Simav'da jeotermal enerjiyle ısıtılan seralar, hem ilçenin ekonomik düzeyini yükseltiyor hem de işsizlere istihdam olanağı sağlıyor.
İlçede, 110 serada yıllık 6 bin ton sertifikalı organik domates, 2 bin ton da salatalık üretimi gerçekleştiriliyor. Seracılar, bu ürünlerden yıllık 10 milyon lira gelir elde ederken, yaklaşık 500 kişi istihdam ediliyor.
4 Eylül Eynal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede seracılık yatırımının gelecek vadeden mesleği olduğunu söyledi.
Simav'da genellikle örtü altı seracılık yapıldığı bilgisini veren Keldi, şöyle konuştu:
''Burada, yatırımcılara 5 yıldır adeta yalvararak gelin seracılık alanında iş yapın diyoruz. Türkiye'de seracılık gelişirken Simav'da beklenen iyileşme, pek sağlanamıyor. Seracılık, Simav'ın parlayan yıldızı haline gelecek. Bu alana yapacağınız 1 milyon dolarlık yatırımı, 1,5 yılda geri kazanabilirsiniz. Böylesine kar oranı başka sektörde yok. Seracılığın ülkemizdeki merkezi olarak kabul edilen Antalya taraflarından, kendini bu alanda kanıtlamış ziraat mühendisleriyle çalışmaya başladık. Bu mühendisler, toprak ve fide seçimi, bakım, ürün kalitesinin artırılması ve hatta hasada varıncaya kadar bizleri bilgilendiriyor.''
- ''Pazar sıkıntısı yaşamıyoruz''
Keldi, 6 yıl önce Eynal Kaplıcaları'nda 100 dekarlık bir alanda jeotermal enerji ile ısıtılan seraların var olduğunu, şimdi ise bu sayının 400 dekara çıktığını dile getirdi.
Şu an mevcut olan enerji kaynaklarının en az bin dekarlık alanda hizmet verebilecek konumda olduğunu ifade eden Keldi, "Burası jeotermal açısından çok zengin bir bölge. Bu nedenle seracılar, sıcak su sıkıntısı çekmiyor. Zaten bu seralarda ürettiğimiz 'Eynal domates ve salatası' Türkiye'de bir marka haline geldi. Bu yüzden hiç pazar sıkıntısı yaşamıyoruz" diye konuştu.
Muhabir: Hadi Şengül
Yayınlayan: Zafer Akpınar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.