

Neyi nasıl yapmış olursa olsun dikkat ettikleri, öncelikleri hep belli.

 

Sadece sesi ve vokal performansı ile bugün de popüler değiller. Bir müzik yaşamının tüm elementleri bir arada duran bir geçiciyi değil kalıcıyı veri- veriyorlar bugün müzik için Türkiye’ye.

 

Aynı şeyin Çakal ve Lvbel C5 için de söz konusu olması, ne çalıştıkları şirkete, ne de onlara organizasyon şeması çizen bir takım kişilere bağlı olmalı sadece.

 

İnandıkları ve içeriden bir yerden taşıdıkları dert edinip mesele haline getirdikleri ve sadece bakmayıp bir de üzerine gördükleri ile ‘çok’ ilgili olmalı bununla birlikte.

 

Bu tırnak içindeki ‘çok’u ne kadar çok alırlarsa, bir konser başarısız olsa, diğerinde kaldırır onları ayağa.

Bir event amacına ulaşmazsa, diğeri on ikiden vurur alanda herkesi. Sadece çok dokunmaları lazım, çok söze-müziğe dökmeleri ve bunun için çok iyi bakmaları ve üzerine bir de çok iyi görmeleri ve hep bu şekilde ‘harbi’ olabilmeleri.

 

Şimdi ikisi de 23 yaşında ve bu yazıya omurgalar. 10 sene sonraki konserle- rinde olabilecek olmanın hayaliyle bana büyük bir heyecanlar. 33 yaşlarında yine günü yakalayacak lar mı, ve çok hissedip çok duygu katacaklar mı?

 

Sormalı ve ikisine de sormaları için birer tetikci olmalı!

‘Çok’ değer çünkü buna. İkisi de, harbiliğe, gerçekliğe ve direktliğe en az repertuar ve parçalar kadar çok çalışmalı, çok emek harcamalılar!

 

Çok üretmeli, çok yatırım yapmalı ve bugün geldikleri karşılığı unutmamalılar. Aynına karşılık gelmek için ‘lets go’ yapmalı ama bunu yaparken özgün kalmalı ve ayrıldıkları diğerleri ile benzer asla olmamalılar!

 

Hedef aldığı kite karşısında bugün, ‘instagram’ daki bir postunda, yatağında, yorgunluktan bebekler gibi uyuduğu bir anla Lvbel C5belinde peştemalı ile denize attığı oltanın ucunda çektiği balıkla Çakalnasıl doğal bir yansımanın karşılığıysa, tartışma götürmez şekilde, bundan tam on yıl sonra da aynı karşılık olmalı doğal herhangi başka bir yansımada! 

Onlar çok zor bir dönemde bilinirlik kıldılar ve kalıcı olmak adına adaylıklarını imza işlerle ortaya koydular.

 

Az önce bahsini geçirdiğim dönemler Türkiyesi’nde ‘iyi’ olan iyiyle, ‘kötü’ olansa kötüyle bugünden yarına kalabildiğini ve bu avantajın rüzgarından yararlananların işin adıyla hatırlandığını vurguladım.

 

Ama bugün  kişinin dimağında iyi yine aynı iyi kötü de yine aynı kötü olduğu halde bunu depolayacak yer yok.

Çok dokunması, çok yer etmesi, çok etkilemesi, çok vermesi gerek. Bugün hele hele müzikte ‘iyi’ olmak da zor ‘kötü’ olmak da.

 

Çünkü her şey o kahreden, mahveden ve yokeden ‘çok’ üzerinden. Bu dö- nemde çok içten ve içeriden olmayan, çok sahici durmayan, çok günü vur- mayan bir içeriğin var olması güç.

 

Her şey çok bize olmalı ve bizden olmalı. ‘Bizden gibi’ değil, dikkatinize lütfen, direkt olarak biz!

Çakal&Lvbel C5, bizden oldukları için dünün bugüne kalmadığı bir evrede, Yeni Nesil Türkçe Rap Müzikte, belli ki anlık kısa değil, zamanlık uzun devre! 

 

Bunu iki şekilde başardılar. Bir; ‘Klasik Pop Müzik’ in tersine yaşamı çok daha güçlü bir şekilde sahici ve endirekt yanıyla ele alan ‘rap müziği’ sahip olduğu dinamiklere bağlı kalarak ama asla bağımlı olmayarak.

