Girgin, Muğla nüfusunun yüzde 60’ının kırsalda yaşadığına vurgu yaparak kente kenevir üretim izni verilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kenevir yetiştirme izini verilen İller arasında Muğla’nın bulunmamasına tepki gösterdi. Girgin, yaptığı açıklamada bakanlığa yazılı olarak başvuru yaptıklarını ayrıca 2020 Kasım Ayında Plan ve Bütçe Komisyonunda Muğla’ya kenevir ekim izninin verilmesi için Bakan Bekir Pakdemirli ile görüştüklerini ve bu izin için konunun takipçisi olacaklarını belirtti.
Girgin, “Muğla’da Kenevir Tarımının Tarihi Eskiye Dayanıyor”
Girgin, yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı olarak başvurduklarını ve Bakanlıktan cevap olarak Muğla İlinin kenevir yetiştirilmesinde yeterli deneyime sahip olmadığı için izin verilmediği söylendiğini belirtti. Bakanlıktan gelen bu cevabın tatmin edici bir cevap olmadığının altını çizen Girgin, “Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verilmiş ancak Muğla ili kapsam dışı bırakılmıştı. Bakanlığın yazılı sorumuza verdiği cevapta Muğla ilinin kenevir yetiştirilmesinde deneyime sahip olmadığı için izin verilmediği belirtilmişti. Oysa tarihte Muğla ve özellikle Milas'ta kenevir tarımının yapıldığı biliniyor. Ayrıca 1980 öncesinde kültür balıkçılığı nedir diye bilinmeyen Muğla'da bugün Türkiye'nin kültür balığının yüzde 50'si üretiliyor. Bunlar öğrenilmeyecek şeyler değil. Muğlalı çok kısa sürede kültür balığı üretmeyi, seracılık yapmayı, çilek, kiraz üretmeyi, slaj yapmayı öğrendiyse kenevir tarımını da çok kısa sürede öğrenebilir. Önemli olan Muğla'mızda fazla su tüketmeyen, ekonomik değeri yüksek yeni ürünler ekilmesini sağlamaktır. Kenevirin mucize sayılabilecek özelliklerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Nüfusunun yüzde 60'ı kırsalda yaşayan Muğlamız için yeni ekonomik değer niçin olmasın?” diye konuştu.
Muğla Nüfus Dağılımı Kenevir Yetiştirilmesi İçin Çok Uygun
Kenevir yetiştirmenin yüzde 60 nüfusun kırsalda yaşadığı Muğla’ya çok önemli bir gelir kaynağı olabileceğini vurgulayan Girgin, kırsal yerleşmenin büyük orana sahip olduğu Muğla’da bu iznin verilmesi gerektiğini savundu Girgin ayrıca, “Kenevirin ülkemiz açısından önemini hassasiyetle takip eden gazeteci Yalçın Bayer aracılığıyla iletişim kurduğumuz ASAM Kendir Enstitüsü başkanı sayın Dr Erdem Ulaş ile de yaptığımız görüşmelerde detaylı bilgilere ulaştık. Kenevir köylerimizin zenginleşmesini ve geri dönüşü sağlayacak, topraklarımızı temizleyerek hem çiftçiyi, hem kullanıcıyı, hem sanayiciyi hem doğayı destekleyecek bir hazinedir. Çığ gibi büyüyen Kenevir lobileri, STK ve hükümet işbirlikleri içerisinde başta ABD olmak üzere, Kanada, Çin, Almanya, Avustralya, İsrail, Hollanda, Fransa’da üretim sahaları süratle oluşturulup, her geçen gün istihsal alanları genişletilmektedir. ABD ekim alanlarını %150 arttırdı, 2018’de ekimi serbest eyalet sayısını 38’e çıkarttı.İsrail’de Tıbbi Kenevir üretimi için yaptığı Ar-Ge’ler neticesinde sağlık bakanlığından kanunu geçirdi. Kanada’da 100.000 hektar alan Kenevir ekimi yapılmaktadır. Hollanda’da ekim ve üretim %200 arttırıldı. Romanya’ya 2 Laboratuar ve 1 işleme tesisi kurdu. Tarımsal ürünler de Avrupa lideri olan Hollanda yeni Ar-Ge üsleri kurmak kaydıyla Kenevir türlerinin gen kodlarını araştırıyor. Almanya’da tıbbi kenevir talebine yetişilemiyor. Almanya; AB’yi komşu ülkelerde ekim yaptırmak üzere fonluyor. AB fonları ile Romanya’da kenevir mamullu yemekler ve 100.000 dekar ekim alanı, Bulgaristan’da fonlar ile 60.000 dekar ekim alanı, Yunanistan’da İskeçe başta olmak üzere 30.000 dekar ekim alanı ve kenevir istihsal bölgeleri oluşturuldu ve ekimler serbest bırakıldı” diye konuştu.
