• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 5 °C
  • İzmir 6 °C
  • Aydın 7 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

Sığ sulara balıklama atlamaktan her yıl 500 kişi felç oluyor

Sığ sulara balıklama atlamaktan her yıl 500 kişi felç oluyor
Yazın serinlemek için sığ sulara balıklama atlama hayati tehlike oluşturuyor.

Uzmanlar, 2 metrenin altındaki sulara balıklama atlama yapılmaması hususunda uyarıyor.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), geçen yıl değişik kazalara bağlı ülkede 500 boyun kırığı vakasının meydana geldiğini bildirdi. TOFD, balıklama atlayışların sert bir parçaya çarpmaya bağlı çoğu zaman ölümle sonuçladığını belirtti. TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, yaptığı açıklamada, yazın serinlemek için sığ yerlerde balıklama atlayarak denize girmenin tehlikeli ve riskli olduğunu söyledi.

 

Baş, "Derinliğini bilmediğiniz sulara ve 2 metrenin altındaki sığ sulara balıklama atlamayın. Boynunuz kırılabilir, felç olabilirsiniz. Serinlemek için girdiğimiz deniz bizi ömür boyu tekerlekli sandalye ve yatağa bağlı yaşamaya mahkum edebilir." dedi.

Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olduğunu aktaran Baş, omuriliğin hemen yakınında ise solunum merkezi bulunduğunu, kırılmaya bağlı omuriliğin birden şişmesi, solunum merkezini etkilemesine bağlı boğulmaya neden olduğunu kaydetti. Baş, kişi boğulmaktan kurtulsa bile bu sefer felç olma riski ile karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
Sığ sulara balıklama atlayanların ortalama yaş grubunun 15-25 yaş arası gençlerin oluşturduğunun altını çizen Baş, maalesef bu yaş grubu gençler sığ suya balıklama atlamayı önemli bir güç gösterisi olarak görmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Gece saatlerinde özellikle turistik tesislerde konaklayan tatilcilerin alkol aldıktan sonra kontrolsüz bir şekilde sığ suya veya havuza atlamaları sonucu gerçekleştiğine işaret eden Baş, "Yanlış ilk yardım uygulamaları sonucu kazazedeler ya felç oluyorlar ya da ölüyorlar. Sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30'u kısmi veya tam felç oluyor. Maalesef yaz başından bugüne felç veya ölüm ile sonuçlanan birçok vaka ile karşılaşmaya devam ediyoruz.
Sığ suları gösteren uyarı levhalarının konulması, bu kazaların önlenmesindeki en önemli adımlardan biri. Bunun en iyi örneği ise Amerika ve Avustralya'da deniz kıyılarına yerleştirilen uyarı levhalarıdır. Uyarı levhası sayesinde Amerika ve Avustralya’da yaşanan sığ suya balıklama atlama vakalarında yüzde oranında azalma görülmüştür."
 ifadesini kullandı.
Baş, ülkede 28 ilin denize kıyısı bulunmasına rağmen İstanbul dışındaki yerlerde bir tek uyarı levhasının bulunmamasının ise üzüntü verici olduğunu sözlerine ekledi.

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141