• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 5 °C

Tarihi yerleri su kabağına işliyor

Tarihi yerleri su kabağına işliyor
Bodrum'da yaşamını sürdüren ve ABD'de arkeoloji ve sanat tarihi alanında eğitim gören İlke Sönmez, genelde Amerika ve Meksika yerlilerinin kullandığı örme ve yakma tekniği ile su kabaklarına tarihi yerleri resmediyor- Sönmez'in 5 gün ile 2 ay

ALİ BALLI - Eğitimini Amerika'da arkeoloji ve sanat tarihi alanında tamamlayan İlke Sönmez, yurt dışında yapılan örme ve yakma tekniğini su kabağına uyguluyor.

Bodrum'un Gündoğan beldesinde ailesiyle yaşayan ve evinin bir odasına kurduğu atölyede çalışmalarını sürdüren Sönmez, su kabağına işlediği arkeolojik figürlerle dikkati çekiyor. Başta Bodrum olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerindeki tarihi alanları araştıran ve bu bölgeleri kabak üzerine yakma ve örgü tekniği ile işleyen Sönmez, şimdiye kadar 50'ye yakın su kabağı üretti.

Yatağan ilçesindeki tarlalardan topladığı su kabaklarını evinin bahçesinde güneşte bekleterek kurutan Sönmez, daha sonra işlem yapılabilmesi için suda bekletiliyor. Sönmez, birkaç gün suda beklettiği kabakları daha sonra bazı aletler yardımıyla keserek ve temizleyerek boyuyor.

- Eserler 50 ile 400 dolar arasında satılıyor

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden bu yana el sanatlarına meraklı olduğunu söyledi.

Arkeoloji bölümü mezunu olmasının yanında el sanatları tekniklerini de öğrendiğini belirten Sönmez, "Kabağı seçmemin sebebi, bütün teknikleri üzerinde uygulayabiliyor olmam. Örme ve yakma tekniği yapabildiğim için bu teknikler üzerinde yoğunlaştım. Yaklaşık bir senedir bu işle uğraşıyorum" dedi.

Figürlerinde genel olarak arkeolojik eserlerden yararlandığını anlatan Sönmez, "En son üzerinde çalıştığım konu, Antik Latmos Körfezi. Burası, Milas'ın Bafa bölgesinde yaklaşık 8 bin yıl önce tarihlenen ve yeni ortaya çıkan bir bölge" diye konuştu.

Sönmez, yararlandığı yöntemi genelde Amerika ve Meksika yerlilerinin kullandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kabakları seçtikten sonra kurutup temizliyorum. Bunlardan ne çıkar, hangi tekniği uygulasam, hangi resmi yapsam, kabağın nasıl bir şekli var, hangisi üzerine uyar diye düşünüyorum. Hangisi uygunsa yakma veya örgü tekniğini kullanıyorum. Şimdiye kadar 50'ye yakın kabak işledim."

Bazı eserlerin 5 günde, bazılarının ise 2 ayda bittiğini kaydeden Sönmez, "Yaptığım eserlerin fiyatlarını genelde satılması için verdiğim yerler belirliyor. Ben de el emeğimin hakkını alabiliyorum. Eserlerim 50 ile 400 dolar arasında alıcı buluyor" diye konuştu.

Muhabir: Ali Ballı
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141