Prof. Dr. Yasak, cinsiyetçilikte ilk olgunun önyargılar olduğunu belirtirken trafikte maruz kalınan cinsiyetçi davranışlara dair de tespitlerde bulundu.
Trafik Psikoloğu Prof. Dr. Yeşim Yasak, cinsiyetçilik denildiğinde ilk durağın önyargılar olduğunu belirtirken bu önyargıların aslında hayatı anlamlandırmamızı sağladığını söyledi. Önyargıların sadece olumlu tarafı olmadığını, olumsuz tarafları olduğunu da aktaran Yasak; “Maalesef toplumun yarısı diğer yarısı hakkında karar veriyor. Cinsiyetçilik sadece kadınlara karşı değil erkeklere karşı da yapılmaktadır. Cinsiyetçilik düşmanca ve korumacı olarak ikiye ayrılmaktadır. Cinsiyetçilik; kadınları anlatan dizi, film ve reklamlarda dahi çok fazla… Kadınların öne çıkarıldığı her alanda dahi kadınları küçümseyen cinsiyetçilik ögelerini görüyoruz.” dedi.
“TRAFTİKTE ERKEK VE KADIN AYRIMI YAPILIYOR”
Prof. Dr. Yasak, cinsiyetçilik konusunun trafikte de çok önemli olduğunu vurgulayarak, trafikte kadın ve erkeklere farklı davranıldığını söyledi ve ekledi:
“Trafikte de cinsiyetçilik durumunu çok fazla görüyoruz. Kazaya karışan bir kadın sürücü ise tepkiler farklı erkek ise farklı oluyor. Sadece kazalarda değil, aracınızı servise götürdüğünüzde de cinsiyetçilik ile karşılaşıyorsunuz. Eğer cinsiyetçilik bir toplumda akılla, vicdan, sağduyu ile kontrol edilmezse sorunlar büyür, ancak bunları yapabiliyorsak her şey daha kolay olur. Kadınlar ve erkekler araç kullanmaya başladıkları ilk yıllarda kadınlar trafikte daha ürkek ve dikkatli olsalar dahi yıllar geçtikçe kadınlar da erkek sürücüler gibi birbirlerine benziyorlar. Aslında erkeklerin kızdıkları kadın sürücüler erkeklerin kopyası olurken erkekler de kadınların kopyası oluyor. Kısacası birbirlerini etkiliyorlar.”
“DÜŞMANCA CİNSİYET EN BÜYÜK SORUN”
Prof. Dr. Yeşim Yasak, trafikte erkeklerin kadınlara çok fazla ön yargı ile baktıklarını da belirtti. “Düşmanca cinsiyetçilik erkeklerde daha fazla görülüyor.” diyen Yasak şöyle devam etti:
“Erkekler trafikte kadınlarla eşit haklara sahip olduğunun farkında değil. Önlerinde yavaş giden bir araç olduğu zaman hemen sürücünün kadın olduğunu düşünüyor. Bunun sebebi de erkeklerin kadınlara karşı düşmanca cinsiyet ile yaklaşmasıdır. Trafik işaretlerinde dahi tüm figürlerin erkek olduğunu görüyoruz. Bu da toplumun yön verenlerinin erkekler olduğunu kabul ettiğimizi gösteriyor. İşte bunu değiştirmemiz gerekiyor. Önyargılarımızı kırıp, toplumda kadın, erkek ayrımına son vermemiz gerekiyor.”
CİNSİYETÇİLİĞİ NASIL ORTADAN KALDIRIRIZ?
“Cinsiyetçiliği ortadan kaldırmak için her şeyi erkek gibi mi yapmak zorundayız?” sorusunu da yanıtlayan Trafik Psikoloğu Yasak, şunları söyledi:
“Trafikte sadece kadınlar panik olmaz, erkekler de panik olabilir. Ayrıca yeni sürücüler de panik olabilir. Lütfen konulara tarafsız bakalım. Cinsiyetçilik sinsice yayıldığı için rollere bakıyoruz, genele bakamıyoruz. Panik olan erkek ise normal kadın ise sorun büyüyecek gözüyle bakıyoruz. Cinsiyetçiliği toplumdan temizlemek istiyorsanız bu durum sadece aileye bırakılmamalı. Okul yaşantımızdan başlayıp yaşamın her alanında cinsiyetçilik sorununu ele alıp sorunları çözmeliyiz. Medyanın o kadar büyük gücü var ki… Medyada ne görüyorsak onu hayatımızın içerisine koyuyoruz. Dünya Kadın Kakları Günü’nde dahi kadın haklarını anlatanların erkek olduğunu görüyoruz. Hatta kadınların ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini dahi kadınlar değil erkekler anlatıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.