Aile ve Sosyal Politikalar Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu; “Çocuk evlerinin artması hiç iyi değil. Yuvaların dağılmamasından yanayız. Yuvalar dağılmasın ki çocuklar, ailelerinin yanında kalsın! Sloganımız, ‘Yuvalar parçalanmasın, çocuklar ağlamasın!” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Amaçlarının yıl içerisinde, Muğla’da her hanenin kapısını çalıp, kendilerini tanıtmak olduğunu belirten İl Müdürü İlkay Türkoğlu, insan odaklı çalıştıklarını, muhtaç ama yardım almayan tüm kişilere ulaşıp, il genelinde memnuniyeti arttırmak istediklerinin altını çizdi.
Haber – Röportaj: Tülay SÜKÜN
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu’ndan, yazılı talebim üzerine, Muğla İl Geneli’nde sürdürdükleri ve sürdürecekleri çalışmalar hakkında Makamı’nda bilgiler edindim.
Aile ve Sosyal Politikalar Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu, çocuk, yaşlı, engelli, kadın, şehit- gazi ve sosyal yardım verilen ailelere hizmetler gibi dezavantajlı alanlarda hizmet sunmaya çalıştıklarını, dolayısı ile memnuniyeti kalıcı tutmanın çok zor olduğunu dile getirdi.
“İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın!”
Yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları, huzur ve bakım evleri gibi alanlarda hizmet sunan kurumlarının, 2011 Yılı’na dek,“Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu” olarak tanındığını söyleyen Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu, “Bakanlığımız, Türkiye Geneli’nde, Sosyal Yardımlar, Çocuk, Engelli, Kadın ve Aile – Toplum Hizmetleri şeklinde beş genel müdürlükle hizmet veriyor. Ayrıca bir de “Şehit ve Gazi Daire Başkanlığı” olarak yürüttüğümüz hizmet birimimiz var.” dedi.
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” anlayışı ile hareket ettiklerinin altını çizen İl Müdürü Türkoğlu, “Muğla İl Geneli’nde 2017 Yılı içerisinde, eşinden boşanan, anne babasına bakmak durumunda olan ya da okula giden çocuklarının sorumluluğunu alan 650 haneye yaklaşık bir milyon Liralık kaynak aktardık. Muğla’nın 13 ilçesinde 5192 kişiye okul desteği, engellilere evde bakım, kömür yardımı şeklinde ise beş milyon Lira civarında bir ödeme gerçekleştirdik.” açıklamasında bulundu.
Muğla’da hizmet verdikleri binanın iyileştirilmesi yönünde çaba sarf edip, 2018 Yılı Ocak Ayı’nda, Milli Eğitim Müdürlüğü karşısındaki, Eski Çocuk Yuvası’nın bulunduğu alanda, yılsonuna kadar bitirmeyi planladıkları, İl Müdürlüğü Binası’nın temelini attıklarını açıklayan Müdür Türkoğlu, bütünleşmiş bir hizmet sunacaklarını dile getirdi.
Koruyucu Aile Modeli
Aile ve Sosyal Politikalar Muğla İl Müdürü Türkoğlu, Menteşe Sosyal Hizmetleri, şiddet önleme, çocuk evleri koordinasyonu gibi tüm birim merkezlerinin Muğla’da bir arada olacağı hizmet şeklini ilke edindiklerini sözlerine ekledi.
“Engelli bakım ücreti olarak, her ailede iki kişiye kadar kişi başı 1092 lira ödeyebiliyoruz.” diyen İl Müdürü İlkay Türkoğlu, “Koruyucu Aile Modeli” ile korunmaya muhtaç bakım altındaki çocukları ailelere teslim edip, kendilerine 550 – 750 lira arasında bir ödeme gerçekleştiriyor, anneyi de sigortalı yapıyoruz.” bilgisini paylaştı.
