Ramazan Bayramı'ndan sonra Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olarak açıklanması, vatandaşların yanı sıra en çok turizmcileri sevindirdi. Suriye sınırındaki gelişmeler, ülke içindeki terör saldırıları, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve özellikle yurtdışında Türkiye aleyhine yürütülen algı yönetimi sebebiyle bir yıldır ağır kayıplar yaşayan turizmciler, uzun tatilin turizm sektörüne nefes aldıracağını ifade etti. Deniz, kum ve güneş tatili için Kurban Bayramı'nın son fırsat olduğuna dikkati çeken Didim'deki sektör temsilcileri, 9 günlük tatil ile birlikte yaz tatilinin uzatıldığını ifade etti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Didim Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Tayyar Cengiz, tatilin uzatılmasının turizmciler için kötü geçen sezon sonrası taze bir nefes olduğunu söyledi. Kurban Bayramı'nda ilçedeki 4 ve 5 yıldızlı tesislerin tamamının dolu olduğunu kaydeden Cengiz, "Bazı otellerimiz kapasitelerinin üzerinde oda rezervasyonu aldılar ve bunun telaşı içerisindeler. Zor bir dönemden geçen turizm sektörü, iç turizmde yaşanan hareketlilik sayesinde biraz olsun rahatlayabilecek. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizmcilerimize büyük katkısı oldu. Ama maalesef Kurban Bayramı'ndan sonra okulların da açılmasıyla otel doluluklarında ciddi bir düşüş yaşanacak" dedi.
"YABANCI TURİSTLER, ÜLKEMİZDE MUTLU"
İç turizmin yanı sıra dış turizme yönelik de değerlendirmede bulunan Cengiz, tatillerini Türkiye'de geçiren yabancı turistlerin ülkede mutlu olduğunu, ancak yurtdışında kötü görünen Türkiye'nin imajını, kış aylarında yurtdışında düzenlenecek fuarlarda düzeltmeleri gerektiğini vurguladı. Cengiz, şunları söyledi:
"Tatillerini ülkemizde geçiren yabancı turistler, Türkiye'de hiçbir sıkıntının olmadığını, insanların rahatlıkla tatil yapabileceklerini gözlemlediklerini söylüyor. Burada mutlu ve huzurlu olduklarını anlatıyorlar. Fakat henüz Türkiye'ye gelmemiş olanların ülkemize karşı endişeleri var. Bu yüzden özellikle yurtdışı fuarlarının önemi bir kat daha arttı. Bu kış, yurtdışındaki turizm fuarlarında ülkemize karşı algıyı kırmamız lazım. Üzerimize oynanan oyunları kırmak için Türkiye ile ilgili algıyı yok etmemiz, Türkiye'nin kötü görünen imajını düzeltmemiz lazım."
"MARMARİS'TE OTEL DOLULUK ORANLARI YÜZDE 100'E ULAŞTI"
GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkması Marmarisli turizmcilerin de yüzünü güldürdü. Bayram tatilinin, yılın son tatili olduğunu belirten Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "İç pazar açısından son yıllarda büyük bir artış zaten söz konusu yılın son tatil imkanı olan Kurban Bayramı'nda da Marmaris'te otel doluluk oranları yüzde 100'e ulaştı. Ben inanıyorum ki 9 günlük tatilde ilçemiz en gözde turizm mekanı olacak. Bunu son 2-3 senedir bayram tatillerinde yaşanan doluluklarda da görüyoruz. Özellikle geçtiğimiz bayram ilçede otellerde yer kalmadığı gibi bazı tatilciler de plajlardaki kendi kurdukları çadırlarda konakladı. Bu bayramda da yine aynı doluluğu yaşayacağız" dedi.
GEÇEN YILKİ UYGULAMA O BEKLENTİ YARATTI
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının turizmciler için faydalı olacağını belirterek, "İnsanlar tatil programlarını yaptı. Denize giren girdi, bronzlaşmak isteyen bronzlaştı. Bu nedenle Şeker Bayramı'ndaki etkiyi göremeyeceğiz. Geçen yıl okulların açılması da turizmciye biraz daha moral olması ve fayda sağlaması açısından ertelenmişti. Biz yine hükümetten aynı hamleyi bekledik, ama olmadı. Bu bayram turizm yörelerine fazla etki getirmeyecek ve insanlar memleketlerine giderek aileleri birlikte geçirecek tatillerini. Bodrum'da geçmiş yıllarda Eylül ayında oteller yüzde 80 dolu olurdu. Bu yıl Eylül ayında bayram sürecinde doluluk oranı yüzde 70'leri bulur ama diğer normal süreçte ise yüzde 50'lerde kalır" dedi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise "Türkiye'deki turizm destinasyonunda Antalya birinci, Muğla ikinci sayılır. Ülkemiz genelindeki düşüşten tabii ki her bölge, büyüklüğü oranında payına düşeni alacaktır. Tüm ülke dış turizmden yeterli düşüşü, darbeyi aldı. Muğla ilinin turizm potansiyeli ile Antalya arasından ciddi bir sayısal fark var. Muğla'nın düşüşü de kendi rakamları ölçeğinde olacaktır. Antalya pazarında Rusya çok ağırlıklı olduğu için gerçekten de bu anlamada Antalya'daki düşüş ve boşluk çok daha fazla belirgin ve göze çarpıyor. Muğla'daki Rus pazarının payı Antalya kadar yüksek değil" dedi.
Rus Charter uçaklarının sefere başlamasına değinen Gökbel, "Bu 2017'nin alt yapısıdır. İki aylı bir süreç var önümüzde yaşanan zararı karşılamayacak ama destek verecektir sektöre. Politikaların pozitife dönmesi, son iki ayda turist girdisini sağlayacak, 2017'ye de ülkemiz hazır teminatını verecektir" dedi.
"İSTİKRAR, GÜVEN VE HUZUR ÖNEMLİ"
Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt ise turizmin düzelmesi, rezervasyonların eski haline gelebilmesi için ülkede istikrarın, güvenliğin ve huzurun olması gerektiğini belirtti. Son dönemde yaşanılan olumsuzlukları hatırlatan Özyurt, "15 Temmuz'dan sonra memurların izinlerinin kaldırıldı ve yeni yeni açıldı. Ama tabi bu arada, Temmuz ve Ağustos ayı gitti. Hükümet olarak Rusya'yla barışıldı. Bunun meyveleri ancak 2017 yılından itibaren görülebilir. Yani 2016 yılını maalesef kötü bir sezon olarak kapatıyoruz. 2017 yılında da çok büyük değişiklikler olacağını zannetmiyorum. Bir tek Rusya ile ilgili bu düzelmenin ve barışmanın etkileri mutlaka görülecektir. Ama Avrupa'dan hala iyi rezervasyonlar alınamıyor. İnsanlar tatile dinlenmeye, eğlenmeye ve huzur bulmaya gelir. Güvenliğin ve huzurun olmadığı bir ülkeye de zor. Çok iyi pazarlasak da tanıtsak da önce içerimizdeki bu olayları düzeltmemiz gerekiyor. Yani turizmin olabilmesi için ülkenin istikrarı, huzuru ve güvenliği olması lazım" dedi.
(DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.