Bu oran Avrupa’da yüzde 40. Türkiye bu oranla Avrupa’nın en düşük rakamlarına sahip. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, bilimsel çalışmaların Türkiye’de obezitenin hızla arttığını ortaya koyduğunu ancak Türklerin kilolu olduklarını kabullenmekte zorlandıklarını belirtti
Herbalife tüm dünyada beslenme alışkanlıklarına yönelik bir araştırma yaptı. Araştırmanın Türkiye ayağında çıkan çarpıcı sonuçları Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer yorumladı.
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu’na yeni katılan Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. İsmet Tamer, Herbalife Beslenme Araştırması’nın Türk halkının beslenme alışkanlıklarına ışık tuttuğunu ifade etti.
Doç. Dr. İsmet Tamer, dünyada ve ülkemizde hızla artan obezite tehdidine dikkat çekerek Türk toplumunun sadece yüzde 17’sinin kendisini aşırı kilolu görmesinin çarpıcı olduğunu söyledi. Yapılan bilimsel çalışmalarda, Türkiye’de her 100 kadından 40’ı her 100 erkekten de 20-22’sinin obez sınırını aştığının ortaya konduğunu ifade eden Doç. Dr. İsmet Tamer, bazı kilolu Türklerin de aslında kendisini zayıf kabul ettiğinin ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Türkler kendilerini çok sağlıklı hissediyorlar
Doç. Dr. Tamer, araştırmada, toplumun yüzde 32’sinin kendisinin çok sağlıklı, yüzde 49’unun sağlıklı gördüğünü sonucuna ulaşıldığını belirtti. Doç. Dr. Tamer, sadece yüzde 2’lik bir dilimin kendisini çok sağlıksız hissettiğini, yüzde 17’nin biraz sağlıksız olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Ev yemeği en sağlıklı beslenme
Hangi ortamda daha sağlıklı besleniyorsunuz sorusuna yüzde 77 ailesiyle birlikteyken, yüzde 10’u sevgilisiyle buluştuğunda, yüzde 6’sı yalnızken, yüzde 3’ü tatilde, yüzde 3’ü ofiste, yüzde 2’si restoranda diye yanıt vermiştir. Doç. Dr. Tamer, ev yemeğinin hala toplumda en sağlıklı beslenme türü olarak görüldüğünü belirtti.
En kalorili yiyecek: Siyah çikolata
Doç. Dr. Tamer, tüketicilerin kalorili yiyeceklerle ilgili yeterli bilince sahip olmadığına dikkat çekerek, araştırma sonuçlarından çarpıcı şu verileri paylaştı: “Türklerin en kalorili olduğunu düşündükleri yiyecekler arasında yüzde 42 ile siyah çikolata ilk sırada geliyor. Çikolatayı, yüzde 23 ile domates soslu makarna, yüzde 22 ile bonfile, yüzde 13 ile yağlı süt izliyor.” Doç. Dr. Tamer, bu sonuçların tüketicilerin etraftan birçok şeyi duyduklarını ancak bu bilgileri yeterli bilince sahip olmadan içselleştirdiklerini ve bu durumun da birçok yanlış kanıya neden olduğunu söyledi.
Zayıflamak için her 4 kişiden 1’i bir yiyecek grubunu yemiyor
Araştırma sonuçlarına göre kilo vermek için kullanılan en popüler yöntemler şöyle; yüzde 45 diyet ve egzersizi bir arada uyguluyor, yüzde 27’si spor salonuna gitmeyi tercih ediyor, yüzde 26’sı daha dengeli beslenmeye çalışıyor. Katılımcıların yüzde 25’i bir yiyecek grubunu tüketmeyerek diyet yapıyor, yüzde 18’i yürümek gibi geçici egzersizlere başvururken, yüzde 11’i günde 2 öğün yemek yemeyi tercih ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 11’i et yerine geçen ürünleri tüketmeyi diyet yerine kabul ederken, yüzde 5’i futbol, dans gibi benzer zevklere sahip olduğu kişilerle bir etkinliğe katılmayı tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 4’ü ise diğer diyet ürünlerini seçiyor. Doç. Dr. İsmet Tamer, özellikle bir yiyecek grubunu yemeyerek yapılan diyetlerin metabolizma için sağlıksız olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sağlıklı beslenmek için besin yoncasında yer alan tüm besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi son derece önemli.”
Süpürerek fit kalmaya çalışıyoruz
Araştırma kapsamında, sağlıklı bir yaşamın en önemli parçası olan egzersizlerle ilgili Türklere alışkanlıkları soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 32’si her gün, yüzde 24’ü haftada 3 kez, yüzde 19’u haftada 1 gün, yüzde 9’u ayda 1 kez 20 dakika egzersiz yaptığını söyledi. Hiç egzersiz yapmayanların oranı ise yüzde 16’da kaldı.