Bugün için Muğla Geneli’nde 55 çocuğun aile yanına yerleştirildiğini, 2018 Yılı sonuna kadar ise 100 çocuğun aile yanında büyütülmesini planladıklarını belirten Müdür İlkay Türkoğlu, “Her yaştan çocuk için kurumumuza müracaat eden aileler, eğer koruyucu aile olmak istiyorlarsa yaşantısının düzenliliğine bakıyoruz. Ev geliri uygunluğu varsa beş kez kendileri ile görüşüp, ailenin isteğine göre çocuk eşleştirmesi yapıyoruz. Deneme süresi olan altı ayın sonunda aile ile çocuk uyumu sağlanmazsa çocuğu geri alabiliyoruz. Ancak bu konuda aileler çok titiz davrandığı için pek bir sorun yaşamadık. Yeni doğan çocuklarda ise önceliğimiz, onu evlat edinecek bir aileye yönlendirmek oluyor.” anlatımını yaptı.
Evlatlık Çocuklar
Muğla’da evlat edinmek için sırada bekleyen aileler olduğuna ancak aile rızası olmadan evlatlık çocuk veremediklerine dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu, “Çocuğunu evlatlık vermeye razı olan bir aile daha sonrasında çocuğu göremiyor. Çocuk evlat verilen ailenin mal ve haklarından yararlandığı için o ailenin evladı olarak yaşamını sürdürüyor. Oysa koruyucu ailelerde çocuk, kan bağı olan gerçek ailesi ile ayda bir kez, kurumumuzun gözetiminde ve uygun bir ortamda görüştürülüyor. Yaşı 18 olana dek, ailede koruma altında bulunan çocuğa, sonrasında devlet istihdam sağlasa da çocuğun aile ile olan bağı kopmuyor. Koruyucu aile neredeyse gerçek anne ve babası kadar çocuğa yakın olabiliyor. Bazen bir koruyucu aileye iki kardeşin bakımını da verebiliyoruz.” dedi.
Ailenin Önemi
Kamuoyuna yaptıkları duyurularla koruyucu aile bulduklarını belirten Türkoğlu, “Gönül elçileri tanıtımlarımız oldu. O tanıtımlarda, “Bir çocuğun elinden tutun!” sloganı ile paylaşımlar yaptık. Çok memnun olan aileler başka ailelere de bizi önerdi. Koruyucu aile modeli, Avrupa Ülkeleri’nde çok yaygın! Korunmaya muhtaç çocukların neredeyse tamamı, ailelerde baktırılıyor. Bu süreç ileride profesyonel ailelere yerini bırakacak gibi görünüyor. Aile 18 yaşına kadar baktığı çocuktan sonra yeni bir çocuk alıp, onu büyütmeye başlıyor. Ailelerin yanına verilen çocuklar, problemli gibi görünse de oturup çocukla konuşulduğunda, anlayış gösterebiliyor. Mesleğe başladığım yıllarda rehber öğretmenlik yapıyordum. Okul müdürü, sürekli okula geç kalan bir kız öğrenci ile konuşmamı istedi. Öğrenci ile oturup konuşunca kızın bir koruyucu aile yanına verildiğini öğrendim. Müdürün kendisine başka bir yaptırım uygulayamayacağını bilen öğrenci kız, okula geç kalıp, müdürü kızdırmaktan memnun oluyordu. Birkaç kez uzun uzun konuşup nasihatler verdim ve kendisinden geç kalmayacağına dair söz aldım. Öğrenci kızın okula zamanında geldiğini gören okul müdürü, bunu nasıl başardığımı sorunca, çocukla sadece konuşup, yaptığının yanlış olduğunu anlattığımı söyledim. Yıllar sonra Ankara’da İl Müdürlüğü’nde karşıma bir genç kız denk geldi ve kendini tanıttı. Okula geç kalan o öğrenci kızın yanında üç çocuk daha vardı. Kendisini büyüten koruyucu aile, profesyonel aile olmuş, kardeşlerini de büyütüyordu. Öğrenci kızımız, Mimar Sinan Üniversitesi’nde mimarlık okuduğunu söyledi ve daha sonra yurt dışında eğitim almaya gitti. Buradan da çocuğun aile yanında büyümesinin büyük önem taşıdığını görebiliriz. Aile sıcaklığı ve ilgisi, ailenin çocuğa sahip çıkması, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi açısından çok önemli! Çocuklarını aile yanında baktırmak isteyen aileler bize ulaşabilir. Ayrıca çocuk hakları kapsamında çocuğa şiddet, istismar gibi sıkıntılar kurumumuza ihbar edilip, bizlere bildirilmeli!” şeklinde paylaşımlar yaptı.