 

İki; rap’ i dünya gibi sert bir yerden alarak ama o sertliğin zorunlu ve/ya sürekli kılmayarak.

Bunu sağladıkları anda yaptıkları müziği sağalttılar ve ortaya onların sert duruşlarından bağımsız içinden geçtikleri hayatın sertlikleri ve bu uğurda duygu, düşünce ve his dünyalarında neye karşı sert bir tavır sağladıkları ortaya çıktı.

 

Yaptıkları her parça bu ortaya çıkan şeyin çok tavırsal bir karşılığı. Onları bugünkü protest ve derdest kılan şey, bunu sığındıkları müziğin gücüyle üzerlerine bir kılıf olarak almamaları.

Bu ikili için ‘küfür’ değil tek sert olan ve rap’te bir sertleşme sağlayan.

 

Lvbel C5’i Çakal’a göre daha sert bulanlar elbette var ve aynı yaşta oldukları halde alanda abi-kardeş ilişkisi kurarak, Lvbel c5’in daha olgun durmasından kaynaklı onu abi, Çakal’ı ise kardeş rollerine koyanları da görmek mümkün.

 

Bunda Lvbel C5’in bazı parçalarının daha sert bulunması da bir etken ama etkin olmanın tek gereğini Lvbel C5’in de küfüre yaslamadığı, buradan yaslanarak sözlerle vuruşmadığı gözle görülür derecede bir gerçek.

Çünkü küfür geçen parçası örnekse ‘Baba’ da ne kadar gerekli olduğu ortada.

 

Orada o küfürü çıkardığında yerine yoksa koyacak söz başka, işin matematiğini bozamazsın ve bu mademki rap direkt olmak, bunu endirekt bir başka yoldan anlatamazsın.

 

Anlatmaya kalktığında da açıklayamazsın. Burada ikilinin tek tek ve bir arada okuduğu parçalara, üretimleri üzerinden bakarak sığınakları sadece ‘küfür’ değile vurgu yapmak istedim ve bu önemli.

 

Çünkü rap bir parçada küfür sert evet ve çok direkt ama etkin olmak asla bu değil demek. Bu ayrımda olmaları burada kalacak olmaları demek olmaya- bilir, bu zaman isteyecektir ama tam şu anda böyle ve çok iyi bu şekilde. 

Küfür olan bir hayata küfürü, ‘küfür’ olarak kullanmadan kaymak ve artık sörf yapar gibi her yeni parçada onu birer deniz dalgası gibi altına almak daha çok Çakal’ ın işi ve bu noktada küfürü sanki küfür değilmiş gibi bir parçada aniden kullanmanın efendisi olan Lvbel C5’ se, ortaya koyduğu kafanın bu pratikte çalışan işcisi.

 

28 Temmuz 2024  Uniq Konseri’ nde, sağalttıkları rap müzikle, bu müziğin popüler kültürdeki hakimiyetini birbirleriyle atışarak ve savaşarak sonuç olarak da ayrışarak değil, ‘özgür’ ve ‘özgün’  bir şekilde, dayanışarak, kaynaşarak ve kafalaşarak ele geçirdiler.

İki genç rap starın dünyasına ‘iTicket Türkiye’den, https://iticket.com.tr/ konser biletini alan herkes, ayrıcalıklı bir giriş yaptı ve popüler olan rap müzik, Türkiye’de yeni nesil rap anlayışını popüler kılan, ilgilisini bu ‘pop-rap’ döneminden her birini tek tek kafalayarak geçiren ikili ile ‘yetmez ama bi daha’ diye bağırttı.

 

Lvbel C5, hit olan parçalarından ‘Zor’ da;

 

(...) ‘düşlemek çok mu zor ki- seninle birlikte kendimi aynı karede düşlemek çokmu zorki  derken... 

 

Çakal, hitlerinden ‘Diyardan Diyara’ da;

 

‘bu hayata direnişin rengi bile yeşil/beni sana kabul edişin delik deşik  şeklinde karşılık veriyor gibiydi.

Ayrı ayrı okunan bu parçaların ilgili kısımları alınarak duygu kardeşli- ğinin bir karşılığı olması için karşılıklı konuşma sayılabilirdi.

 

Üstte ifade ettiğim gibi bir ‘diss track’ olmadığı için, performansında bulundukları parçaların sözlerini, anlam ve ifadelerini, ikisini birbirin den ayıran değil...

