Muğla İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Mustafa Nuri Ceyhan, yaptığı açıklamayla hipertansiyonun (yüksek tansiyon) tehlikeli sonuçlara, beyin kanaması, felç, kalp krizi ve görme kaybına yol açabileceğine dikkat çekti. Mustafa Nuri Ceyhan, genellikle 35 yaş üstü ortaya çıktığını ve erkeklerde daha sık görüldüğünü vurguladığı yüksek tansiyondan korunmak için kesinlikle sigara ve alkol kullanılmaması, ideal kilonun ise korunması gerektiğini ifade etti.
Uzman Doktor Ceyhan, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon, yani yüksek tansiyon denir. Hipertansiyon, insan sağlığını ciddi bir biçimde tehdit eden bir durumdur. Yüksek tansiyonun kendisi bir hastalık değil, vücutta gelişen bazı hastalıkların yarattığı sonuçlardan biridir. Ancak yüksek tansiyon geliştikten sonra kendisi de birçok hastalıkların başlıca nedenini oluşturmaktadır. Ülkemizde, Hipertansiyona büyük bir sıklıkla rastlanmaktadır. Şişmanlık, hareketsiz yaşam, ailede hipertansiyon varlığı, yaş, stres, aşırı alkol kullanımı, düşük potasyum, magnezyum ve kalsiyum alımı hipertansiyona yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.”
35 YAŞ ÜSTÜ DAHA RİSKLİ
Genellikle 35 yaş üzerinde ortaya çıktığını, erkeklerde daha sık görülmekle birlikte kadınlarda menopoz sonrası görülme sıklığının arttığını vurguladığı hipertansiyonun belirtileri, zararları, nedenleri ile korunma ve tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi:
BAŞINIZ AĞRIYORSA DİKKAT
Belirtileri nelerdir?: Hipertansiyon hiçbir belirti vermeksizin yıllarca devam edebilir. Bunun nedeni kan basıncı artışının uzun süre içinde ve yavaş olmasına bağlı olarak vücudun buna adapte olmasıdır.
Başlıca belirtileri: 1- Baş ağrısı (belli-belirsiz), baş dönmesi nöbetleri, kendini kötü hissetme, ense ağrısı, burun kanamaları, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Kan basıncının aşırı yükseldiği durumlarda ise; çift görme, dilde peltekleşme, vücutta uyuşma, kuvvet kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı hissedilir. Bu durumlar acil tedaviyi gerektirir.
KALP KRİZİNE YOL AÇABİLİR
Zararlı sonuçları: Damar sertliği, Beyin kanaması, felç, kalp krizi ve yetmezliği, gözlerde görme kaybı, böbrek hasarı gibi hastalıklar, kişinin yaşam kalitesini bozar ve ömrünü kısaltır. Bu nedenlerden dolayı, hipertansiyon önemle tedavisi gereken bir hastalıktır.
TEŞHİS İÇİN KAN BASINÇ ÖLÇÜMÜ YETERLİ
Çok şiddetli hipertansiyon vakaları hariç olmak kaydı ile üç veya daha fazla sayıda yapılan ölçümlerde büyük kan basıncının (tansiyonun) 140 mmHg veya küçük kan basıncının 90 mmHg’ nin üzerinde olması veya her ikisinin bu değerler üzerinde olması teşhis için yeterlidir.
TEDAVİ İÇİN TUZDAN VE STRESTEN KAÇIN
Sınırda tansiyon hastalarında ideal kiloya düşme, uygun egzersiz, az tuzlu diyet, stresten kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikler ile tansiyon kontrolü sağlanabilir. Orta şiddetli hipertansiyonda bu önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisine başlanmalıdır. Çok çeşitli ve etkili ilaçlar geliştirilmiştir. Kişi için en uygun tansiyon tedavisi doktorunun muayene ve tetkiklerinin sonucu uygun gördüğü tansiyon ilacı olmalıdır. Yapılan takip ve kontrollerle uygun ilaç ve doz ile tansiyon kontrolü sağlanılacaktır. Tansiyon tedavisin ömür boyu olduğu unutulmamalıdır.
Şikayetlerin kaybolması, tansiyonun kontrol altına alınması ve yan etkiler nedeni ile doktora danışmadan ilaç kesilmemeli veya doz değişikliği yapılmamalıdır. Düzenli ilaç kullanımı ile tansiyonun oluşturabileceği organ hasarlarını engellemek veya geciktirmek mümkündür. Kan basıncı yüksekliklerinin zamanında tespit edilememesi ve tedavideki aksaklıklar nedeni ile hipertansiyon, dünyada ölüme ve kalcı rahatsızlıklara neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Hipertansiyonun nedenleri:
Yüksek tansiyonun nedeni bilinmese de gelişmesini kolaylaştıran bazı faktörler sıralanabilir:
1- Kalıtım: Ailesel yatkınlık
2- Cinsiyet: Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte kadınlarda menopoz sonrası görülme sıklığı artar
3- Yaş: Genellikle 35 yaş üzerinde ortaya çıkar
4- Obezite
5- Alkol
6- Sigara
7- Diyabet
8- Yanlış beslenme ve tuzlu diyetler
9- Hareketsiz yaşam şekli
10- Doğum kontrol ilaçları kullananlar
11- Stres
NASIL KORUNABİLİRİZ?
Öncelikle ilaç dışı tedaviler şeklinde adlandırılan yaşam tarzı değişiklikleri yararlı olacaktır.
1- Tuz alımının kısıtlanması
2- İdeal kilonun korunması
3- Sigara kullanılmaması
4- Alkol alınmaması
5- Düzenli egzersiz yapılması
6- Stresi kontrol yöntemlerini kullanmak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.