Araştırmaya katılanlardan yaptıkları egzersizlere örnek vermeleri istendiğinde ise ilginç sonuçlar çıktı. Yüzde 55’i 20 dakika yürümeyi, yüzde 34’ü 45 dakika koşmayı, yüzde 16’sı 5 kat merdiven çıkmayı, yüzde 9’u hareketli bir şekilde ev süpürmeyi ve yüzde 8’i alışveriş yapmayı egzersiz olarak gördüğünü belirtti.
Herbalife Ltd. Hakkında
Herbalife, 1980 yılından bu yana insanların yaşamlarını değiştiren ürünler sunan global bir beslenme şirketidir. Herbalife’ın beslenme, kilo kontrolü ve kişisel bakım ürünlerine 90’ın üzerinde ülkede, Herbalife Bağımsız Üyeleri aracılığıyla ulaşılmaktadır.
Herbalife, dünya genelinde yetersiz beslenme ve aşırı kilo problemlerine karşı yüksek kaliteli ürünler sunarak mücadele etmede kararlılıkla ilerlemektedir.
Herbalife Aile Vakfı (HFF) ve Casa Herbalife programlarını destekleyerek yeterli beslenme imkanına sahip olamayan çocukların iyi beslenmelerini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca Cristiano Ronaldo, LA Galaxy ve diğer pek çok şampiyon sporcunun da içinde bulunduğu 250’den fazla dünya çapında sporcu, takım ve etkinliğin sponsorluğunu yapmaktadır.
Dünya üzerinde 7 bin 400 çalışanı bulunan Herbalife, 2013 yılındaki net satışlarını 4.8 milyar dolar olarak açıklamıştır.
Herbalife International’e bağlı bir şirket olarak Türkiye’deki faaliyetlerine Mart 1998’de başlayan Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti., Herbalife ürünlerinin Türkiye’ye ithalatını yapmaktadır. Şirket, Türkiye Doğrudan Satış Derneği’nin ve merkezi Belçika Brüksel’de bulunan Uluslararası Beslenme Destek Ürünleri Dernekleri Birliği IADSA’nın Türkiye Temsilcisi olan BesDesDer (Beslenme Destek Ürünleri Derneği)’in üyesidir.
Herbalife ürünleri, Herbalife Bağımsız Üyeleri aracılığıyla satışa sunulur.
Herbalife, tüketiciyi korumada Altın Standart sunmaktadır.
Herbalife ile ilgili daha fazla bilgi almak için Herbalife.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer Hakkında:
Doç. Dr. İsmet Tamer, 1968 İstanbul doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlamış, birincilikle bitirdiği lise öğrenimi sırasında kazandığı Türk Kültür Vakfı bursu ile A.B.D.'de öğrenimine devam etmiştir.
Yurda döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenimini sürdüren Doç. Dr. İsmet Tamer, mezuniyet sonrası Mardin Nusaybin'de mecburi hizmetini tamamlayarak Siirt, Trabzon ve İstanbul'da Sultanbeyli, Pendik ve Kartal'da Sağlık Bakanlığı kadrolarında görev yapmış; İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile Hekimliği ihtisasını tamamlayarak 2002 yılında uzman hekim ve daha sonra da doçent doktor ünvanı kazanmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi Biomedikal Mühendisliği bölümünde Sağlık Kuruluşlarında Risk Yönetimi eğitimi de gören Doç. Dr. İsmet Tamer, görev yaptığı süre içerisinde sağlık alanında ulusal ve uluslararası çeşitli kuruluşlara danışmanlık yapmış, yerel ve uluslararası birçok klinik çalışmada yer almış, Türkiye Aile Hekimliği Yeterlilik Kurulu üyesi olarak çalışmıştır. Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA), Amerikan Aile Hekimliği Akademisi (AAFP), American Academy of Aestetic Medicine (AAAM) ve European Primary Care Cardiovascular Society(EPCCS) üyesidir.
Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması amacı ile kurulan Türkiye Aile Hekimliği Vakfı (TAHEV) kurucusu ve vakıf mütevelli heyeti üyesidir. Birinci basamakta çalışan hekimlerin sürekli hizmet içi eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla Aile Hekimliği Eğitim ve Araştırma Derneği (AHEAD)'in kuruluşunda yer almıştır ve halen bu derneğin Başkan Yardımcısı’dır. Multidisipliner bir organizasyon olan Akademik Solunum Derneği’nin kurucu üyesi ve Genel Sekreteri’dir. Türk Kardiyoloji Derneği üyesi de olan Doç. Dr. İsmet Tamer'in Aile Hekimliği, Koruyucu Hekimlik, Endokrinoloji ve Kardiyoloji alanlarında çok sayıda yurt içi ve yurt dışı yayınları, araştırma makaleleri ve bildirileri ile kitap bölümleri ve çevirileri mevcuttur.
Doç. Dr. İsmet Tamer, Kasım 2014’te Herbalife Beslenme Danışma Kurulu’na katılarak bu kurulda dünya genelinde yer alan 27 hekimden biri olmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.