 

Tam tersi birbirine bağlayan unsurlar olarak saymak gerekti ya da diğer bir deyişe ikili bunu bu event için mümkün kılabildi.

Öyle bir konserdi ki, gelenler böylesi event okumalarına, bu okumaların kafalarına girdi, zaten çıkamadan da evlerine gitti.

 

Eve giderken ikiliyle canlı’da buluşma şansı bu konser olan binler, ikiliyi, doğum yılları olan ‘2000 sonrası’ nedeniyle, eğer tüketim toplumu kodlarını belirlemek için birey sömürüsüne bir koluyla ivme kazandıran ‘Oxford Dictionaries’ ve benzeri yapıların izini sürerek ‘Z Kuşağı’ çocukları olarak alacak olursa, iki müzisyene de fazlasıyla sığ bir giriş yapmış olurdu.

Giriş daha en başından sığ olunca da, sahip oldukları kafa ile kapsadıkları müziğe girilemezdi bile.

 

Çakal’ın da, Lvbel C5’in de ‘kimlik’ ve ‘aidiyet’ tanımları, bunu onlara dayatan dünyaya karşı bir büyük kışkırtmaydı Uniq’de!

 

‘İmdat’ adlı parçasında: ‘aşk yaşanır mı kanka kankaya-dönüyoz virajı yanlı yanlıya’ diyen Çakal’dan gelen sinyali iyi almalı ve üzerine,

 

‘Yapamam’ adlı parçasında ‘elimizde yok kalan hiçbi’ şey/Biliyo- ’sun, bakmam hiç geçmişe’ diyen Lvbel C5’in bu sözlerini koymalı.

 

Normal şartlar altında asla bir araya gelmeyecek iki benzer müzik ama farklı tarzın starı sadece müzikte kendi olma arzularıyla sahnede birbirlerini ortaklaşa ortaya koydukları bir işin içerisinde, rap’in onlara sunduğu ölçülerle değil, rapi kendi ölçüleri ile birlikteliklerinden ortaya çıkan şeyle yeniden tanıdılar ve tanıttılar.

Bu bir daha belki olur belki olmaz ama 28 Temmuz 2024 Pazar günü, ‘iTicket Türkiye’nin, sattığı biletler bu tanışmanın kendisi içindi.

 

Bilet satın alanlar ve gidenler sağlanan bu tanışmaya tanıklık etmenin dışında, ‘tercih edilmiş yaşam tarzı esasına göre biçimlenmiş kimlikler’ arasında bir ayrışmanın aksine, kaynaşma süreci’ ne de öyle ya da böyle bir ‘Çakal& Lvbel C5’ konseri boyunca da eşlik ettiler.

Ettim… Alandan ayrılırken, çok sıradan olan bir şeyi yapmış gibi durduklarını ve bir şekilde bir paylaşım içiresine girmiş, sahneye de çıkmış olduklarını düşünerek, konser alanından ayrılan bir müzisyenle olan biteni gayri ihtiyari krtize ederken, düşüncesine saygı duydum ama...

 

Çoğunluğun, eşlik ettiği şeylerden ayrı olarak harcadığı bu iki saat için onun adına hayıflandım da. Kaçırdığı şeyi yakalayandım diğerleri gibi. Bunu fark ettim ve kendimi bundan dolayı alkışlamak istedim.

 

Sanırım bunu yakalamamış olsam, baş sorumlusu olduğum bu köşede bir açılış konser yazısı için ‘Çakal&Lvbel C5’ yazmazdım.

 

Elbette bunda rap’e ve ikisine duyduğum büyük saygı var ama müzisyen dostun kaçırdığı ve benim yakaladığımı düşündüğüm şu da var.

Çok sert bir Oscar Wilde okuması ile; ‘Topluma karşı sıradan görünmek oldukça tahrik edici numaradır.’ 

 

Eğer, bu kadar sıradan görünürken hiçte sıradan olmayan vokal perfor- manslar sarsıcı bir ortam atmosferi sunuyor ve amerikan tipi sözlükler, eventin sunduğu farkındalıkla, Maximum Uniq Açıkhava’da, egemen sistemin baskılanmış ve bastırılmış kuşağı tarafından, bunu onlara yapanların event boyunca kafasına fırlatılıyorsa...