“Engelli Çocuk Saklanır, Sokağa Çıkarılmazdı!”
Fethiye İlçesi’nde bulunan barınması gereken 12 yaş üzeri çocuklar için kiralama yöntemi ile “Çocuk Evleri Sitesi” hizmet, Milas’ta 100 kişilik huzur evi inşaat, Dalaman’da, yine site tipi huzur evi, Seydikemer’de “Engelsiz Yaşam Merkezi” inşaat projelerinin sürdüğünü söyleyen İl Müdürü İlkay Türkoğlu, yardım isteyenlerin kendilerine ulaşmasını istedi.
Milas’ta iki bakım ve engelsiz yaşam merkezi, Fethiye’de 18 yaş üzeri engelsiz yaşam merkezi ile engelli çocukların sosyal hayatın içerisine alınmasını hedeflediklerini belirten Türkoğlu, “Engelli çocuğu olanlar eskiden bu çocukları saklar, sokağa çıkaramazdı. Bu tür ailelere evde bakım ücreti veriyoruz ama bakamıyorlarsa bu çocukları kendi korumamız altına alıyoruz. İhtiyaç olmasına rağmen Muğla’da bulunmayan gündüz bakım evlerimiz var. Okul çağında olan çocuklar, 18 yaşına kadar, iç uygulama ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim merkezlerine alınıyor. Daha sonra ise yine aile yanında evlere kapanıyor. Bu çocuklar evlere kapanmasın diye kreş gibi sabah gelip, burada bir meşgale edinip, akşam evlerine gitmelerini sağlamak istiyoruz. Hoby bahçesi, el sanatları, drama, resim, spor v.b. alanlarda hayatın içinde olmalarını, ruhsal ve bedensel anlamda eğitilmelerini amaçladık. Bu amaçla Gülağzı’nda bulunan 25 bin metre karelik bir orman arazisi yatırıma alındı. Devlet destekli bir gündüz hizmet binası yapmak istiyoruz ama yazışmaları çok uzun zaman gerektiriyor.” diye konuştu.
“70 Bin Yaşlı Sıra Bekliyor!”
Fethiye’deki engelsiz yaşam merkezlerinde dört adet villa tipi ev ile idare binası olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, bu yıl içinde, çocukları villa evlere alıp, idare binasını gündüzlü hizmet merkezine dönüştürmek istediklerini dile getirdi. Aktif yaşam merkezlerinin servis hizmeti vereceğini ve yatılı bölümlerinin de olacağını belirten İl Müdürü Türkoğlu, “Muğla Merkez’de huzurevi yatırımına ihtiyaç var. Fethiye’de 80, Muğla’da 70 ve Türkiye Geneli’nde 70 bin yaşlı kişi sıra bekliyor. Milas Huzurevi’ni 100 kişi için arttırma yollarını arıyoruz. Türkiye, gün geçtikçe yaşlı bir nüfusa sahip olmaya başladı. 20 milyon civarında yaşlı insanımız var. Avrupa bunu yıllardır yaşıyor. Hollanda Hükümeti, huzurevi ve yaşlı bakım evleri ile sorunu çözmeye çalışıyor. Emekli olan yaşlı insanlarını ilk önce huzur evlerine, daha da yaşlanınca bakım evlerine alıyor.” diye bir açıklama yaptı.
Aile ve Sosyal Politikalar Muğla İl Müdürü İlkay Türkoğlu, maddi geliri olmayan yaşlıların giderlerinin devlet tarafından karşılandığını söyledi ve “ Huzurevlerinde ücretli ve ücretsiz bölümlerimiz var. Tek kişi 650, çift kişi ise 540 Liralık bir ödeme yapıyor. Huzur evlerinde 24 saat hemşire, üç öğün beslenme, ilaçlar, aktiviteler ücrete dâhil hizmetler. İlerleyen süreçte yaşlı bakım evlerine ihtiyaç var. Yeni yeni huzur evlerine ihtiyaç var. Ancak çocuk evlerinin artması hiç iyi değil. Yuvaların dağılmamasından yanayız. Bu konuda ise sloganımız, ‘Yuvalar parçalanmasın, çocuklar ağlamasın!’ Yuvalar dağılmasın ki çocuklar, ailelerinin yanında kalsın!” dedi.