Sivas’a olduğu gibi Muğla’ya da İzin verilmeli
Son olarak Ocak ayında Sivas’ın da kenevir tarımı yapabilecek iller kapsamına alındığını söyleyen vekil Süleyman Girgin, “Sivas ilimizin de kapsam içine alındığını memnuniyetle öğrendik. Darısı Muğla’ya diyoruz. 2020 Kasım Ayında Plan ve Bütçe Komisyonunda konuyu tekrar gündeme getirdik ve görüşmeler sonunda sayın Bakan şifai olarak araştıralım demişti. En kısa zamanda Muğla’mızın da Kenevir ekim kapsamına alınması için konunun takipçisi olacağız” dedi.
Türkiye’de Kenevir Üretimiyle İlgili Durum
Türkiye’deki kenevir üretimi ve üretimin arttırılması ile ilgili konuşan Vekil Girgin, “Ülkemizin ekilebilir tarım alanı 237 bin 450 km2’dir. “Kenevir Yönetmeliği” 19 İl’de kontrollü ekim kaydıyla güncellenmiştir. Sivas ilimizin dahil olmasıyla 20 ilimiz kapsam içindedir. Kendir Enstitüsü başkanı Erdem Ulaş’dan aldığımız bilgilere göre kenevirin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Kendir ekimi masrafsız, ürünü bereketlidir. 5 ayda 5 metre yüksekliğe erişir, 50.000 çeşit ürün yapılır kenevirden. Lifi, Tohumu, Odunu, Çiçeği, Yaprağı ve de Kökü yani her parçası değerlidir. Kağıt sektörü için yüksek selüloz oranı, sekiz kere dönüştürülebilir olması, %55 üretim maliyetinde tasarruf ve bio-bozunur olması mucize kılmaktadır bu bitkiyi. Küresel gıda krizi bizi de etkilemektedir. Kenevir toprağı bereketlendirir, hayvan yataklarını barınakları kenevirden yaparak daha sağlıklı damızlık, aynı zamanda havadar ortam sağlanır, nebat bereketlenir, üretim artışı sağlanır. Bio-Polimer, İlaç Sanayii, Biyo-Yakıt, İnşaatın her alanı, Petro-Kimyanın her alanında kullanılabilecek ve dünyanın endüstriyel devrim yaptığı nebat için Anadolu toprakları biçilmiş kaftandır. 8000 yıllık kazılar da bulgularına rastlanan, Türk kadim geleneklerimizde her zaman ismi geçen elli bin çeşit ürün yapılabilen Kendir/Kenevir bitkisi için ivedilikle ‘’Denetimli Endüstriyel Kenevir İstihsal’’ hamlesi başlatılmalıdır. TV kanallarında ‘Endüstriyel ve Tıbbi Kenevir’ istihsal programları yapılmalı ve sürdürülebilir eğitim içerikli kamu spotları ve programlar yapılmalıdır. Muğla ilimiz ile birlikte yeni kıstas, kriterler ve şehirler; acilen tekrar yazılmalıdır” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.