Yani bir sözlükten sağlanan işlevsellik bile, kafası budur bunun ya’ lara karşılık geliyorsa alanda...

 

Eğer, ‘Çakal’ ve ‘Lvbel C5’, sahnede fark etmedikleri bir anda patlayan ışığın  yerine geçerek onun gibi yukarıda yanıp aşağıda aydınlatan görevi görüyor ve bu denli etkin ve etkili olabiliyorlarsa bir arada bir te...

‘Üç yüz beş yüz profiliz, elli-yüz promiliz kafalarında ve haklı havalarında, gösteri bitip, sahne tümüyle sonlandığında, adına, ‘bir eventti ama o biçim bir event...’ dedirtiyorsa...

 

Anlara gidip tekrar getiriyorsa, sıradan, hatta en sıradan kabul edebilir  gayet tabi. Sakıncası yok ki...(Hani neden olsun ki?!)

Acısı on numara çıkarken keyifli olur üstelik bu, ikilinin bis yaptığı an far- dalığı tıpkı Uniq’ deki gibi patlamış bir sahne ışığı olandan. Zaten bu ka- nalları açmayacak ve bu biçim bir okuma yaptırmayacak olsa, bir eventten geriye ne kalır bu kadar binin hatrında? 

 

Prom(f)ili sıradan ve yüksek kimliksizlere, müzikte aldığı kimlikle konser veren bir Çakal&Lvbel C5’i izledim o binlerle Uniq’de!

 

Lvbel C5 gibi, forma giymese de, girerek o numara bir formanın kafasına, ‘on numa ra’ bir keyif, ve bünyede tam ‘endorfin’ le, daha bilet satış tarihi ve event buluşma yeri belli olmadan, sıradakinin peşine düşenler oldu süratle! 

Birlikte biten bir event’ten kalan kafalar birbirine verilerek evlerin yolları tutuldu Maslak’ larda.

 

Rapin iki baskı tanımaz ve ne olursa olsun baskılanamaz çocuğu ile yaşadığı ‘over üstü over doz’ durum karşısında, sadece ‘kafa’ değil, bi tık ‘farkındalık’ sarhoşu da olanlar, konser boyunca ‘sistem’ler ve ‘kimlik’ler arası dolup dolup boşaldılar.

Mesele azıcık ‘dağıtmak’ ve ‘eğlenmek’ di en başında ama bunu fazlasıyla aşmış oldu sonunda.

 

Gönüller rahattı çünkü ‘Çakal&Lvbel C5’ biletleri için harcanan ‘para’ ya da değmişti, o en paha biçilmez şey olan ‘zaman’a da...

 

YAZI BİTTİ VE ÇOK İYİ BİL Kİ: Bu yazı için hiçbir pr ajansından, sosyal medya danışmanlık ve/ya da menajerlik hizmeti şirketin- den para alınmamış, yine bu yazı,yazıda bahsi geçen sanatçı ile köşe ara- sında direkt bağlantı kurabilecek kişi ya da kişiler aracılığıyla, sanatçının ilgili event öncesi oluşan veyahut da oluşacak olan isteği sonucu karşılıklı bir anlaşma sonucu kaleme alınmamıştır.

 

Aksini düşünen ya da bir nedenle bu şekilde düşünmeyi kolayı haline  geti- ren, bunu ispat etmediği takdirde bulunduğu iddiayı ‘ben öyle düşünü- yorum ama tatlım’ dan öteye götüremeyeceği için, Sahneden Biraz’ın, ‘bağımsız’ ve ‘alternatif’ yapısı altında hukuktan önce kalmış ve böylece ilk cezayı almış olur!

!: Bu çalışma, sanatçı Emma Connoly’nin, Sahneden Biraz’ın, ‘köşe kapanış duvarı’ için yaptığı özel çalışmasıdır.

 

SAHNEDEN BİRAZ VEDASI:

 

Hayata dil çıkar ve dilin içeride değil dışarıda ver ayar. Yer, zaman, mekan ve durum her ne olursa olsun, motton bu olsun. Kafana da benim gibi, ‘şapka’ dışında başka hiçbir şey takma!” Bir sonraki yazıda buluşana kadar geçecek olan süre zarfında, ‘az öl-çok yaşa’ ve sanatı kafala!

                                                                                                                            Ares Kıvanç D.