DURMUŞ GENÇ - 1930 yıllardan itibaren halkın günlük yaşamda ulaşım aracı olarak kullandığı bisiklet, Ula Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile bölgedeki doğal güzellikler, tarihi yapılar ve kültürel dokunun tanıtımında da kullanılacak.
Okula giden öğrenci, pazara çıkan ev hanım, işe giden memur, esnaf ve camiye giden yaşlılar, 5 bin 700 nüfuslu Ula ilçesinde ulaşım aracı olarak bisikleti kullanıyor.
Ula'da, gelen ziyaretçi sayısını ve turizmden aldığı payı artırmak, doğal kaynakları değerlendirerek amacıyla "Ula Göleti Çevre Düzenlemesi Bisiklet ve Yaya Yolları Projesi" hazırlandı. Proje ile 27 yıldır bakir halde bulunan Ula Göleti'nin turizme katkı sağlaması ve bisikletin bölgenin tanıtımında kullanılması amaçlanıyor.
Ula Belediyesi tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından kabul edilen 1 milyon 324 bin lira bütçeli projeye, ajans 646 bin lira kaynak sağladı. Proje kapsamında çalışmalar da başladı.
Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GEKA'nın Alternatif Turizm Mali Destek Programı'na yönelik bir proje hazırladıklarını, projenin kabul edildiğini söyledi.
- 5 bin 700 nüfusu olan Ula'da 5 bin bisiklet var
Proje ekibi olarak Ajans yetkilileriyle protokol imzaladıklarını ifade eden Şenkal, "Ula, bisikletle 1930'lu yılların sonunda tanışmış. Daha sonra halkın yaşam tarzı haline gelmiş. Kentimizde bisiklet spor yapmak amacıyla değil, günlük yaşamda kullanılır. 5 bin 700 nüfusu olan Ula'da 2012 yılında yaptığımız sayıma göre 5 bin bisiklet bulunuyor" dedi.
Proje sayesinde Ula'nın doğal güzellikleri ve kültürünün tanıtımının sağlanacağını dile getiren Şenkal, bu kapsamda bisiklet dostu tesisler oluşturularak, 27 yıldır bakir durumdaki Ula Göleti'nin turizme kazandırılacağını kaydetti.
Ula'nın bisiklet kullanıcıları için de büyük önemi sahip olduğunu ifade eden Şenkal, yıl boyu Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu dahil birçok bisiklet programına ev sahipliği yaptıklarını, hem bölgedeki bisiklet kullanımını hem de bisiklet rotalarını Ula'ya çekerek bölge halkının turizmden faydalanmasını amaçladıklarını anlattı.
Şenkal, 27 yıldır bakir durumdaki Ula Göleti'ne hayat vermeyi amaçladıklarını kaydederek, "Hazırladığımız projeyle bölge halkının bisiklet ve turizmden kazanç sağlamasını amaçladık. Ula Göleti etrafında bisiklet yolları, çadır ve kamp alanları yapılacak. 18 ay gibi bir sürede projeyi hayata geçireceğiz. Proje ile hem 27 yıl sonra Ula Göletini hayata geçireceğiz hem de insanları buraya çekerek göleti bakir durumdan kurtaracağız" diye konuştu.
Şenkal, bölgeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin bir taraftan bisiklet keyfini yaşarken bir taraftan da ormanlık alanda çadır kamplarında da tatil yapacaklarını, bölgede ki bisiklet parkurunun da 3 bin 150 metreden oluştuğunu ifade etti.
- Bisiklet ile tarihi doku ve kültürel yapı tanıtılacak
Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'na talip olan ilçede, ilk adım olarak yerel bisiklet ağını oluşturmak istediklerini anlatan Şenkal, şöyle konuştu:
"Ula tarihi dokusu ve sivil mimarisiyle Türkiye'nin göz bebeği ilçelerinden biri. Biz Avrupa'dan bisikletle gelen insanları ilçemize çekerek mutlaka Ula Göleti etrafında hazırlanan alanda bir gece kalmasını sağlayacağız. Ziyaretçilere bölgemizdeki antik kenti, tarihi konakları ve güzellikleri tanıtmaya başlayacağız. Ula evleri bir marka. Mimari litaratüre girmiş çok sayıda sivil mimarlık örneği evlerimiz var. Bu evleri turizme hazırlayıp ziyaretçileri bu evlerde ağırlayarak kentimizi de turizme hazır hale getireceğiz."
Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.